Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat: Duminica Floriilor și Ziua Tinerilor

COMUNICAT DE PRESĂ

Duminica Floriilor - Ziua Tinerilor

Duminică, 4 aprilie, și în Biserica Catolică (Romano-Catolică și Greco-Catolică) se celebrează Duminica Floriilor. Se amintește intrarea Domnului în Ierusalim și se marchează începutul Săptămânii Mari. În această duminică este și Ziua Mondială a Tinerilor (a XIX-a).

În Duminica Floriilor, în fiecare parohie catolică vor fi întâlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. Aceștia se vor întâlni sub semnul mesajului Sfântului Părinte cu tema: "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21). Ca pregătire, în diverse parohii au fost cateheze, întâlniri și rugăciuni speciale.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, vor porni duminică, 4 aprilie, la ora 15.30-16.00 în procesiune de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului", biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și Parohia Tomești către biserica "Sfântul Anton". Vor merge pe jos între 3 și 4 km. Împreună cu ei vor merge preoții din comunitățile respective. PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă vor însoți grupul de tineri de la catedrală.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor va răsuna în Iași și în celelalte parohii prin cântările tinerilor. La sfânta Liturghie, care va începe la ora 17.00 în biserica "Sfântul Anton", PS Petru Gherghel va avea un mesaj special, invitându-i pe tineri să-l "să-l găsească împreună pe Isus, să-l admire împreună cu Maria, mama care ni-l arată pe fiul ei, împreună cu apostolii, mai ales cu apostolul cel tânăr, sfântul Ioan, și împreună cu mărturisitorii credinței noastre, într-un chip special cu episcopul martir Anton Durcovici". Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar patima după sfântul Luca va fi citită pe roluri.

Duminica Floriilor va fi și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Iași, duminică, 2 mai, sunt așteptați mii de tineri din întreaga Moldovă.

Liturghia va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Crucea tinerilor, preluată anul trecut de la Barticești, localitatea unde s-a desfășurat precedenta Zi a Tineretului, va fi dusă de către tinerii din Iași în procesiune și va fi predată la finalul Liturghiei tinerilor din localitatea în care se va desfășura anul viitor următoarea Zi a Tineretului. Câte un tânăr din fiecare parohie din cele prezente va sta în fața altarului.

Tinerii au meditat și o vor mai face în parohiile sau în asociațiile din care fac parte la mărturia pe care trebuie s-o dea pentru Cristos. Mulți s-au oprit la cuvintele Sfântului Părinte: "Sute de mii de tineri s-au rugat în jurul crucii. Așezând la picioarele ei poverile care îi apăsau, au descoperit că sunt iubiți de Dumnezeu și mulți dintre ei au aflat și forța de a-și schimba viața".

Cântarea, rugăciunea și bucuria îi unește pe tineri între ei, în jurul aceleiași persoane căreia îi este dedicate toate întâlnirile: Isus Cristos.

Iași, 2 aprilie 2004

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat