Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Simpozion internațional la Iași (a doua zi)

Cea de-a doua zi a simpozionului a avut ca tematică realitatea eclezială internațională. Primele două conferințe au tratat despre problemele ce privesc Europa, cu precădere aspecte de bioetică și educație. Ultimele trei conferințe au avut ca obiectiv prezentarea situațiilor cu care se confruntă Bisericile din Asia, Africa și America. La simpozion au fost prezenți și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Lucrările de marți, 9 martie, au fost moderate de pr. lect. dr. Ștefan Lupu (Insitutul Catolic Iași), care în deschiderea primei sesiuni a vorbit despre importanța și limitele a două sectoare cu care se confruntă Europa de astăzi: bioetica și educația.

Vittorio PossentiÎn prima conferință, prof. dr. Vittorio Possenti (Universitatea din Veneția - Italia) a vorbit despre "Natura umană și biotehnologiile moderne" denunțând tendința de naturalizare a omului ca fiind o caracteristică reducționistă. După o introducere antropologică în problematica discuției în care omul a fost declarat ca un etern necunoscut, prof. Possenti a afirmat că omul actual trăiește într-o dimensiune antiesențialistă, privat de metafizic și conotat în liniile unei gândiri slabe fundamentată pe traiectoriile nihilismului. Natura umană este imutabilă și fiecare persoană este caracterizată de identitate proprie, unică și irepetabilă. Viitorul naturii umane este umbrit de avântul tehnologiei moderne care a ajuns să manipuleze viața, însă care chiar dacă nu atinge în mod determinant caracteristicile esențiale ale omului și ar fi motivată spre binele acestuia rămâne întotdeauna nocivă. Responsabilitatea omului de astăzi, prin trecerea de la lege la morală este enormă chiar dacă el nu poate modifica esența ființei sale eterne.

Flavio Pajer"Educația creștină și noul umanism" a fost titlul celei de-a doua conferințe susținute de prof. dr. Flavio Pajer (Universitatea "Maria Assunta" - Roma). Dacă bioetica se preocupă de aspectele biologice ale omului, educația este preocupată de generarea culturală a acestuia. Societatea noastră este dezumanizată pentru că ignoră omul. Influența psihanalizei a determinat ca omul să nu mai fie stăpân al propriului suflet. Suntem din ce în ce mai conștienți de relativismul cultural care denaturează într-o subordonare la diferite niveluri a națiunilor europene. De același fenomen riscă să fie afectat și aspectul religios, denaturând într-un pluralism superficial.

Educația trebuie să fie orientată spre viitor încercând să depășească crizele fundamentate pe provocările culturii postmoderne. Sintetizându-le, s-ar putea identifica în existența mai multor puncte de vedere; căderea semnificației și degradarea în superficial; fracturi culturale la nivel structural; pertinența culturală a datului creștin. Soluțiile viabile ar fi recuperarea sensului de a fi om și buna determinare și orientare a aspectului cultural în viața obișnuită de zi cu zi.

Wilhelm MüllerRealitatea Bisericii din Asia a fost prezentată de către pr. prof. dr. Wilhelm Müller (Universitatea Pontificală Urbaniana - Vatican) în conferința sa "Perspectivele evanghelizării în Asia". În prelegerea sa a predominat perspectiva istorică făcându-se o incursiune completă a prezenței creștinismului pe continentul asiatic. Dintre misionarii relevanți îi putem aminti pe Francisc Xaveriu și Matteo Ricci. Acesta din urmă a fost cel care a înțeles necesitatea unui dialog al culturii și nu numai un dialog al religiilor în prezentarea rodnică a mesajului evanghelic. Un aspect important este cel dictat de realitatea prezentă, cum ar fi de exemplu Biserica din China care nu este orientată preponderent pe aspectele culturale ale trecutului, ci pe realitatea politică actuală. În acest sens trebuie ținut cont de conjuncturile prezente iar soluțiile rămân doar la nivel ipotetic.

Gerard NjenMons. Gerard Njen (Congregația pentru Disciplina Sacramentelor și Cultul Divin) în conferința sa "Problemele evanghelizării în Africa) a scos în evidență, chiar și în felul de a reda, vitalitatea caracteristică africanilor. Au fost subliniate două dimensiuni importante: a fi creștin împreună cu aspectul sacramental și a fi african împreună cu aspectul politic. Necondiționată geografic, Biserica africană se regăsește într-o stare de mobilitate permanentă fiind condiționată de aspectele colonialiste ale trecutului și de cele economice actuale care se răsfrâng în sfera politicului. Creștinismul misionar din Africa începe să apună deoarece tendința Bisericii locale este aceea de a evangheliza prin forțele proprii. Există un curent de teologie locală bine articulată prin scrieri importante care fac referință la vechile tradiții africane. Cu cât aceste tradiții sunt mai respectate cu atât succesul misionar este mai garantat. "Africa nu trebuie deplânsă, nu trebuie să ne fie frică de Africa. Africa trebuie iubită".

James M. McCannUltima conferință a fost susținută de pr. James M. McCann SJ (Conferința Episcopală Americană, Washington DC - SUA) având ca titlu "Cum se poate asculta cuvântul lui Dumnezeu în America de astăzi". În America, un sfert din populație este catolică. Anual sunt botezați peste un milion de copii și un număr semnificativ de adulți. Există numeroase instituții și școli catolice (28 de universități sub conducerea părinților iezuiți). Spitalele catolice sunt pe primul loc în oferirea asistenței medicale. Aceste sunt câteva dintre aspectele pozitive. Nu lipsesc însă cele negative apărute mai ales în ultima perioadă declanșate de scandalurile cu privire la moralitatea preoților. Biserica încearcă să-și reconstruiască vocea morală pentru a-și recupera credibilitatea. Trebuie ținut cont în munca de evanghelizare de mai multe aspecte prezente în societatea americană: pluralismul cultural și religios, individualismul, pericolul șovinismului. Se caută ca identitatea catolică să rămână intactă. Identitatea se descoperă în specificitatea catolică indiferent cât de mari sau cât de multe ar fi pericolele actualizate de secte sau de factorul politic. Viața parohială dă tonul unui catolicism sănătos deoarece structurile prezente oferă o multiplă posibilitate în acest sens. Nu doar preotul este acela care ar trebui să se preocupe de aspectul evanghelizării, ci și laicul este chemat să fie coresponsabil.

La sfârșitul conferințelor, PS Petru Gherghel, recent întors dintr-o vizită pastorală din Kenya, a completat din experiența pe care a trăit-o aspecte ale evanghelizării misionare pe care doi dintre preoții români și mai mulți laici o desfășoară în Africa.

Lucrările simpozionului vor continua cu o masă rotundă, în după-amiaza zilei de marți, 9 martie.

Diac. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat