Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Vasile Mare

Pr. Vasile Mare, protopop greco-catolic de București, în după-amiaza zilei de joi, 5 februarie 2004, ora 16.45, a decedat în Spitalul Colentina din București, în vârstă de aproape 85 de ani. Înmormântarea a avut loc duminică, 8 februarie 2004, în cimitirul Belu Catolic din București, la ora 14.00. Au fost prezenți Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România; Mons. Cornel Damian, episcop auxiliar de București; pr. Ștefan Acatrinei, vicar provincial, și mulți preoți confrați franciscani și diecezani de ambele rituri. Ritualul greco-catolic al înmormântării s-a desfășurat în biserica romano-catolică "Sf. Tereza", iar părintele a fost depus într-un mormânt aflat în parcela preoților.

Pr. Vasile Mare s-a născut în localitatea Vezendiu (jud. Satu Mare) în ziua de 20 aprilie 1919, într-o familie greco-catolică, fiind ultimul din cei unsprezece fii ai familiei. După terminarea școlii primare în comuna de origine (1925-1931), este admis în Liceul "Mihai Eminescu" din Satu Mare (1931-1932); după puțin timp însă s-a transferat la Carei (1932-1937). În 1940 a obținut diploma de învățător, după ce a frecventat Școala Normală de Învățători "Iosif Vulcan" din Oradea (1937-1940). În toamna aceluiași an a intrat la Academia de Teologie de la Blaj, obținând în 1944 absolutoriul academic. După terminarea studiilor a fost încorporat în armată, ca elev la Școala de Ofițeri de Rezervă, însă, după un an, a fost eliberat și a lucrat ca profesor suplinitor la Liceul "Sf. Vasile" din Blaj, până în 1946 când, în ziua de 24 februarie, ÎPS Traian Frențiu, episcop de Oradea și administrator apostolic al Mitropoliei Blajului, îl hirotonește întru preoție la Blaj. După sfințire este trimis la București ca preot ajutor în Parohia "Sf. Vasile", avându-l ca paroh pe pr. dr. Tit Liviu Chinezu. În noiembrie 1946 obține diploma de licență cu teza: "Dogmatica preacuratei Fecioare Maria în literatura populară română".

După arestarea episcopilor greco-catolici din Ardeal și București, în 1948, pr. Vasile și-a început activitatea pastorală în clandestinitate, "de la familie la familie, de la persoană la persoană", după cum mărturisea chiar el. S-a angajat la fabrica de glucoză și spirt, unde a lucrat timp de un an ca portar, cantaragiu și șef de depozit, reușind astfel, "pierdut printre ceilalți muncitori", să obțină buletin de identitate. Căutat de Securitate, în 1950 lasă Bucureștiul și se refugiază la Baia Mare, în familia surorii sale, unde se afla și mama. În 1951 s-a angajat ca dulgher pe un șantier de construcții din Cavnic, dar la sfârșitul lunii iulie 1951 este descoperit și arestat. Referitor la arestarea sa, părintele mărturisea: "M-aș fi putut salva, ca în mai multe rânduri înainte, dar am apreciat că este mai bine să mă las arestat decât să pun în primejdie familia mea sau alte familii care m-ar fi adăpostit. De acum nu se mai putea face mare lucru; eram prea urmărit". Închis mai întâi la Baia Mare, a fost trimis apoi în București, unde Tribunalul Militar l-a condamnat la cinci ani de închisoare, cu acuzația de "activitate cu caracter contrarevoluționar și omisiune de denunț". Primii ani de detenție i-a executat la Jilava. Între 1952 și 1953 a fost trimis pentru muncă forțată la canalul Dunăre-Marea Neagră, iar între 1953 și 1954 și-a petrecut detenția în închisoarea din Gherla. Din iulie 1954 va lucra în subteran la mina Cavnic până în octombrie 1955 când a fost eliberat.

A lucrat apoi la Baia Mare ca muncitor necalificat, la fabrica de utilaj minier, apoi ca fochist pentru cazane cu aburi, în sfârșit ca strungar până în 1963. După un curs de calificare ca desenator tehnic, lucrează ca proiectant la Institutul de Cercetare și Proiectare în Construcții de Mașini din Baia Mare, până la pensionare, în 1979. Până la căderea regimului comunist, în 1989, și-a desfășurat clandestin activitatea pastorală, dar mereu hărțuit și controlat de către Securitate.

Relația pr. Vasile cu Ordinul Franciscan, după cum a lăsat scris, este încă din copilărie, când a avut parte de pastorația preoților franciscani în zona natală. Apoi, în anii de teologie petrecuți la Blaj, preoții franciscani au ținut în numeroase rânduri exerciții spirituale - "adevărate zile de Rusalii" - pentru pr. Vasile, care își petrecea vacanțele la Beiuș (la sora lui), unde era paroh pr. Ion Gârleanu. În București a colaborat pe plan pastoral cu preoții Dominic Neculăeș și Ștefan Tătaru, iar în perioada de clandestinitate i-a avut alături "în lupta pentru apărarea Bisericii" pe preoții franciscani Mihai Rotaru, Gheorghe Dumitraș, Martin Mihoc, Dumitru Pascal, Matei Ghiuzan. În închisoare a fost împreună cu preoții franciscani Dumitru Lucaciu, Petre Băcăoanu, Petru Dâncă, Gheorghe Coceanga, Iosif Sabău, Gheorghe Vameșiu, Ioan Butnaru, Iosif Gabor, Iosif Simon, Eugen Blăjuț.

Această strânsă legătură cu frații din Ordinul Franciscan l-a determinat pe pr. Vasile să se decidă în inima sa să intre în acest ordin, iar pr. prov. Gheorghe Pătrașcu, în anul 1982 și-a dat consimțământul. În ascuns, între anii 1982 și 1984, a făcut noviciatul cu pr. Iosif Sabău, iar pe 8 septembrie 1984 a depus profesiunea simplă, pe care apoi a reînnoit-o în 1987. În ziua de 4 octombrie 1990, în fața pr. Iosif Sabău a făcut profesiunea solemnă.

Necesitățile refacerii fostului Vicariat Greco-Catolic de București i-au determinat pe superiori să-l lase pe pr. Vasile să activeze în capitală, dar rămânând într-o constantă și fidelă legătură cu provincia, până în ziua de 5 februarie 2004, când cerescul Tată l-a chemat la sine.

Dumnezeu să-l odihnească în pacea sa.

Fr. Victor-Emilian Dumitrescu, secretar provincial


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat