Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot: Recunoaștere din partea Sfântului Scaun

Un grup de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", împreună cu superioara generală, sr. Valeria Doboș, în frunte cu PS Petru Gherghel, fondatorul institutului, au participat în Aula "Paul al VI-lea" din Vatican la audiența generală a Sfântului Părinte din ziua de miercuri, 18 februarie.

Evenimentul a fost ca un gest de mulțumire, pentru ziua de 21 noiembrie 2003, când pentru institut a fost o zi de mare bucurie. Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică din Vatican a recunoscut prin decretul 2356-1/94 institutul de drept diecezan, cu efect de la data înființării (25 martie 1995).

Au fost invitați să se bucure de audiența papei preoți și seminariști din Dieceza de Iași care studiază la Roma precum și surori din alte congregații. Papa i-a salutat pe cei prezenți invitându-i la o viață trăită conform voinței lui Dumnezeu. După binecuvântarea finală a avut loc întâlnirea particulară cu suveranul pontif unde s-a purtat un mic dialog și s-au făcut fotografii.

Institutul a fost fondat încă din anii prigoanei comuniste (1987) și, ușor, ușor, a crescut. Primele opt surori au făcut voturile simple la 7 octombrie 1989, în sărbătoarea "Fecioara Maria, Regina Rozariului", în capela casei de la Ferma din Miroslava. La creșterea acestei familii de surori au contribuit: PS Aurel Percă, pr. Grigore Duma, pr. Pavel Balint, precum și câteva surori din Congregația "Notre Dame de Sion" care, cu suflet generos, au dorit să transmită germenul slujirii tăcute tinerelor care doreau să-l urmeze pe Cristos. După 1989, munca de pregătire și de formare s-a putut desfășura mai bine și mai organizat la Casa de Noviciat "Buna Vestire" din Barați, deschisă în anul 1994, surorile fiind ajutate de două surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostivă" din Barticești până în anul 1998. În perioada 1994-2001 munca de formare și de pregătire s-a intensificat prin implicarea intensă a PS Aurel care a coordonat și formarea teologico-spirituală a viitoarelor candidate la profesiunea voturilor.

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot și-au propus să îndeplinească nu numai rolul Martei în slujire, dar și rolul Mariei "care și-a ales partea ce mai bună", adică viața de rugăciune și de contemplație. Spiritualitatea este euharistică, ghidându-se după caracterul central al Euharistiei în viața Bisericii; sacerdotală, prin trăirea propriei preoții baptismale începută la Botez și de participare la opera răscumpărătoare a lui Cristos; însușind aceleași sentimente ale lui Cristos și ale Bisericii, surorile oferă rugăciunea și munca lor pentru preoți și pentru viitorii preoți; mariană, sfânta Fecioară Maria a fost prima slujitoare a lui Cristos și de aceea este modelul cel mai perfect. Institutul numără astăzi 164 de surori dintre care cele mai multe activează în Dieceza de Iași (Episcopie, Seminarul din Iași și Bacău, în diferite parohii, în Arhidieceza de București, precum la Roma și Lodi (Italia), Chișinău, Austria, Israel).

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Voturi simple În ziua de 25 martie, solemnitatea "Buna-Vestire", un grup de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" vor reînnoi voturile de ascultare, castitate și sărăcie în capela Părinților Verbiți din Traian (Roman). Surorile vor face cinci zile de exerciții spirituale în perioada 19-24 martie, cu pr. Alberto Marson.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat