Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Simpozion internațional la Iași (prima zi - masa rotundă)

Luni, 8 martie, la ora 16,00 au fost reluate lucrările simpozionului, iar tema pusă în discuție a fost "Cum să vestim evanghelia la un popor creștin măcinat de fenomenul emigrației, sărăciei și corupției?". Moderatorul acestei mese rotunde a fost pr. conf. Alois Bulai.

La această discuție printre invitați s-au numărat pr. prof. dr. Vladimir Petercă (Institutul Catolic București), pr. prof. dr. Gheorghe Popa (Facultatea Ortodoxă Iași) și pr. lect. dr. Lucian Farcaș (Facultatea Catolică Iași). Discuțiile au început cu prezentarea făcută de pr. Petercă despre conceptul de sărăcie în Vechiul Testament. Apoi pr. Lucian Farcaș a prezentat problema sărăciei din punct de vedere moral cu conotații sociale. A prezentat viziunea Bisericii Catolice subliniind că Dumnezeu nu intervine acolo unde ar trebui să intervină omul. Pr. Gheorghe Popa a prezentat sărăcia sub dublu aspect, ca virtute și păcat, accentuând că sărăcia devine virtute în măsura în care este asumată în mod liber și este un mare păcat, o nedreptate socială atunci când este impusă. Se face diferența între sărăcie și cerșetorie, iar uneori românul se complace în situație motivându-se în mod eronat.

Parabola din Evanghelia după Luca în care se vorbește despre bogatul nesăbuit ar trebui să fie un suport al ideii că bogăția materială poate însemna o sărăcire, în mod negativ, din punct de vedre spiritual. Fericirile proclamate pe munte de către Isus la începutul predicării sale pun în relief o caracteristică esențială a creștinului sub aspectul că sunt fericiți cei săraci cu duhul deoarece ei știu să-și depășească cu demnitate încercările trăind în simplitate dimensiunea speranței că Dumnezeu își va aminti de ei.

Una dintre întrebările provocatoare a fost dacă preoții în activitatea lor pastorală ar trebui să caute ca mai întâi să experimenteze condiția celor pe care îi evanghelizează și mai apoi să prezinte mesajul evanghelic? Un caz cunoscut este cel al preoților muncitori din Franța, experiență care nu a avut un deznodământ fericit. Răspunsul la întrebare s-a situat pe accepțiunea rolului de învățător al păstorului și nu cel de integrat social în situațiile limită. Biserica trebuie să se preocupe de ridicarea nivelului social, însă nu este responsabilitatea sa să rezolve această problemă în mod direct și specific, acesta este rolul instituțiilor statale înființate în acest scop. Rolul politicului este de netăgăduit. Saltul calitativ al vieții se poate realiza numai într-o societate în care se poate vorbi de cele trei categorii sociale bine determinate: 25% bogați, 25% săraci iar 50% persoane cu o condiție materială de bunăstare. Fenomenul de într-ajutorare este important deoarece se pun în aplicare principiile creștine care se fundamentează pe porunca iubirii. Generațiile tinere au de recuperat această dimensiune care poate într-un viitor apropiat vor reuși să schimbe configurația economică mondială actuală. Se vorbește că din cele 6 miliarde de locuitori ai planetei 1,2 miliarde au un venit de 1 dolar / zi și 2 miliarde de 2 dolari / zi.

Problema emigrației se pune în termenii îngrijorători ai unei realități care ne dezavantajează ca popor. Circa 7 milioane de români locuiesc, fie permanent, fie temporar în afara țării din motive de îmbunătățire a condiției materiale. Mulți sunt tineri, ceea ce afectează planurile pastorale deoarece nu mai există perspectiva viitorului. Unii intelectuali, persoane specializate, preferă să emigreze lăsând descoperite multe domenii care ar putea să ne propulseze social.

Corupția, o problemă spinoasă a societății românești, are conotații politice. Rolul Bisericii este acela de a se păstra în afara acestei dimensiuni pentru a-și menține credibilitatea. Omul politic și cel religios nu au un viitor utopic, ci acesta se clădește pe trecut. Tributari unui sistem totalitar, societatea noastră nu are nevoie de specialiști pe cât de mult are nevoie de oameni de caracter. Preocuparea Bisericii în această direcție trebuie să fie aceea de a forma conștiințe integre care să facă față procesului de secularizare ce a fost importat și la noi din Occident. La nivel de corupție, disprețul drepturilor omului devine izvorul tuturor problemelor sociale.

După accepțiunea sfântului Paul, Biserica în activitatea sa evanghelizatoare trebuie să se facă tuturor toate, iar mărturia sa va fi cu atât mai convingătoare cu cât prezintă mai plauzibil realitățile spirituale.

Diac. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat