Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curs de formare pentru animatori la Adjudeni

În perioada 27-29 februarie a avut loc la Adjudeni, jud. Neamț, primul curs de formare pentru animatori ai Acțiunii Catolice. În perioada imediat următoare vor avea loc alte două cursuri.

La acest curs au participat 30 de tineri din parohiile: Roman "Sf. Tereza", Roman "Fericitul Ieremia Valahul", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Mircești, Săbăoani, Pildești, Răchiteni, Tămășeni, Butea, Gherăești, Iugani și toți membrii și simpatizanții AC Adjudeni. Alături de aceștia au participat și o parte din tinerii Asociației Scout Adjudeni.

Acest curs de formare s-a desfășurat sub motoul anului "A fi apostoli".

Fiind în postul Paștelui, programul a început prin participarea tuturor la Calea sfintei cruci și la sfânta Liturghie. A urmat apoi programul de cunoaștere. Acesta a fost puțin diferit de programul standard adoptat. Fiecărui tânăr i s-a dat la primire o piesa de puzzle, pe care fiecare a scris un gând frumos. Prin adunarea tuturor pieselor s-a constituit un puzzle având ca imagine harta României, reprezentând locul unde vom activa ca apostoli, iar în centru era Duhul Sfânt, reprezentat printr-un porumbel, acesta fiind cel ce ne va ajuta în împlinirea misiunii noastre apostolice.

Am continuat cu câteva sfaturi concrete pentru animatori printre care amintim: să învățăm pe cât este cu putință numele fiecărui tânăr din grup și să-l folosim des; activitatea de grup are rezultate benefice când participanții sunt așezați în cerc; întotdeauna un animator trebuie să folosească exemple cu care sunt obișnuiți tinerii, să mențină contactul vizual când vorbește unui membru al grupului; este esențial ca el să ofere un model comportamental exemplar; este necesar să amintească în grup că zâmbetele adevărate sunt "contagioase" și se oferă gratis, dar nu degeaba; într-un grup, ca și în societate, sunt foarte importante regulile, fiecare animator trebuie să aibă grijă ca regulile create să fie respectate. O altă însușire o reprezintă calmul și autocontrolul. Animatorul trebuie să împărtășească povestirile pozitive din experiența sa, dar și să încurajeze pe ceilalți membri ai grupului, să vorbească despre experiențele personale referitoare la subiect. Un lucru important este ca el să fie atent la faptul că un grup se descurajează prin grabă, superficialitate și prin monopolizarea discuțiilor de către unul sau altul. A doua zi dimineața am aflat cum e să fii apostol dincolo de granițele țarii, și anume în Africa, deoarece cele patru misionare din Dieceza de Iași ne-au împărtășit din experiența și entuziasmul lor. Prin metodele sale unice, pr. Alberto Marson ne-a ajutat să răspundem la întrebările: Cine? Ce? și Cum trebuie sa fie un animator?

Oriunde ne-am afla, toți ne naștem cu o misiune și avem datoria de a valorifica darurile și harurile pe care le-am primit de la Dumnezeu. Au urmat discuțiile în grupuri mici în care tinerii au analizat mai bine ce înseamnă și care sunt calitățile și caracteristicile unui animator.

După-amiază, pr. Alberto ne-a explicat cum trebuie să decurgă o cateheză luând tema Sinodului: "Familia și Euharistia". Seara nu a lipsit momentul de destindere, reprezentat de programul cultural-recreativ. Duminică, prin meditația pr. Victor Solomon, am aprofundat mai mult ce înseamnă "A fi apostol" luându-l ca exemplu pe Isus. Am meditat cuvintele evanghelistului Matei (Mt 4,18-22) prin care am învățat că pentru a te mântui trebuie să te naști din nou (în Duh), iar textul din Mt 5,13-16 ne-a reamintit că noi suntem "sare și lumină" și trebuie să dăm "gust" oriunde mergem.

Tinerii, care în proporție de 80% erau pentru prima oară la un asemenea curs de formare, au plecat entuziasmați, plini de speranță și hotărâți pentru a continua misiunea apostolică. Mulțumim în primul rând bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat în realizarea acestui curs, parohiei și surorilor Providenței din Adjudeni pentru tot sprijinul acordat, pr. Alberto și pr. Victor pentru că ne-au făcut să aprofundăm mai bine ce înseamnă a fi apostol. Mulțumim și președintei diecezane, Anca Lucaci, și responsabilului diecezan al tinerilor, Eugen Mihăieș, pentru că ne-au onorat cu prezența lor. Sperăm că toate aceste momente trăite în lumina Duhului Sfânt ne vor călăuzi în misiunea noastră de a fi apostoli!

Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!

Claudia Mărtișcă și Alina Dumea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat