Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Bolnavului la Iași

Miercuri, 11 februarie, în sărbătoarea Apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, în Casa Providenței din Iași, PS Petru Gherghel a celebrat o sfântă Liturghie prin care a marcat Cea de-a XII-a Zi Mondială a Bolnavului. Liturghia a fost celebrată în prezența celor 23 de bolnavi care locuiesc în căminul de bătrâni "Sfântul Iosif", a surorilor și a voluntarilor care îngrijesc de cei în suferință. În Dieceza de Iași, în ziua de 11 februarie, în toate bisericile s-au făcut rugăciuni speciale pentru bolnavi și pentru cei care se îngrijesc de ei. Întrucât este greu ca în februarie bolnavii să se deplaseze sau să fie deplasați din cauza frigului, întâlnirea cu bolnavii și celebrarea rugăciunilor pentru bolnavi și pentru cei care se dedică îngrijirii lor va avea loc la nivel diecezan în ziua de 13 mai, în toate comunitățile parohiale.

La 11 februarie 1858 Sfânta Fecioară Maria a apărut la Lourdes unei tinere, pe nume Bernadeta Soubirous, la numai patru ani de când papa Pius al IX-lea a proclamat dogma Neprihănitei Zămisliri, în 1854. Fecioara i s-a revelat tinerei ca fiind Neprihănita Zămislire. Din acea zi de 11 februarie 1858, Maria a vindecat în acel loc dureri și boli, redând multora dintre fiii ei și sănătatea trupului. În 1992, papa Ioan Paul al II-lea a instituit pentru întreaga Biserică Catolică Ziua Mondială a Bolnavului, urmând ca ea să se celebreze anual la 11 februarie, începând cu anul 1993. În toate bisericile locale au loc celebrări speciale prin care este marcat acest eveniment.

La ora 10.00, în Casa Providenței din Iași, cei 23 de bătrâni ce locuiesc în căminul "Sfântul Iosif" au participat la o celebrare euharistică prezidată de PS Petru Gherghel. Înainte de celebrare acesta i-a întâlnit pe bătrâni și le-a oferit o iconiță cu Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, pe spatele căreia este o rugăciune, pe care toți cei prezenți au recitat-o în timpul Liturghiei, la rugăciunea credincioșilor. Toți bolnavii au intrat în biserică în procesiune, cu lumânări aprinse în mâini, unul dintre ei purtând crucea procesională. Cei care stăteau în cărucioare au fost așezați în partea din față, aproape de altar.

La începutul sfintei Liturghii, PS Gherghel i-a invitat pe cei prezenți să se unească în rugăciune, oferind suferința și jertfa lor lui Isus.

Au urmat lectura din cartea profetului Isaia și psalmul responsorial, care au fost proclamate de unul dintre bătrâni.

După evanghelie, PS Petru Gherghel, pornind de la mesajul Sfântului Părinte, dat la 1 decembrie 2003, în vederea celebrării Zilei Mondiale a Bolnavului din anul 2004, a reiterat invitația de a privi la Cristos ca la cel care dă sens suferințelor și jertfelor noastre. Preasfințitul i-a îndemnat pe toți să-și îndrepte privirea spre Maria care a stat sub cruce, către ea care a cunoscut atât de bine ce înseamnă suferința. Ea a oferit tot sacrificiul său lui Dumnezeu și ne cheamă astăzi pe toți să-l vedem pe Isus în suferințele și durerile noastre. Suferința pe care o experimentează omul este grea și uneori pare insuportabilă, dar Isus nu a ales altă cale pentru a ne mântui, decât suferința și jertfa. El a făcut din suferință un medicament pentru obținerea vieții veșnice. Sfântul Paul, în Scrisoarea către Coloseni (Col 1,24), este convins că suferința sa are valoare deoarece o unește cu cea a lui Cristos. Durerea unită cu credința devine poartă de intrare în strălucirea răscumpărării. Păstorul diecezei a prezentat imaginea unui soldat italian care pierzându-și vederea a mers la Lourdes pentru a o recăpăta. Spre surprinderea lui, nu și-a recăpătat vederea, ci credința. S-a întors acasă plin de fericire, uimindu-i pe toți cei care l-au cunoscut. În final episcopul i-a invitat pe toți să participe pe data de 13 mai la celebrarea diecezană a acestei zile.

După rugăciunea credincioșilor a urmat ofertoriul, moment în care bolnavii au prezentat la altar darurile lor: pâinea și vinul (rod al muncii și jertfei), o pereche de ochelari (semn al vederii lor slăbite), un album de fotografii (amintire a momentelor cele mai frumoase din viața lor) și flori (semn al recunoștinței pentru tot ceea ce au primit din mâna lui Dumnezeu).

Liturghia a continuat cu celebrarea euharistică, iar mulți dintre ei l-au primit pe Isus în sfânta Împărtășanie.

La sfârșitul sfintei Liturghie episcopul a acordat o binecuvântare specială bolnavilor și a oficiat ritul stropirii cu apă sfințită. După Liturghie s-a întâlnit din nou cu cei bolnavi, încurajându-i să trăiască în spirit de credința suferința lor, deoarece aceasta nu este un blestem, ci un mijloc de mântuire.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat