Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu pr. Anton Dămoc

M-a învins harul lui Dumnezeu

La 24 martie părintele Anton Dămoc, OFMConv., va împlini 94 de ani și este decanul de vârstă al tuturor preoților din Moldova. La această vârstă venerabilă și în preajma împlinirii a 67 de ani de preoție, l-am rugat să ne împărtășească ceva din viața și experiența sa.

Părinte, pentru început aș dori să vă prezentați.
Chiar dacă nu e foarte potrivit să mă prezint eu pe mine însumi, vă voi destăinui ceva din istoria vieții mele. M-am născut la Săbăoani, în ajunul Bunei-Vestiri a anului 1910. Părinții mei au fost Anton Dămoc și Catrina, născută Dumea. Seminarul l-am început la Hălăucești. Era imediat după război. Nu aveam la început gândul de a deveni preot și să merg pe urmele fratelui meu mai mare, Mihai Dămoc. Dar se vede că harul lui Dumnezeu a fost mai tare decât voința mea, m-a învins și mi-a îndreptat pașii spre preoție. Așa se face că din aprilie 1937 sunt preot. După aceea am activat în diferite parohii, mai ales la Hălăucești și la Săbăoani.

Ce s-a întâmplat în 1949?
În 1949 a fost un moment greu al vieții mele: am fost arestat și condamnat la 13 ani de închisoare, din care am executat zece. Iar după aceea am avut domiciliul forțat 5 ani. Să mai spun că în închisoare am suportat și trei operații.

Cum ați reușit să depășiți acești ani grei, părinte?
Trebuie să spun că fără credință, fără dragoste, fără grijă de mântuire e imposibil de dus o asemenea cruce. Dar Dumnezeu mi-a dat tăria necesară și am reușit să depășesc aceste greutăți. Am știut tot timpul că suferim și lucrăm pentru cauza lui Dumnezeu și pentru împodobirea sufletului.

Considerați că anii de închisoare pot avea și un efect bun de întărire a caracterului și a credinței?
Pentru cel arestat, pentru mine personal, nu aș crede. Noi, ca preoți, am fost de folos pentru ceilalți: pentru a-i întări, pentru a-i ajuta, chiar pentru a-i readuce pe calea credinței.

Ați putut avea o viață spirituală în închisoare?
Vă spun că numai viața spirituală ne-a menținut. Noi, preoții, ne-am rugat mereu ca și cum am fi fost la mănăstire, doar fără Liturghie. Numai de două ori am reușit să celebrăm Liturghie, când civilii care ne păzeau ne-au adus ceva vin.

Ați avut un regim mai greu în închisoare pentru că erați preot?
Aș putea spune că uneori da. Am fost de câteva ori adunați toți care eram preoți, călugări pentru a fi supuși unui regim mai dur de intimidare. Am avut și un moment maxim de încercare. Cred că Dumnezeu a vrut să ne încerce să vadă dacă ne temem de moarte sau nu. Am fost scoși în timp de noapte pentru a fi executați. Nici acum nu știu dacă au vrut cu adevărat să ne execute sau nu, dar trăirea și emoțiile din acea noapte au fost ca și cum am fi fost executați.

Părinte, ascultând doar câteva frânturi din viața Sfinției voastre, îmi dau seama că experiențele pe care le-ați avut sunt multe și interesante. În încheiere, ce ne-ați putea spune nouă, preoților mai tineri?
În primul rând să nu uitați nici un moment de obligațiile pe care le-ați luat în fața lui Dumnezeu și a Bisericii. În al doilea rând să aveți o mare grijă de a învinge tot ceea ce vă îndepărtează de ideal: mântuirea voastră și a sufletelor.

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat