Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare cu ocazia Postului Mare

Cu ocazia începerii timpului sfânt al Postului Mare din anul 2004, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a semnat scrisoarea pastorală cu tema: "O chemare sfântă". Scrisoarea are patru părți: "În drum spre înviere cu inimi de copii și alături de ei", "Calea de a-l întâlni pe Isus", "O chemare și pentru noi" și "Înaintați plini de curaj spre înviere".

În prima parte, PS Petru îi îndeamnă pe toți să meargă spre înviere cu inimi de copii. După ce la Crăciun Isus a fost admirat ca prunc dumnezeiesc, acum "drumul vieții noastre de credință urcă spre Calvar, trece prin mormânt și ajunge la înviere", care de fapt este chiar itinerarul vieții lui Isus. "Timpul pe care îl începem, Postul Mare, este un timp sfânt de retrăire a drumului lui Cristos; astfel primim invitația de a ne asocia cu el la obținerea marelui dar al mântuirii: cine vrea să vină după mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze, și va avea lumina vieții (cf. Mt 16,24; In 8,19)".

În cea de a doua parte este arătată calea de urmat pentru a-l întâlni pe Isus. Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, în mesajul adresat la începutul Postului Mare, îi cheamă pe toți să se îndrepte cu gândul spre copii: "Oricine primește un copil în numele meu, pe mine mă primește" (Mt 18,5). În continuare este adresat îndemnul ca fiecare să-și însușească "sentimentele copiilor, simplitatea și încrederea, bucuria lor de a trăi, spontaneitatea și credința lor plină de iubire și astfel vom ajunge mai ușor și mai sigur la izvorul iubirii, vieții și al credinței". "A se face «mic» și a-i «primi pe cei mici», acestea sunt cele două aspecte ale unei singure învățături pe care Domnul o reînnoiește discipolilor săi în acest timp al nostru", și chiar modalitatea de a trăi cu mare folos timpul Postului Mare din anul acesta.

În cea de a treia parte, păstorul diecezei spune că dorința Bisericii este de a-l căuta și de a-l găsi mai ușor și mai repede pe Isus. "Invitația de a ne îndrepta spre copii și spre cei nevoiași, nedreptățiți, umiliți și încercați, în timpul acestui post, corespunde unei realități triste, când pe pământ și în lume sunt atâtea suferințe, atâtea lacrimi și atâta uitare a iubirii. Lumea a uitat de adevăratele valori aduse de Mântuitorul", iar redescoperirea acestor valori apropie mai mult de adevăr, de însuși Creatorul și Răscumpărătorul tuturor. "Vom putea descoperi o lume mai umană, mai reală, mai dreaptă și mai unită prin cei săraci, cu cei săraci, prin copii și ca și copii, și vom forma astfel marea familie a lui Dumnezeu, Părintele tuturor". Episcopul spune că "în timpul Postului Mare vom afla mai bine și mai clar ce a făcut Isus pentru oameni, ce calități trebuie să aibă un ucenic de-al său și cum se poate trece de la suferință și moarte la bucurie și viață".

În ultima parte a scrisorii este adresat tuturor îndemnul de a înainta plini de curaj spre Înviere. "Îndreptăm spre toți un îndemn părintesc și o chemare reînnoită ca în această perioadă sfântă, chiar în timpul celebrării Sinodului diecezan, să facem cu toții o experiență vie, o alegere decisivă, urmându-l pe Cristos, care ne cheamă după el".

În final, Preasfințitul îi cheamă pe toți să aibă "curaj în urmarea lui Cristos și în întâmpinarea lui Dumnezeu cu inimi curate de copii, în ziua sfintei Învieri".

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat