Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

pr. Viliu Dancă (dreapta)Simpozion internațional la Iași (prima zi)

Luni, 8 martie, în aula mare a Seminarului Teologic Romano-Catolic din Iași au început lucrările Simpozionului Internațional "Perspectivele evanghelizării în lumea de azi" organizat sub patronajul Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif" și a Academiei Catolice "Sfântul Augustin" din Iași.

Conferințele se vor desfășura pe parcursul a două zile urmărindu-se aspecte care privesc evanghelizarea în ambientul românesc (prima zi) cât și cel internațional (în cea de-a doua zi). În cuvântul de deschidere PS Aurel Percă a subliniat rolul fundamental al evanghelizării în societatea de astăzi punctând aspecte ce privesc în mod direct Sinodul diecezan în curs. Pr. Viliu Dancă, rectorul seminarului și unul dintre principalii organizatori ai simpozionului, a explicat apoi felul în care a luat nașterea ideea acestui simpozion precum și metoda și finalitățile sale. La bază a stat procesul de pregătire al Sinodului diecezan din care au reieșit o multitudine de probleme care pot împiedica procesul de evanghelizare. O altă motivație o reprezintă mass-media care preia aspecte din viața concretă fragmentând realitatea sau manipulând-o în felul de prezentare aducând în prim plan fenomenul de secularizare în care aspectul religios este redat doar ca o alternativă opțională. Motivația fundamentală ar fi aceea că există o strânsă legătură între vitalitatea și puterea evanghelizatoare a Bisericii cu misionarii care vestesc pentru prima oară cuvântul lui Dumnezeu persoanelor necreștine.

Metoda simpozionului preia crizele actuale ale societății în care sunt predominante fenomene ca emigrarea, sărăcia și corupția, globalizarea și specificul local pentru a le înlătura enunțând mai apoi posibile soluții.

Finalitatea lucrărilor ar fi aceea de a produce o maturizare a credinței adaptând modalitățile de evanghelizare la necesitățile actuale, cu alte cuvinte a ne face înțeleși având prezente punctele de vedere ale celor care nu cred sau nu sunt suficient de motivați.

Pr. Lucian Farca (stanga), pr. Wiliu Danca (centru) si pr. Eduard Ferent (dreapta)"Contextul evanghelizării astăzi în România" a fost titlul sub care s-au desfășurat dezbaterile din prima zi. Prima sesiune a lucrărilor s-a desfășurat în două etape avându-l ca moderator pe pr. lect. dr. Lucian Farcaș (Facultatea Catolică Iași). În prima parte au conferențiat prof. dr. Anton Karpinski (Universitatea "Al. Ioan Cuza" Iași) despre "Nevoia de filozofie politică în lumea de azi" și lect. dr. Alois Gherguț (Universitatea "Al. Ioan Cuza" Iași) despre "Cuvântul sacru și era consumismului - o abordare psiho-sociologică". Dl. Karpinski a subliniat faptul că lumea de astăzi este rezultatul modernismului și al postmodernismului denunțând aspectul nociv și degradant al sistemelor filozofice ale acestor perioade. Conștiința filozofică este fereastra deschisă spre sine, însă omul integrat în societate este ancorat în prerogativele filozofiei politice și astfel are nevoie de înțelepciune în gestionarea binelui public. Dl. Gherguț a subliniat elementele negative ale mass-media care acordă o importanță deosebită senzaționalului exploatându-l în defavoarea unei corecte informări pentru a determina interesele de ordin economic. Exemplele domniei sale în acest domeniu au fost concludente, iar ideea de fond a fost aceea că se anihilează aspectul religios marginalizându-l sau expunându-l în manieră inadecvată știrbindu-i sensul. Dânsul susține că este important modul în care clericul propune mesajul evanghelic. Acesta trebuie să țină cont de necesitățile și cerințele lumii actuale nu numai pe linie tehnologică, ci și de conținut, mod de expunere etc.

În cea de-a doua parte a primei sesiuni au conferențiat pr. prof. dr Viliu Dancă despre "Omul recent și noua evanghelizare" subliniind că noua evanghelizare nu este propunerea mesajului într-o altă manieră, ci se referă la zelul nou în care trebuie să se realizeze. Într-o lume secularizată în care valorile sau inversat, în care primează concepția nihilistă a unui Dumnezeu mort, în care sistemele sociale exclud creștinismul, în care se propagă moartea metafizică este necesară refacerea omului în regăsirea sa spirituală. Una dintre propuneri a fost aceea că noua evanghelizare are nevoie de oameni care să practice radicalismul evanghelic.

pr. Gheorghe PetraruA urmat apoi conferința pr. prof. dr. Gheorghe Petraru (Facultatea Ortodoxă Iași) despre "Dimensiunea cultică a evanghelizării în perspectiva creștin-ortodoxă" în care au fost scoase în evidență importanța textelor biblice, a scrierilor patristice și a aspectului cultual în dimensiunea de evanghelizare. Slujitorul sacru, preotul în special, se fundamentează pe unica preoție a lui Isus Cristos pe care îl imită în dimensiunea sa evanghelizatoare.

Ultima conferință, din cursul dimineții a fost susținută de pr. prof. dr. Eduard Ferenț (Institutul Catolic Iași) care a vorbit despre "Noua evanghelizare în cadrul Sinodului diecezan de la Iași" inițiat la 8 decembrie 2001. S-a amintit contextul social de dinainte de Sinod, cine este Biserica locală și faptul că cei evanghelizați trebuie să evanghelizeze la rândul lor. Sfânta Fecioară Maria este prototipul Bisericii locale care contribuie, prin propria vitalitate, la alcătuirea Bisericii Universale.

Lucrările simpozionului vor continua în după-amiaza zile de 8 martie cu o masă rotundă. Vom reveni cu amănunte.

Diac. Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat