Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vești din Coasta de Fildeș

Cine s-ar fi gândit că 19 martie 2004 va deveni o sărbătoare atât de frumoasă? Sfântul Iosif a fost într-adevăr la înălțime. Totul a început când credincioșii din satul Kondoukro mi-au spus că anul acesta biserica lor (singura de altfel în acest sector) va împlini 10 ani de la inaugurare, iar că patronul bisericii este chiar sfântul Iosif. Le-am propus să facem o adevărată sărbătoare, să cinstim pe cel care s-a îngrijit de "Mântuirea" noastră, să celebrăm hramul bisericii.

A fost un pic cam greu să-i conving că vom reuși. De ce? Pentru că aici, când se face o sărbătoare, se "sărbătorește", nu glumă. Trebuie puse la dispoziție o mulțime de mijloace pentru ca totul să fie bine.

Au fost și mulți sceptici, dar, pentru că am insistat și pentru că am fost zi de zi printre ei pentru a-i ajuta și a-i încuraja, lucrurile au mers bine. Am trimis o invitație-apel în toate satele din sectorul nostru (peste 20). Fiecare comunitate a fost invitată la sărbătoare, mai ales că era pentru prima dată, și fiecare trebuia să participe cu câte ceva.

Mulțimea de daruri pe care am primit-o ne-a încurajat și mai mult. Comunitatea gazdă s-a angajat să prepare prânzul pentru 250 de persoane.

Ziua de 19 a venit și, pe poteci mai mult sau mai puțin cunoscute, dis-de-dimineață puteai vedea grupuri ce se îndreptau spre Kondoukro. Îmbrăcați cu toții în haine de sărbătoare, pe la ora 10.30 am început sfânta Liturghie. Chiar înainte de slujbă, responsabilul cu organizarea a venit să-mi spună că suntem undeva în jurul cifrei de 500 de persoane prezente: dublul celei așteptate.

Trebuie să spun că acest sat se află într-o zonă ce este numită de "încredere", ceea ce înseamnă că nu se află nici sub control guvernamental, nici sub control rebel. Singurii care pot intra aici (o fâșie de vreo 40 km ce taie țara în două de la est la vest) sunt civilii și forțele armate de interpunere (franceze și CDEAO). Aici nu există structuri administrative; și totuși am insistat ca primarul de Djébonoua (comuna de care aparține satul Kondoukro), care este refugiat în sud, să vină la sărbătoare, mai ales că este vorba de satul său maternal. Și a venit. Cine mai poate spune că sfântul Iosif este ascuns și că nu se face văzut? Ne-a ajutat atât de mult, încât nu ne-a venit să credem.

Sfânta Liturghie a fost deosebită: stilul african, plin de dansuri și tradiții care dau culoare, ne-a făcut să nu ne dăm seama că a durat două ore și jumătate.

Toate cele 500 de persoane au mâncat, poate nu pe săturate, dar nu asta era important. Faptul că sfântul Iosif a putut să ne adune în jurul mesei sfinte, să fim împreună într-o deplină bucurie, ne-a făcut să înțelegem că, în tăcere, el se îngrijește de noi cum s-a îngrijit de Fiul său adoptiv.

Aceasta este comuniunea: a trăi împreună cu Biserica Universală fiecare moment. Știu că Dieceza de Iași are o cinste deosebită față de sfântul Iosif. Să nu uităm că o părticică din această dieceză se află în Coasta de Fildeș.

Pr. Adrian Stoica


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat