Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paroh și decan de Bacău: 25 de ani

Miercuri, 11 februarie, în cadrul Liturghiei de seară (ora 18.00), în prezența PS Petru Gherghel, a multor preoți și a unui impresionant număr de credincioși în frumoasa și impunătoarea biserică "Ss. Petru și Paul" din centrul Bacăului s-a comemorat Apariția Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. În aceeași zi s-au împlinit 25 de ani de când părintele decan Ștefan Erdeș este în mijlocul credincioșilor din Parohia "Sf. Nicolae" și la conducerea Decanatul de Bacău.

Clipele trăite de părintele decan și de întreaga comunitate au fost deosebit de emoționante. Preasfințitul Petru Gherghel, în cadrul predicii, a arătat că din ziua în care a venit la Bacău, la 11 februarie 1979, părintele decan a fost asistat și ocrotit de sfânta Fecioară Maria de Lourdes, sub ocrotirea căreia și-a consacrat misiunea.

Sunt de notat câteva lucruri: din fiecare parohie a decanatului a fost prezent câte un reprezentant îmbrăcat în costum național specific comunității și câte un buchet de flori. La ofertoriu au fost aduse la altar două verighete, care au fost schimbate între ele cu mulți ani în urmă de doi tineri Giurgi și Maranda Erdeș în cadrul căsătoriei lor, ca semn al fidelității și al iubirii lor. Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu 14 copii. Dintre aceștia, Dumnezeu l-a ales pe cel de-al 13-lea copil, pe părintele Ștefan, ca preot pentru Biserica sa. Au mai fost aduse haina albă ca semn al harului sfințitor pe care părintele Ștefan Erdeș l-a primit la Botez, iar flacăra lumânării ca semn al credinței care l-a făcut pe părintele să crească în sânul Bisericii. Doi copii au oferit o floare albă și un catehism în amintirea primei spovezi și a primei sfinte Împărtășanii primite de pr. Ștefan. Porumbeii au fost oferiți ca semn al păcii și imagine a Duhului Sfânt care inundă sufletele cu darurile sale.

S-au împlinit 25 de ani de când părintele este în mijlocul parohiei și se pot număra cu bucurie roadele pentru care i s-a mulțumit lui Dumnezeu. Potirul și vinul care au fost oferite la altar sunt semn al noului legământ, sigiliul iertării, iubirii și al comuniunii; evanghelia și stola oferite semnifică puterea și demnitatea preoției. Alături de statuia sfintei Fecioare Maria s-au oferit multe flori, care semnifică iubirea maternă a Fecioarei Maria. S-a cântat "Fecioara la munte", cântec intonat pentru prima dată în România la 24 octombrie 1886 în satul natal al părintelui decan!

Pr. Iacob Stolnicu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat