Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă carte: Sagna. File de monografie istorică

Editura Sapientia anunță apariția cărții Sagna. File de monografie istorică, scrisă sub coordonarea domnului profesor Dănuț Doboș și apărută sub egida Departamentului de Cercetare Științifică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. La alcătuirea acestei monografii istorice a comunității Sagna din județul Neamț au mai contribuit: domnul profesor Silviu Vacaru, Mons. Anton Despinescu, pr. Fabian Doboș, doamna Liliana Moldoveanu și pr. Eugen Bortoș.

Un proiect mai vechi, aparținând părintelui profesor Alois Bulai, se realizează astăzi o dată cu apariția prezentului volum monografic dedicat satului Sagna. Preocupările istoriografice privind această localitate sunt însă mult mai vechi, aparținând neobositului cercetător preot Iosif Gabor. În iunie 1972, la solicitarea parohului de Sagna, Gheorghe Lenghen, preotul I. Gabor îi trimitea celui dintâi un scurt manuscris, conținând o serie de documente, majoritatea extrase din colecțiile Documenta Romaniae Historica (DRH), Documente privind Istoria Românilor (DIR) și Catalogul Documentelor Moldovenești (CDM), referitoare la satul Sagna. Ulterior, părintele I. Gabor a trimis la Sagna și un mic istoric al comunității și al bisericii catolice, ca introducere la o listă de inventar înaintată în 1974 de Parohia Sagna Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Acest scurt istoric a fost, de altfel, publicat în volumul postum al părintelui I. Gabor, Dicționarul Comunităților Catolice din Moldova, apărut în anul 1996 la Bacău. Surprinzător este însă faptul că, în manuscrisul său intitulat Parohia Catolică Tămășeni (Luizi-Călugăra, 1985), Iosif Gabor nu a inclus un capitol referitor la satul Sagna, fostă filială a parohiei Tămășeni. După 1989, nu s-a înregistrat în rândul comunității din Sagna sau de aiurea vreo tentativă de monografie a satului. Sunt însă demne de semnalat două cercetări realizate de învățătorii și profesorii de la Școala Generală Sagna, și anume, lucrarea metodico-științifică aparținând învățătoarei Maria Negură, respectiv lucrarea pe teme de folclor aparținând profesoarei Liliana Moldoveanu.

Cu acest handicap am pornit la drum în anul 2002, cu speranța unei compensații arhivistice la penuria istoriografică. Surprizele au apărut o dată cu constatarea dispariției unor importante arhive pentru istoria satului Sagna, ca, de exemplu, arhiva Primăriei comunei Sagna pentru perioada 1864-1950, respectiv arhiva Școlii din Sagna din perioada 1896-1922, arhive fundamentale pentru istoria acestui sat. Prezentul studiu monografic a fost, așadar, realizat pe baza unor ample investigații în Arhivele Naționale de la Iași, Piatra Neamț și București, precum și în arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași. A rezultat un volum centrat pe latura istorică a satului și a celor două comunități confesionale din Sagna, îndeosebi cea catolică și cea ortodoxă, în limita posibilului, volum care se încheie cu un scurt capitol privitor la particularități ale folclorului din satul Sagna. Volumul conține numeroase anexe și fotografii.

Dificultatea realizării unei lucrări monografice complete rezidă în faptul că o asemenea inițiativă presupune abordarea unor realități complexe, istorice, sociologice, etnologice, demografice, toponimice, psihologice, mediul geografic, istoria instituțiilor etc., lucru imposibil de realizat în lipsa unui colectiv de autori specializați în respectivele domenii.

În cazul comunei Sagna, autorii nu au avut în vedere o structură prestabilită, aceasta rezultând în urma încheierii investigațiilor arhivistice. Lucrarea reprezintă la ora actuală maximum de informație istorică privitoare la această localitate, fapt care nu exclude perfecționarea documentației în cazul reluării cercetărilor. Prima parte a lucrării este dedicată istoricului celor patru sate componente ale actualei comune Sagna - Vulpășești, Luțca, Gâdinți și Sagna. Meritul realizării acestui capitol este amplificat de faptul că autorul a avut la dispoziție o documentație istorică extrem de săracă, în cea mai mare parte datând din perioada în care satul Sagna a avut statutul de "sat mănăstiresc" aparținând Mănăstirii Galata din Iași. Autorul a surmontat această dificultate apelând la documente inedite din arhivele ieșene, rezultatul fiind un istoric complet al celor patru sate până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acestui capitol i-au fost anexate catagrafiile satelor respective din anii 1820, 1832, 1839 și 1845, documente foarte importante pentru viața socială a celor patru sate.

Partea a doua a lucrării este dedicată vieții religioase, sociale și culturale a satului Sagna, pe baza cercetărilor realizate în arhivele din Iași și Piatra Neamț. Accentul a fost însă pus pe istoricul comunității catolice din Sagna, însoțit de un scurt capitol dedicat comunității ortodoxe, pe baza unui amplu proiect al Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași. Și acest capitol conține anexe, precum statisticile Status animarum ale Bisericii Catolice din Sagna, datând din 1804 și 1869. Autorul nu are pretenția de a fi epuizat sursele documentare referitoare la aceste subiecte, cu atât mai mult cu cât un capitol special dedicat rezistenței anticomuniste în satul Sagna nu a putut fi finalizat din cauza unei întârzieri nejustificate a aprobării solicitate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, deținător al dosarului penal privitor la grupul anticomunist din Sagna, din care au făcut parte învățătorul Vasile Ungureanu și preotul Iosif Simon.

Dănuț Doboș

* * *

Sagna. File de monografie istorică,
Dănuț Doboș, coord., Ed. "Sapientia", Iași, 2003, ISBN 973-8474-27-2, 17x24 cm, 270 p., 130.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat