Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea pastorală: Fața ta, Doamne, o caut!

În ziua de 25 martie, PS Petru Gherghel a semnat scrisoarea pastorală de Paști, cu titlul: "Fața ta, Doamne, o caut!" Documentul este structurat pe mai multe puncte: "Ucenicii s-au bucurat văzându-l pe Domnul! (In 20,20)", "Cristos, imaginea lui Dumnezeu cel nevăzut (cf. Col 1,15)", "Dorința continuă a omenirii", "Cum îl vom putea vedea mai ușor?", "Chipul și imaginea lui Cristos".

În prima parte, PS Petru reia invitația, din scrisoarea apostolică prezentată de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea după marele jubileul al anului 2000, la un program intens îmbucurător și mângâietor, de a fi contemplatori ai chipului lui Isus. Demnitatea omului se bazează tocmai pe asemănarea sa cu însuși Dumnezeu care se oglindește în el. Această strălucire se poate șterge sau întuneca prin păcat, prin uitare sau încărcarea cu alte imagini ce se suprapun peste imaginea primară. Un asemenea adevăr îl exprimă psalmistul când spune: "Fața ta, Doamne, o caut; nu-ți ascunde fața de la mine!" (Ps 27,8; 102,3). Și tot despre această realitate ne vorbește și sfântul Augustin când afirmă: "Ne-ai făcut pentru tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până nu se va odihni în tine".

În cea de a doua parte este arătat Cristos, imaginea lui Dumnezeu cel nevăzut, care la împlinirea timpurilor s-a făcut trup și a locuit între noi (cf. In 1,14) și s-a făcut întru totul asemenea oamenilor (cf. Fil 2,7), pentru a-i izbăvi de păcate și pentru a-i învrednici să se bucure de demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, pentru a reface în oameni imaginea lui Dumnezeu (cf. Col 3,10). Dumnezeu l-a creat pe om după imaginea sa (cf. Gen 1,27) și "atât de mult a iubit lumea încât l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,17). Cu alte cuvinte omul are posibilitatea să se bucure în veșnicie de Dumnezeu și de imaginea sa.

În cea de a treia parte, păstorul diecezei arată care este dorința continuă a omenirii. De atunci și până astăzi mii și milioane de oameni pelerini pe acest pământ își exprimă cu speranță și iubire dorința lor: vrem și noi să-l vedem pe Isus.

În continuare, Preasfințitul face referire la filmul lui Franco Zefirelli, "Gesu di Nazareth", care, după ce a fost vizionat de americani, rămași în fața ecranelor mai mult de 4 ore, a făcut să se instaureze pe străzile orașelor un calm neobișnuit, o liniște ieșită din comun. Toți erau interesați să-l vadă pe Isus. Zilele acestea o nouă producție cinematografică preocupă întreaga lume, toți fiind interesați să-l vadă pe Isus în filmul lui Mel Gibson, "Patima lui Cristos". Oamenii de astăzi doresc "să-l vadă pe Isus", să-i cunoască misterul; așteaptă de la el o intervenție, o schimbare. Unde îl vom găsi pe Cristos, cum îl vom putea întâlni și vedea, cine ne va putea vorbi despre el?

În cea de a patra parte este indicat cum îl vom putea vedea mai ușor pe Isus. Mai întâi trebuie apelat la mărturia evangheliilor, trebuie să-i ascultăm pe cei care i-au fost alături, pe apostoli și ucenici. Într-un chip deosebit, trebuie să-l vedem în Biserică, în fiii Bisericii, în lucrarea lor de mărturie grăitoare, spune episcopul Gherghel. "Nu a primit oare Biserica misiunea de a face să strălucească lumina lui Cristos în fiecare perioadă istorică, de a face să strălucească chipul său și înaintea generațiilor noului mileniu?" (NMI 16), ne provoacă și ne întreabă Sfântul Părinte.

În ultima parte este indicat faptul că trebuie cunoscut chipul lui Cristos în realitatea sa cu care a intrat în lume și în istoria oamenilor și cu care s-a întipărit în inimile oamenilor. Cristos are un chip plăpând și nevinovat, frumos și plin de zel, un chip plin de iubire și de milostivire, îndurerat și apoi înviat.

În finalul scrisorii, PS Petru Gherghel se adresează credincioșilor și spune că prin celebrarea marelui mister al morții și al învierii glorioase a lui Isus Cristos, trebuie să ne înălțăm privirea spre el, să-i privim chipul, fața strălucitoare și să ne simțim și noi iluminați, încurajați și eliberați, convinși că el ne-a scos și pe noi din întunericul păcatului și al morții și ne-a făcut părtași de învierea lui. Cu aleasă bucurie și profundă dragoste, împreună cu Preasfințitul Aurel și cu toți colaboratorii, episcopul de Iași adresează din inimă, în acest ultim an al Sinodului diecezan, îndemnul: Duc in altum - Înaintați în larg! Sărbători fericite!

Puteți citi scrisoarea pastorală în întregime la secțiunea Actualitate/Documente episcopale de pe acest sit.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat