Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curs de formare la Iași

În perioada 12-14 martie a avut loc la Casa "Don Orione" din Iași un curs de formare pentru responsabilii Acțiunii Catolice, sector tineri. Acesta este primul curs, din seria celor trei, propuse de consiliul diecezan, în vederea unei mai bune coordonări a vieții asociative și parohiale.

Întâlnirea s-a desfășurat sub motoul anului "A fi apostoli" și a urmărit familiarizarea participanților cu modalitățile și tehnicile de coordonare a grupului, folositoare în cadrul activității în parohii. Au luat parte la această întâlnire 65 de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din 40 de parohii ale diecezei. Ne-au stat alături în cele trei zile de activitate pr. Valeriano Giacomelli, de la Mica Operă a Divinei Providențe, Don Alberto de la Misionarii Verbiți și asistentul spiritual general, pr. Cornel Cadar, pr. Fabian Doboș, asistent spiritual zonal.

Comitetul director a fost primit sâmbătă, 13 martie, de către PS Petru Gherghel, care ne-a încurajat și a ascultat bucuriile și dificultățile cu care se confruntă AC. Totodată Preasfințitul a confirmat, conform Statutului, președinta aleasă la adunarea generală din noiembrie 2003 și a spus că în câteva zile va proceda la numirea de asistenți spirituali în diferite zone și sectoare ale AC descoperite.

Programul s-a deschis cu un moment de cunoaștere, în care am văzut că Acțiunea Catolică seamănă cu un copac ale cărui fructe sunt activitățile asociației parohiale și diecezane. Calitatea acestor roade depinde în mare măsură de curajul, disponibilitatea și responsabilitatea membrilor, dar mai ales de prietenia cu Dumnezeu.

Sâmbătă dimineața a avut loc o meditație realizată de părintele Alberto, urmată de discuții în grupuri mici. Am învățat că a fi apostol înseamnă a trăi zilnic Botezul prin citirea și meditarea cuvântului divin, rugăciune, fapte caritative și sacramente. "Într-o lume dezorientată să fim stele polare, puncte de reper pentru cei din jur, trăind din belșug bucuria de fii ai lui Dumnezeu!" - a mai spus părintele.

După-amiaza părintele Valerian ne-a familiarizat cu tehnicile și modalitățile de lucru în grup. Am învățat să ne cunoaștem mai bine propria persoană, descoperind modalități de stimulare a elementelor pozitive din noi și de înlăturare a celor negative.

Seara s-a încheiat cu un program sinteză a ceea ce s-a petrecut peste zi. În grupuri mici, participanții au meditat și analizat un text biblic, pe care l-au prezentat apoi sub forma unei aplicații practice: pantomimă, scenetă, cântec, versuri.

Duminică dimineața, părintele Cornel Cadar ne-a familiarizat cu structura și conținutul Mesajului Sfântului Părinte pentru Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tinerilor, cu tema "Vrem să-l vedem pe Isus" (In 12,21). Am discutat și am analizat mesajul în grupuri, accentuând tonul cald, prietenesc și semnificațiile actuale ale mesajului.

În cadrul acestui curs de formare nu a lipsit nici programul liturgic. Am participat la rugăciunea Laudelor, a Vesperelor, la Calea crucii și la sfânta Liturghie.

De asemenea, s-a discutat intens despre pregătirea Zilei Tinerilor, din ziua de 2 mai, de la Iași. Suntem așteptați să participăm cu bucurie și în număr cât mai mare la această sărbătoare pentru a vedea împreună chipul și frumusețea lui Isus.

Concluziile acestui prim curs de formare au subliniat entuziasmul și dorința membrilor AC de a face apostolat în parohiile de origine, prin trăirea responsabilă a vieții cotidiene.

Anca Lucaci

* * *

Parohii prezente:

  • Zona Bacău: Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barați, Bijghir, Comănești, Dofteana, Faraoani, Fundu Răcăciuni, Galbeni, Mărgineni, Oituz, Ploscuțeni, Sarata, Traian, Valea Mare, Zăpodea

  • Zona Roman: Adjudeni, Butea, Gherăești, Iugani, Mircești, Pildești, Răchiteni, Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Săbăoani, Tămășeni

  • Zona Iași: Botoșani, Huși, Iași Centru, Iași "Sfânta Tereza", Pașcani, Răducăneni, Suceava, Tomești

Parohii simpatizante: Gioseni, Izvoarele, Săveni, Valea Lupului, Fărcășeni

Parohii absente: Moinești, Onești, Horgești, Valea Seacă, Roman "Fericitul Ieremia", Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Barticești, Rădăuți, Valea Lupului, Iași "Sfântul Anton".


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat