Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Grupul de rugăciune la trei ani

Duminică, 15 februarie, în Mănăstirea "Xaverianum" a părinților iezuiți din Iași, a avut loc o oră de rugăciune prin care s-au marcat cei trei ani de existență a unui grupului de rugăciune Taizé la Iași. Grupul este compus în mare parte din tineri, care la asemenea întâlniri sunt invitați să meargă la izvoarele evangheliei prin rugăciune, tăcere și căutare. Fiecare vine să descopere sau să redescopere un sens al vieții și să-și înnoiască forțele pentru responsabilitățile pe care le are.

Duminică, la ora 18.00, s-au adunat în casa părinților iezuiți din Iași un număr de aproximativ 30 de tineri care fac sau au făcut parte din grupul de rugăciune Taizé. La eveniment au participat chiar unii dintre inițiatorii grupului. Ca fapt inedit, la întâlnirea de duminică a participat și liderul Asociației Studenților Creștini Ortodocși din Iași, Gabriela Pipirig. Timp de oră, într-un cadru specific acestui gen de rugăciune (multe lumânări, liniște, muzică, iar în fața "Crucea de la Taizé") cei aproximativ 30 de tineri s-au unit în rugăciune, au cântat și au meditat, având ca punct de pornire textul din Evanghelia după sfântul Matei, care redă scena învierii. În rugăciunile lor, tinerii i-au mulțumit Domnului pentru marele dar pe care l-au primit prin participarea la aceste întâlniri, în urma cărora multe întrebări din viața lor și-au găsit un răspuns. Tinerii au mulțumit și s-au rugat pentru cei care au pus bazele grupului, exprimându-și totodată speranța că mulți dintre tinerii "neliniștiți" de astăzi ar putea găsi prin acest de gen de rugăciune un răspuns la căutările lor.

A urmat un moment rezervat mărturiilor referitoare la începuturile existenței acestui grup la Iași. După ce în vara anului 2000 un grup de tineri din Dieceza de Iași au participat ca voluntari la Taizé, în Franța, întorși în țară, unii dintre ei s-au decis să înființeze și în Iași un grup de rugăciune Taizé. Au primit sprijinul părintelui iezuit Robert Wiecek, care le-a pus la dispoziție o cameră în incinta mănăstirii. La 16 februarie 2001 acest grup se întâlnea pentru prima oară și era compus dintr-un număr de cinci membri. Treptat grupul s-a lărgit, iar tinerilor catolici au început să li se alăture și tineri ortodocși. În prezent astfel de rugăciuni au loc în fiecare miercuri la ora 20.00, iar atunci când este posibil și în zi de duminică, la ora 18.00.

Gabriela Pipirig, liderul studenților ortodocși din Iași, a vorbit despre implicarea tinerilor ortodocși la întâlnirile de la Taizé, subliniind că anual aproximativ 50 de tineri ortodocși merg acolo atât pentru a servi drept voluntari, cât și pentru a participa din plin la momentele de rugăciune.

Petru Tamaș

* * *

Inițiatorul acestui grup de rugăciune, la nivel mondial, este fr. Roger, care în august 1940, la vârsta de 25 de ani, și-a părăsit țara, Elveția, și s-a stabilit în patria mamei sale, la Taizé, în Burgundia. De mai mulți ani purta în sine vocația de a crea o comunitate în care să concretizeze zi de zi reconcilierea între creștini. El a primit și ascuns refugiați, mai ales evrei. Mai târziu, câțiva frați i s-au alăturat și, așa, în ziua de Paște a anului 1949, primii șapte frați s-au angajat pentru toată viața în celibat și trăire în mare simplitate. În tăcerea unei lungi retrageri, în cursul iernii 1952-1953, fondatorul comunității a scris Regula de la Taizé, exprimând pentru frații săi "esențialul ce permite o viață comună". Începând cu anii '50, câțiva frați au mers să trăiască în locuri defavorizate, pentru a fi alături de cei ce suferă. Din anul 1962, frații și tinerii trimiși de la Taizé nu încetau să meargă și să vină în țările din Europa de Est pentru a fi aproape de cei care erau imobilizați în interiorul frontierelor lor. (În România, chiar în perioada comunistă, a venit de mai multe ori fratele Grégoire). Comunitatea din Taizé reunește astăzi aproximativ o sută de frați, catolici și protestanți, proveniți din peste douăzeci și cinci de națiuni. Mici fraternități se găsesc acum implantate în cartiere nevoiașe din Asia, Africa, America de Sud și de Nord. Între timp, mai ales din 1957-1958, sute de mii de tineri s-au succedat la Taizé, meditând și rugându-se. Ca etapă a pelerinajului, la sfârșitul fiecărui an, o întâlnire europeană reunește timp de șase zile zeci de mii de tineri într-un oraș din Est sau din Vest. În timpul întâlnirilor europene fratele Roger publică o scrisoare tradusă în peste cincizeci de limbi, reluată și meditată apoi pe parcursul unui an de către tineri, la ei acasă sau la întâlnirile de la Taizé. Începând cu anul 1990 la aceste întâlniri de la Taizé au posibilitatea să participe și tineri din România.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat