Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un film zguduitor: The Passion of the Christ

Realizat și finanțat de către actorul de origine australiană Mel Gibson, filmul The Passion of the Christ (Patima Cristosului) descrie ultimele 12 ore din viața lui Isus. Filmul (2 ore și 6 min.) este în aramaică și latină, fiind realizat în Matera și Craco (Italia) și în studiourile Cinecitta din Roma. Acuzat de antisemitism sau elogiat, el s-a bucurat de un succes extraordinar. "Credința a fost sursa mea de inspirație", spune Gibson, un catolic tradiționalist. Folosindu-se materialele de pe Catholica.ro și Profamilia, în cele ce urmează sunt redate mesajul, criticile și aprecierile despre acest film.

Se deschide cu Isus în Grădina Ghetsemani. De aici începe drumul spre crucificare și înviere, ce trece prin arestarea, judecarea, batjocorirea sa. Acest parcurs este presărat cu imagini amintire care prezintă copilăria lui Isus, intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, spălarea picioarelor... Maria e frumoasă și puternică, tandră și convingătoare. Rostește puține cuvinte, dar adesea gesturile și privirea ei grăiesc mult. Împreună cu Maria Magdalena și Ioan, ea urmărește patima și drumul crucii. Personaje precum Maria Magdalena, Petru, Pilat, Simon din Cirene, centurionul, se dezvoltă gradual, unele prin imaginile amintire. Un personaj cheie este Iuda. Fără a avea explicații despre gestul său, este prezentat cum se sinucide, torturat fiind de un grup de copii cu fețe de vârcolaci. O figură interesantă este cea a Satanei, interpretată de Rosalinda Celantano, un personaj androgin, cu aspect de femeie și voce de bărbat. Filmul se încheie cu învierea, dând sens tuturor suferințelor lui Isus.

"Mă gândesc la ideea aceasta de mai mulți ani", declara Mel Gibson într-un interviu din 2003. "Am crezut mereu în Dumnezeu, în existența lui. În familia mea m-au învățat să cred într-un anumit fel. Însă în floarea vârstei am lăsat deoparte credința, și am pus alte lucruri pe primul loc. Apoi am înțeles că aveam nevoie de mai mult dacă voiam să supraviețuiesc. Mă simțeam îndemnat să fac o lectură mai aprofundată a Evangheliilor, a istoriei lui Isus. Atunci s-a strecurat această idee în mintea mea. Am început să o văd în mod realist, recreând-o în mintea mea pentru a avea un sens pentru mine, pentru ca ea să fie relevantă pentru mine. Acest lucru vreau să îl aduc pe ecran".

Cu privire la acuzația de antisemitism realizatorul a răspuns: "Iubesc toate religiile, iar aceasta este parte a credinței mele", subliniind faptul că antisemitismul este un păcat.

În rolul Mariei, actrița română Maia Morgenstern, evreică din părinți supraviețuitori ai holocaustului, a spus într-un interviu: "Nimeni nu este învinovățit în film, nici măcar Iuda. Este o peliculă foarte filozofică și foarte poetică ce vorbește despre credință, speranță și dragoste".

Într-o declarație, Navarro-Valls, directorul biroului de presă al Vaticanului, afirmă că "filmul este o transpunere cinematografică a Evangheliilor. Dacă ar fi antisemit, și Evangheliile ar fi antisemite. Nu trebuie să uităm că filmul cuprinde personaje evreiești 'pozitive': de la Isus și Maria, până la Simon din Cirene și Veronica, inclusiv mulțimea impresionată".

"După părerea mea, spune cardinalul Darío Castrillón Hoyos, prefect al Congregației pentru Cler, una dintre marile reușite ale acestui film este că a arătat în mod eficace atât oroarea păcatului și a egoismului, cât și puterea mântuitoare a iubirii. Vederea acestui film provoacă iubire și compasiune. Îl face pe spectator să caute să iubească mai mult, să dorească să fie puternic și bun fără să conteze altceva, așa cum a făcut Cristos în fața suferinței sale teribile".

Dincolo de toate discuțiile rămâne impactul pe care filmul îl are asupra celor care îl urmăresc. El vorbește în limbajul omului de azi, obișnuit cu informații și imagini care să-l impresioneze. Milioane de oameni care l-au văzut sau îl vor vedea sunt conduși spre persoana și mesajul lui Isus Cristos, spre meditare și rugăciune. "În timp ce am văzut filmul, am trăit clipe de o profundă intimitate spirituală cu Cristos", afirmă cardinalul citat mai sus. "Aș vrea ca toți preoții noștri catolici... să meargă să vadă acest film. Sper ca toți creștinii să aibă posibilitatea să îl vadă, ca și toți oamenii din toate părțile".

* * *

În ziua de 15 martie, actorul Jim Caviezel, care a avut rolul principal în filmul The Passion of the Christ al lui Mel Gibson, a fost primit de către Sfântul Părinte. Seara, actorul a dorit să prezinte el însuși filmul întregii Curii Romane prezente în aula amfiteatrului Regina Apostolorum al Ateneului Pontifical. Pr. Claudiu Bărbuț a avut marea ocazie să vadă acest film în avanpremieră și să stea de vorbă cu actorul Jim Caviezel la sfârșitul proiecției. A fost o experiență extraordinară pe care dorește s-o împărtășească în rândurile de mai jos.

"Interpretarea rolului lui Isus m-a ajutat sa-l cunosc mai bine pe Mântuitorul"

"Nu m-am gândit niciodată de ce, când eram mic, îmi plăcea mult sportul, în mod special baschetul. Am crezut, până nu de mult, că voi ajunge un bun atlet. Când eram adolescent, în perioada căutărilor, m-am dus la tatăl meu și i-am spus: 'Cred că Domnul mă cheamă să fac un lucru deosebit în viață, însă nu descopăr încă ce anume trebuie să fac. Simt că mă cheamă, însă nu știu în ce direcție să merg'. Tatăl meu mi-a răspuns: 'Poate te cheamă sa fii preot'. Anii care au urmat nu au confirmat cuvintele tatălui meu, însă, crescând, părinții m-au ajutat să descopăr - în Biserica Romano-Catolică - darul credinței în Isus. Cu trecerea anilor, am descoperit și calități proprii, în mod special talentul de a interpreta. Am început să mă pregătesc pentru a fi actor. Totul mergea fantastic. Am crescut din toate punctele de vedere și am ajuns la Hollywood unde... reputație, faimă și glorie (pământească).

Într-o zi primesc un telefon de la managerul lui Mel Gibson: 'Sunteți căutat de Gibson pentru a interpreta un rol în care este esențial să știți să faceți surf'. Am acceptat și m-am întâlnit cu Mel Gibson... În primele minute regizorul mi-a vorbit despre surf și apoi m-a întrebat dacă eu cred în Dumnezeu și ce cred eu despre pătimirea lui Cristos. Imediat mi-am dat seama că surful nu avea nici o legătură. Era numai un pretext. I-am răspuns: 'Vrei să fac rolul lui Isus?' El nu mi-a spus nimic și mi-a lăsat timp de gândire până a doua zi.

Primesc un telefon a doua zi de la el. 'Cine e?' 'Mel', răspunde. 'Mel și mai cum?' întreb. 'Mel... Cross'. 'În acest caz eu sunt Isus Cristos', am răspuns. Mel a început să-mi spună că acest rol este dificil, incomod, că îmi pot ruina cariera de actor, că o să fiu luat în râs de colegii mei actori de la Hollywood. A încercat să mă convingă să nu accept acest rol, însă am decis contrariul.

Astfel am descoperit că sporturile pe care le-am făcut, evoluția pe care am avut-o din punct de vedere uman și artistic au avut un anume scop: acela de a putea interpreta acest rol crucial din viața mea. Nu a fost ușor: chiar din punct de vedere fizic a fost un rol extenuant. Mi-am amintit că Mel îmi povestea că a avut momente dificile în viață, ajungând odată chiar în pragul sinuciderii, însă credința în Isus l-a salvat. Atunci a promis Domnului că va face un film pentru ca el, și poate și alții de lângă el, să poată prețui marele dar al mântuirii".

Experiența personala de întâlnire cu Jim Caviezel

"Acest film te-a ajutat sa crești în credință?", l-am întrebat la sfârșitul filmului pe Jim Caviezel. Iată ce mi-a răspuns:

"Da, și cred că foarte mult. Am avut o ocazie privilegiată de a mă apropia de cuvântul lui Isus, de a avea o comuniune specială cu el. Când am început filmările mi-am dat seama că fiecare minut însemnă o nouă șansă de a mă apropia de Mântuitorul. Am început să studiez latina și aramaica. Nu eram pregătit și știam că am nevoie de ajutorul său ca să-l pot face cunoscut. Prietenii mei preoți m-au ajutat să înțeleg și să mă rog. Știam că nu aș fi putut să interpretez acest rol fără ajutorul lui Isus și al Mamei sale sfinte. Intrarea în comuniune cu Dumnezeu m-a ajutat să trec peste bariere umane pe care nu credeam că sunt capabil să le depășesc: frigul până la congelare, biciuirea și oboseala fizică până la extenuare. În zilele în care am filmat momentul crucificării a trebuit să rămân pe cruce ore întregi. Din cauza frigului și a poziției, nu eram capabil să mănânc. Au fost zile în care m-am hrănit numai cu trupul Domnului, dimineața, la sfânta Liturghie. I-am cerut în acele momente, precum și în toate zilele cât au durat filmările, să mă ajute să-l comunic lumii pe el și nu pe mine ca protagonist.

Astăzi a fost o zi specială pentru tine?

"Absolut! Dimineața am avut marea onoare de a-l întâlni pe Sfântul Părinte și de a-i mulțumi pentru tot ceea ce face. I-am mărturisit că pentru mine el a fost un model de curaj care mi-a dat forță în momentele dificile. Mă aflu în această aulă în fața multor cardinali, episcopi, preoți și surori și sunt emoționat. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că v-ați oferit viața Domnului, pentru mărturia voastră de credință. Voi sunteți eroii mei și veți rămâne astfel pentru totdeauna în sufletul meu. Rugați-vă pentru mine".

Filmul

În timp ce Jim Caviezel urca scările amfiteatrului, pe ecranul panoramic începea proiecția filmului. Umbra actorului proiectată pe ecran dispărea cu fiecare treaptă urcată, pentru a da spațiu unicului protagonist al acestui film: Isus Cristos.

Muzica, atmosfera apăsătoare, imaginea Mântuitorului, suferința de pe fața sa ne-a proiectat în câteva secunde în realitatea din Ghetsemani.

Ritmul imaginilor, puținele cuvinte rostite în limba aramaică ne-a predispus spre o profundă meditație.

Fiecare detaliu devine un element important în realizarea simfoniei mântuirii, știind bine, noi toți, că ultima parte a acestei simfonii nu este crucea ci Învierea.

Toate personajele trăiesc momentul patimii într-o tensiune continuă care se dovedește a fi benefică pentru unii, iar pentru alții un coșmar.

Maria, interpretată de actrița româncă de origine evreiască Maia Morgenstern, este tot timpul alături de fiul său pe drumul Calvarului. Ea reprezintă imaginea durerii, dar și a bucuriei de a fi mamă. Gesturile sublime și pline de gingășie din copilăria și adolescența lui Isus cristalizează dragostea de mamă și forța credinței.

Îmi amintesc cu plăcere de cuvintele lui Jim Caviezel care, aflând că sunt un preot din România, mi-a spus: "Maia Morgenstern este și ea româncă. O femeie extraordinară și o actriță deosebită. A fost pentru mine un privilegiu s-o cunosc și să pot interpreta pătimirea lui Isus lângă o persoană din poporul lui Isus, dar dintr-o cultură a Europei răsăritene. A interpretat rolul Mariei sublim".

Maria Magdalena, interpretată de Monica Belluci, participa alături de Mama lui Isus la drama Calvarului.

Titlul filmului ne arată intenția autorului de a se concentra mai mult asupra pătimirii, asupra misterului mântuirii noastre prin cruce, însă mesajul este clar: acela al vieții și speranței. Sângele prețios al lui Cristos vărsat în curtea lui Ponțiu Pilat la biciuire, pe drumul Calvarului și pe cruce este prețul mântuirii noastre.

Giulgiul în care era înfășurat Mântuitorul se golește și trupul său se ridică de la pământ pentru a lua locul la dreapta Tatălui. Iar fețele tuturor celor care au sperat în el se înseninează, se umplu de lumină, de pace și de viață.

Concluzie

The Passion of the Christ, vizionat cu ochii credinței te pătrunde în străfundul sufletului, te face să conștientizezi marele dar al mântuirii dat nouă prin Cristos, stimulându-te să meditezi asupra vieții tale, asupra lucrurilor realizate până acum și a celor pe care trebuie să le înfăptuiești, în lumina marelui dar al credinței primite la Botez. Este o ocazie care ni se oferă și prin care noi putem să ne apropiem mai mult de realitatea credinței noastre, ocazie la care putem să răspundem cu un act de credință, făcând viața noastră asemeni cu cea a lui Cristos.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat