Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Comisiei Sinodale și a Consiliului Prezbiteral

Miercuri, 31 martie, la sediul Episcopiei din Iași s-au întrunit 35 membri ai Consiliului Prezbiteral și ai Comisiei Sinodului Diecezan. S-au discutat probleme legate de Sinod și de buna desfășurare a pastorației.

PS Petru Gherghel a deschis întâlnirea printr-o rugăciune și a anunțat programul ei. Apoi i-a informat pe participanți de noul membru al consiliului prezbiteral, pr. Petru Sescu, numit în locul pr. Petru Gabor, care a trecut la Domnul la finalul anului trecut.

La întâlnire s-au pus în discuție diferite probleme, grupate în trei secțiuni:

I. Sinodul diecezan

PS Aurel Percă a prezentat reflecția: "În drum spre celebrarea Sinodului diecezan". Excelența sa a vorbit despre activitatea Sinodului începând cu "Instrumentum laboris" și a prezentat un model (proiect) privind ordinea de zi a sesiunilor adunării sinodale. Astfel, în perioada 7 noiembrie - 8 decembrie 2004 sunt programate patru sesiuni plenare (prima: săptămâna după 7 noiembrie; a doua: săptămâna după 14 noiembrie; a treia: săptămâna după 21 noiembrie; a patra: săptămâna după 28 noiembrie). Deschiderea lucrărilor sinodale va fi precedată de o celebrare specială în ziua de 9 noiembrie. Vor fi propuse spre dezbatere 10 teme și se vor numi comisii pentru fiecare temă în parte.

Începând cu data de 23 mai și până la 24 octombrie vor fi programate în parohii 20 de cateheze, care să pregătească lucrările adunării sinodale din lunile noiembrie-decembrie. La cele 17 teme dezbătute de comisiile parohiale s-au adăugat altele trei: 1. Biserica noastră locală se pregătește pentru Sinodul diecezan; 2. Dispoziții spirituale și pastorale pentru o dieceză care intră în sinod; 3. Sinodul diecezan: dispoziții organizatorice și procedurale. Toate aceste teme vor fi prezentate credincioșilor în biserică, la predică. De asemenea, ele vor fi prezentate copiilor și tinerilor.

A fost prezentat și Regulamentul adunării sinodale. Acesta cuprinde 14 articole cu mai multe paragrafe. Se preconizează că la adunările sinodale vor participa 250-300 persoane, iar Regulamentul vine cu norme care privesc reprezentativitatea și o mai bună organizare.

S-a vorbit și despre situația pregătirii Sinodului în parohii, despre măsura în care au ajuns procesele verbale cu privire la temele dezbătute.

II. Probleme pastorale

În a doua parte s-au abordat probleme pastorale. Părintele Eugen Blaj a vorbit despre misiunea din Kenya, despre bucuriile și greutățile pe care le întâmpină. (La 28 aprilie 2002 a preluat misiunea care se află în nordul Kenyei pe o distanță de la sud la nord de 140 km, cu drumuri dificile care înseamnă cinci ore de mers cu mașina într-o zonă de deșert aridă și semiaridă. Este o zonă de primă evanghelizare; se celebrează Liturghia în 9 locuri și se desfășoară cateheză în comunități și la școală. Sunt două etnii: gabra și borana; dezvoltă programe sanitare, educative și comucaționale; oamenii se hrănesc sărăcăcios cu ceai, lapte, zahăr și preparate din porumb; carnea și orezul reprezintă mâncare de sărbătoare. Părintele a concluzionat că e nevoie de persoane care să se implice în misiune: preoți, surori, laici.).

PS Petru Gherghel a vorbit despre numirea unui preot "fidei donum" pentru misiuni, precum și a unui paroh pentru comunitatea românilor catolici din Roma. Cu privire la exerciții spirituale pentru preoți s-a propus luna septembrie la Pralea în trei serii. Anul acesta se vor sărbători 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași. La Iași, Cotnari și Săbăoani, precum și în parohii va fi marcată această sărbătoare prin diferite inițiative.

III. Diverse

Printre problemele propuse în a treia parte a fost aceea prezentată de Mons. Alois Fechet cu privire la pastorația sanitară, la rolul Fundației "Speranța" și a Spitalului de la Barticești.

Întâlnirea s-a încheiat prin rugăciunea pentru Sinodul diecezan.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat