Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul auxiliar de Iași la Lourdes

În perioada 9-11 februarie s-a celebrat la Lourdes (Franța) Cea de a XII-a Zi Mondială a Bolnavului, care a avut ca temă reînnoirea pastorației sănătății în lume, în special în Europa, prin celebrarea celei de a 150 aniversări a proclamării dogmei Neprihănitei Zămisliri, așa cum a precizat cardinalul Javier Lozano Barragan, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății. Din partea Conferinței Episcopale din România a participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, responsabil cu pastorația sanitară în cadrul conferinței.

De ce o zi mondială a bolnavului?

Celebrarea anuală a Zilei Mondiale a Bolnavului are drept scop sensibilizarea credincioșilor, și, prin urmare, a instituțiilor catolice angajate în promovarea sănătății, dar și a societății civile în ceea ce privește necesitatea asigurării pentru toți bolnavii a unei asistențe adecvate și a condițiilor celor mai bune de tratament și îngrijire spirituală și medicală; apoi pentru a ajuta bolnavii să valorifice suferința pe plan uman, dar mai ales pe plan supranatural; de a implica mai mult comunitățile creștine, familiile în pastorația sănătății și de a aminti tuturor importanța asistenței religioase față de toți cei care suferă.

Ce a adus nou și cum s-a celebrat Cea de a XII-a Zi Mondială a Bolnavului?

Celebrarea acestei zile s-a desfășurat în trei momente:

În prima zi, 9 februarie, a avut loc întâlnirea reprezentanților conferințelor episcopale europene și s-au dezbătut inițiativele pastorale cu privire la persoanele angajate în sectorul sanitar, situația bolilor emergente în fiecare țară, mijloacele de expresie ale Bisericii Catolice cu privire la probleme de etică medicală și ajutorul spiritual care este acordat bolnavilor. Din intervențiile făcute de participanți a reieșit că sectorul sanitar este în atenția Bisericii în toate țările și că problemele noi ale medicinei cer mai mult ca oricând o preocupare mai atentă și luări de poziție clare, care să fie în concordanță cu demnitatea persoanei umane. Pe de altă parte, grija pastorală a Bisericii, atât pentru personalul sanitar, cât și față de bolnavi, rămâne o urgență a ei, pentru a rămâne fidelă misiunii de slujire a vieții.

A doua zi, 10 februarie, a fost consacrată reflecțiilor teologice, adresate tuturor celor interesați care activează în sectorul sănătății. Cardinalul Lozano Barragan a făcut mai întâi o prezentare a noilor orizonturi ale medicinei, în special despre bioetica închisă și bioetica deschisă spre transcendent, după care au urmat o conferință cu tema: "Aplicațiile în domeniul biogeneticii", prezentată de pr. Arbaud De Vaujaus, doctor în medicină și profesor la Institutul Catolic din Toulouse. Au urmat două conferințe-meditație în legătură cu fenomenul miraculos al vindecărilor de la Lourdes și legătura lor cu Neprihănita Zămislire, dat fiind că această localitate, unde Fecioara Maria a apărut la 11 februarie 1858, a devenit ținta atâtor pelerinaje din toate părțile lumii. Preasfânta Fecioară Maria a voit să descopere în această regiune muntoasă iubirea ei de mamă față de cei suferinzi și bolnavi. Din acel an ea continuă să se facă prezentă cu o grijă deosebită și constantă. Prin cuvintele pe care le-a spus Bernadetei Soubirous: "Eu sunt Neprihănita Zămislire", preasfânta Fecioară a voit să exprime și legătura ei cu sănătatea și viața oamenilor. Pr. Andre Cabes, capelan la bazilica din Lourdes, și medicul Patrick Theillier, director al biroului medical din Lourdes, au punctat foarte bine aceste aspecte, arătând că minunile, în special vindecările, sunt mai departe posibile în acest loc.

Seara a urmat o procesiune și o celebrare în cadrul căreia s-a dat Ungerea bolnavilor, în bazilica "Sfântul Pius al X-lea". Un număr de 30 de bolnavi (erau prezenți sute de bolnavi în cărucioare) au primit sfânta Ungere din partea cardinalului Barragan. La ora 21.00 a avut loc procesiunea mariană cu lumânările aprinse, o procesiune în care glasurile celor aproximativ 30.000 de pelerini veniți la Lourdes s-au unit în recitarea sfântului rozariu și a preamăririi Maicii Domnului prin cântarea Ave, Maria, în diferite limbi.

Ultima zi, 11 februarie, a avut un caracter strict liturgic, constând în celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Pius al X-lea", la finalul căreia a intervenit direct Sfântul Părinte, papa Ioan Paul al II-lea, care prin intermediul televiziunii a salutat într-un mod special bolnavii prezenți la Lourdes și pe toți pelerinii. Au concelebrat 700 de preoți, alături de 22 de episcopi. Liturghia a fost prezidată de trimisului special al Sfântului Părinte, cardinalul Lozano Barragan.

Anul viitor celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului va avea loc pe un alt continent, așa cum este practica fixată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sanitară: pe continentul african, în Camerun.

Au fost trei zile de trăire intensă în jurul și în apropierea locului unde Maica Domnului a apărut și a încredințat un mesaj sfintei Bernadeta; apoi timpul excepțional, neobișnuit pentru această perioadă, mulțimea liniștită și iradiind de seninătate, bucurie, dar și cu speranța în suflet de a primi un har deosebit prin mijlocirea Mariei și în acest an, buchetele de flori și lumânările care erau depuse la grotă sau la statuia ei, care domină esplanada bazilicii, toate erau gesturi care vorbeau despre iubirea oamenilor față de mama noastră cerească.

Lourdes, unul dintre sanctuarele mariane între cele mai iubite de poporul credincios, este locul și, în același timp, simbolul speranței și al harului, sub semnul acceptării suferinței mântuitoare. Câte haruri, câte vindecări miraculoase (nu numai cele 66 de vindecări fizice care sunt recunoscute de Biserică) nu s-au petrecut în cei 146 de ani la Lourdes! Acest orășel este universal recunoscut ca loc providențial de vindecare pentru trup și pentru suflet. Maria, tămăduitoarea bolnavilor, a fost și continuă să fie alături de fiii ei preaiubiți.

Aurel Percă, episcop auxiliar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat