Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire cu reprezentanți ai Mișcării Focolarelor

Miercuri, 3 martie, ora 16.00, la subsolul catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc întâlnirea consilierelor pentru Europa de Est a Centrului Mișcării Focolarelor (Opera Mariei), Varia Ronchetti și Giuseppe di Giaccomo, cu preoți, călugări, călugărițe, seminariști și laici din Dieceza de Iași. La întâlnire a participat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Cu această ocazie a fost lansată și cartea O nouă cale, scrisă de Chiara Lubich.

La începutul întâlnirii, PS Aurel a adresat un salut cordial de bun venit celor doi consilieri pentru Europa de Est a Centrului Mișcării Focolarelor, dar și tuturor celor care au dorit să participe: simpatizanți și nu numai.

În continuarea manifestării, Andrei, de la Focolarul din București, a specificat că cei doi consilieri sunt de trei săptămâni în România, iar la data de 2 martie au vizitat Chișinăul, la invitația episcopului de Chișinău, Anton Coșa. A urmat un scurt discurs prin care s-a prezentat Mișcarea Focolarelor ca fiind o realitate eclezială, un popor, o mișcare prin care se dorește formarea unei omeniri noi.

A fost prezentat un scurt film cu istoricul mișcării, cu prima comunitate de la Trento (Italia), care era ca a primilor apostoli, și cu idealul lor, un ideal care nu se dărâmă: Dumnezeu. Mișcarea Focolarelor a fost prezentată ca fiind o viață contagiosă, o spiritualitate radical comunitară, o școală de sfințenie modernă deschisă tuturor.

Valeria Ronchetti este una dintre primele focolarine care în 1943 a început mișcarea împreună cu Chiara Lubich. În cadrul manifestării de la Iași, ea a povestit prima întâlnire avută cu Chiara Lubich și impresiile cu care a rămas după aceasta. Nu este vorba de o operă umană, căci "nu noi l-am ales pe Dumnezeu, ci Dumnezeu ne-a ales pe noi, și Dumnezeu are un gust rafinat". "Să fim gata să ne pierdem în celălalt pentru ca astfel celălalt să pătrundă în golul creat", a mai adăugat Valeria. Giuseppe di Giacomo a făcut parte din grupul de medici focolarini care în anii '60 au plecat să ajute în spitale din RDG, de unde spiritualitatea unității s-a răspândit în diferite țări din Est. "Să mă unesc cu Dumnezeu care este în celălalt", acesta a fost mesajul transmis de Giuseppe. El a mai spus că acum este timpul sfântului "între noi".

În continuare a fost prezentat un scurt film cu momentele în care papa Ioan Paul al II-lea a fost mai aproape de Mișcarea Focolarelor, la conferințe, întâlniri, mesaje etc.

Tot în acest cadru a fost lansată și cartea O nouă cale - spiritualitatea unității, ce o are drept autoare pe fondatoarea și președinta Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich. Prefața cărții este semnată de cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga. Traducerea lucrării din limba italiană în limba română a fost făcută de Mihaela Voicu și a apărut la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Cartea este un compendiu al spiritualității unității și ilustrează noutatea căii evanghelice comunitare, sugerată de Duhul Sfânt. Cartea a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor, care a reluat pe scurt câteva aspecte din istoria Bisericii referitoare la tema spiritualității de comuniune, arătând chiar că această temă a fost propusă pentru mileniul al treilea de către papa Ioan Paul al II-lea Bisericii întregi, în documentul Novo millennio ineunte. Părintele a subliniat că nu suntem la prezentarea unei cărți, ci la deschiderea unei școli de sfințenie în spațiul moldav, încheind cu mesajul: "Să mergem împreună spre Dumnezeu cu această nouă speranță".

În finalul întâlnirii a adresat câteva cuvinte și episcopul de Chișinău, Anton Chișinău. Apoi PS Aurel Percă, în numele PS Petru Gherghel, care nu a putut participa, a mulțumit celor doi pentru bunăvoința de a veni la Iași și de a împărtăși câteva din experiențele avute de-a lungul timpului.

După întâlnire, oaspeții au participat la o sfântă Liturghie, celebrată în catedrală.

Mișcarea, născută în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial în Italia, s-a răspândit în țări din lumea întreagă, printre care și România. Pentru cei care doresc să ia legătura cu reprezentanții Operei Preasfintei Fecioare Maria - Mișcarea Folocarelor în România, dăm mai jos adresa de contact:

Opera Preasfintei Maria - Mișcarea Focolarelor
Splaiul Independenței 2J, ap. 22, sector 3, București, România
Tel. / fax 021/3134695; e-mail: ffbuc@fx.ro

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat