Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gerard NjenMons. Gerard Njen: "Evanghelizăm prin prezența noastră"

În ziua de 9 martie 2004, în cadrul Simpozionului internațional "Perspectivele evanghelizării în lumea de azi" organizat de Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, Mons. Gerard Njen, care lucrează în Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a vorbit despre Biserica africană. Am profitat de ocazie și după conferință i-am solicitat un interviu.

Vorbiți-ne puțin despre Sfinția voastră.
Mă numesc Gerard Njen. M-am născut la Hikoamaen (în Camerun) la 15 octombrie 1953 și am fost hirotonit preot la 31 decembrie 1978. Am studiat dreptul canonic la Roma, iar acum mă ocup cu arhiva Congregației pentru Cultul Divin.

Ce părere aveți despre simpozion și ce perspective vedeți pentru viitor în ceea ce privește evanghelizarea?
Două sau trei intervenții ne-au ajutat mult. S-a vorbit despre educația tinerilor pentru a-i ajuta să devină oameni de caracter. Un om autentic este matur, nu se teme, nu este pretențios, este prudent și știe să dea mărturie despre Cristos în mod plăcut și nu opresiv. La fel trebuie să fie și preotul. Trebuie să se lase condus de Duhul Sfânt, să asculte și mărturiile celorlalți apoi să aleagă din experiența lor ceea ce este convenabil. Nu se poate improviza și nu ne putem lăsa în bătaia vântului, a curentelor actuale sau a comentariilor din mass-media. Trebuie să mergem înainte cu un ritm moderat, fără să facem salturi mortale, iar fiecare să-și îndeplinească misiunea care îi revine.

Care sunt proiectele actuale ale Congregației pentru Cultul Divin?
Competența congregației se îndreaptă spre textele liturgice, liturghiere și alte cărți de rugăciuni. Conferințele episcopale locale le trimit la Roma pentru a fi recunoscute. În ultimul timp s-a lucrat la documentul "Pietatea populară și liturgia". Papa a dat documentul despre Euharistie și a anunțat deja, pentru anul 2005, Sinodul despre Euharistie. Congregația pregătește și explică acest document al papei, iar în același timp își formulează contribuția pentru Sinodul din 2005.

Cu ce probleme se confruntă o familie din Africa?
O problemă importantă este căsătoria. În Africa există o căsătorie tradițională în care un rol important îl au familiile celor doi miri, datorită acordului pe care acestea îl stabilesc. Apoi se oficiază căsătoria civilă și pe urmă cea religioasă. Atunci când se încheie căsătoria civilă se alege și regimul matrimonial de monogamie sau poligamie. Creștinii care aleg poligamia nu mai au acces la sacramente. La fel se întâmplă și cu cei care încheie doar căsătoria tradițională. O altă problemă este cea a stabilității căsătoriei. Câteva state au introdus divorțul, iar altele chiar și avortul.

Africa este doar evanghelizată sau și evanghelizatoare?
Despre Africa se poate vorbi din ambele puncte de vedere. Avem o moștenire misionară pe care o păstrăm și o gestionăm cu grijă, deoarece nu mai vrem ca creștinismul să fie alungat de pe teritoriul african așa cum s-a întâmplat în perioada patristică. Mai avem de tradus în limbile noastre Biblia și Lecționarul, iar, din punct de vedere pastoral, încercăm să formăm un cler indigen. Însă despre Africa se poate vorbi și altfel. Ea evanghelizează și chiar prezența mea la acest simpozion este un semn. Evanghelizăm prin prezența noastră. Mulți dintre preoții africani studiază în Occident, iar prezența lor este deja o mărturie a ceea ce Occidentul a investit la început. Chiar dacă nu este mult, este totuși ceva. Preoții africani se află nu numai în Occident, ci și în Mongolia și în multe alte locuri și dau cu iubire mărturia lor de credință.

A consemnat diac. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat