Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul diecezan: Unde am ajuns?

Proclamat și convocat solemn la 8 decembrie 2001, Sinodul care are loc în Dieceza de Iași este o reflecție asupra vieții Bisericii locale. Încheierea acestuia este propusă pentru perioada 22 noiembrie - 8 decembrie 2004.

Sinodul este în plină desfășurare prin dezbaterea temelor teologico-pastorale din schema Lineamenta la nivelul comisiilor sinodale parohiale. Mai sunt câteva teme de prezentat și se speră că până la sărbătoarea Sfintelor Paști 2004 această dezbatere la nivel parohial să ajungă la final.

Sinodul a fost precedat de o fază pregătitoare. La 1 mai 2001 s-a înființat Comisia Pregătitoare a Sinodului, care la 5 mai 2001 a stabilit chestionarul care a fost trimis tuturor preoților și institutelor de viață consacrată. La 22 octombrie 2001, pe baza răspunsurilor primite, s-a prezentat schema teologică: "Duc in altum: Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi", care, începând cu 9 decembrie 2001, a stat la baza pregătirii pentru înțelegerea rolului Sinodului din partea credincioșilor Diecezei de Iași.

La 28 octombrie 2002 a fost propus documentul Lineamenta, punctul de plecare a reflecției întregii dieceze cu toate componentele sale. Este vorba de scheme de reflecție care abordează toate temele vieții Bisericii și ale misiunii sale în lume. Schemele au fost gândite și redate ca note de reflecție, de folosit ca stimulent pentru examinarea situației după criteriile opticii creștine și ca invitație de a face propuneri concrete, operative pe plan pastoral. Astfel a fost propusă o schemă a temelor de tratat (17 la număr) și au fost fixați responsabilii pentru fiecare temă. După ce aceste teme au fost elaborate de comisiile fixate, au fost trimise în parohii pentru a fi analizate de comisiile parohiale.

Răspunsurile și soluțiile găsite de comisiile parohiale la temele propuse sunt trimise la comisia centrală pentru analiză. Temele vor fi regrupate, iar comisiile care au elaborat temele vor redacta pe baza răspunsurilor primite un document final.

În perioada mai-octombrie 2004, după analiza temelor de către comisiile parohiale, acestea vor fi reluate în fiecare parohie, într-un fel de rezumat, pentru a fi informați toți credincioșii.

Direcțiile urmate au fost trei: evanghelizare-catehizare, celebrare și itinerar (documentele pregătite).

Alături de cateheze stau celebrările liturgice, rugăciunile, vizitele pastorale și misiunile populare stabilite de păstorul diecezei pentru fiecare parohie din dieceză. Vizitele pastorale au început în ianuarie 2003, iar misiunile populare au fost propuse pentru perioada octombrie 2003 - martie 2004.

Desfășurarea Sinodului poate fi urmărită și on-line (www.ercis.ro/actualitate/sinod.asp), fiind îmbogățită și adusă la zi. Introducere, Documente, Structuri, Itinerar, Rugăciune, Materiale, Cateheze, Schema teologico-pastorală sunt rubricile pe care se poate intra pentru a afla mai multe despre Sinod.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat