Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O soră la 92 de ani

Miracolul inimii străpunse! ...așa i se poate spune inimii lui Isus Cristos ce se contopește cu iubirea creștinului, care trăiește din această suferință, pentru izbânda iubirii de Dumnezeu și binele aproapelui... ca împlinire desăvârșită a celor două porunci identice jertfei sale, prin trupul și sângele său de pe sfântul altar, prin rugăciunea consacrării ostiei și vinului din potir.

Așa i se poate spune și când raționamentul științei recunoaște atotputerniciei lui Dumnezeu... filonul cicatrizării iubirii și credinței creștine străpunse de iraționalul nebuloasei vremurilor trecute, dar nu și uitate!... din fila permanentă a vieții ce se continuă în bunătatea și ocrotirea cerească.

O inimă străpunsă!

Să fie această jertfă pe care Dumnezeu a cerut-o și de la sora Clara (Ecaterina Maria Lazlău), aflată acum la vârsta de 92 de ani, în deplină putere de rugăciune și activitate misionară, prin ecoul ce i se aude și azi din rana aortei incizate periculos!... de brutalitatea loviturilor primite în închisorile comuniste, dar zădărnicite în eforturile distrugătoare, de miraculoasa-i vindecare, suficient de sonoră pentru a da un sens deosebit de prețios vieții creștine.

Fără îndoială, acest fapt poate fi ca o emblemă de referință credinței creștine de care a dat dovadă micuța soră Clara, din mijlocul celorlalte măicuțe ale Mănăstirii "Sfânta Agnes", numită, din ziua de 31 ianuarie 2004, "Congregația lui Isus", și aflată la granița dintre București și comuna Popești-Leordeni, ca o izbândă a timpului actual.

Împlinindu-se astfel, prin voința lui Dumnezeu, a înțelepciunii Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea și a muncii apostolice a ÎPS arhiepiscop mitropolit dr. Ioan Robu, menirea pe care însuși Isus Cristos i-a transmis-o rugăciunilor fondatoarei congregației... sora Mary Ward după exemplul inițiat de sfântul Ignațiu de Loyola.

Aceasta dovedește că... nimic nu ne desparte de iubirea și suferința lui Isus Cristos, dacă ne luăm crucea și îl urmăm cu toată încrederea, așa cum și sora Clara a înfăptuit acest ideal în timpul prigoanei comuniste, apărând-o de urgia pornită împotriva sfintei Biserici dintr-un exces de zel al necunoașterii adevăratului Dumnezeu. Mai cu seamă în cei 14 ani de detenție, dintre care 7 ani de interogatoriu, tortură, foame și frig, fiind ca o mărturie vie pentru generațiile trecute și viitoare, spre a împlini, până la capăt, voința lui Dumnezeu, prin destinul la care suntem chemați cu toții... încă înainte de a ne naște.

Și dacă rezistența fizică, dar mai ales cea morală, a eroicei sale lupte cu tenebrele întunericului pentru triumful credinței creștine a făcut să-i strălucească, pe rănile picioarelor lovite de vârful bocancilor autoritari... sau pe obrajii loviți până la surzirea urechii stângi, frumusețea și alinarea cuvintelor lui Isus: "Nu-ți fie teamă, sunt lângă tine și sufăr împreună cu tine!", au fost tocmai ca o împlinire a previziunilor celor auzite din șoaptele Duhului Sfânt, o dată cu apariția crucii sale înstelate și luminate de prezența sfintei Fecioare în primăvara anului 1948.

Astfel, cele care au urmat din partea ateismului batjocoritor și sacrileg în persoana celor șapte judecători din Vinerea Mare a anului 1952, au pălit din insuficiență, de adevăr și dreptate surghiunită, în ecoul catehezelor, meditațiilor, dar mai ales al rugăciunilor sfântului Rozariu, murmurat împreună cu tinerele aflate în închisoare, într-o completă dezorientare, teamă și mânie, primejdii marcante pentru sănătatea lor între zidurile reci și insensibile.

Aceasta dovedește, alături și de martiriul tuturor celorlalți slujitori ai sfintei Biserici, aflați pe aceleași baricade creștine, că miracolul universal al inimii străpunse a lui Isus Cristos este în continuare izvor de viață și mântuire autentică pentru toți cei care își pun viața în mâinile lui Dumnezeu ca înspre unica speranță de salvare.

Iar acest izvor, poate fi găsit și aici... la mănăstirea surorilor-măicuțe din Congregația lui Isus.

Cristina Koch Smeu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat