Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Cotnari

În zilele de 7 și 8 februarie, Preasfințitul Petru Gherghel a făcut vizita canonică în Parohia Cotnari. Documentele vorbesc de parohie la Cotnari din 1599, iar de biserică catolică din jurul anului 1500.

Parohia Cotnari, cu 750 de credincioși în 247 de familii, are trei filiale. În Cotnari sunt 110 familii cu 293 de credincioși. Biserica actuală a fost construită în 1985, având hramul "Înălțarea Sfintei Cruci".

Hârlău, cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", se află la 10 km de Cotnari și este filială a acestei parohii din 1946. Biserica a fost construită în 1950. Actualmente sunt în Hârlău 25 de familii cu 47 de credincioși. Belcești, cu hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", este o altă filială (din 1946), situată la 17 km de Cotnari. Având biserică nouă, comunitatea din Belcești numără 69 de familii cu 283 de credincioși. Iosupeni, cu hramul "Regina Sfântului Rozariu", se află la 5 km de Cotnari. Filială din 1946, cu biserică din 1948, comunitatea numără 35 de familii cu 115 credincioși. Mai există câteva familii în Arman și în Deleni, ultima având din 1992 o capelă cu hramul "Sfânta Inimă a lui Isus".

Sâmbătă, 7 ianuarie, păstorul diecezei a fost întâmpinat de părintele paroh, Iosif Gherghel (paroh în această comunitate din 1990), și de mulți credincioși adunați la biserică.

Preasfințitul a participat apoi la programul liturgic din parohie și din filiale:

  • sâmbătă, după ce i-a salutat pe credincioși, în timpul Liturghiei de seară de la ora 17.00 a stat la spovezi;

  • duminică, la ora 8.00, sfânta Liturghie la Belcești, prezidată de episcop. După Liturghie, Preasfințitul le-a vorbit copiilor și tinerilor;

  • la ora 10.00, în timpul sfintei Liturghii de la Iosupeni, Preasfințitul a stat la spovezi, iar la final Liturghiei le-a vorbit credincioșilor;

  • la ora 11.30, sfântă Liturghie pontificală în biserica din Cotnari, după care i-a întânit pe copiii și tinerii acestei comunități; după Liturghie a întâlnit comisia sinodală parohială, formată din 12 membri;

  • la ora 16.00, în timpul sfintei Liturghii de la Hârlău episcopul a stat la spovezi, iar la sfârșitul Liturghiei le-a vorbit credincioșilor.

În cadrul vizitei canonice, episcopul i-a încurajat pe toți membrii comunității să fie membri activi, să fie, așa cum îndemnau lecturile duminicii, oameni care să colaboreze cu Dumnezeu în împlinirea misiunii încredințate pentru a răspunde ca profetul Isaia "Iată-mă, trimite-mă pe mine". S-a amintit și de faptul că în evanghelia zilei era prezent chiar motoul care călăuzește Sinodul diecezan: "Înaintează în larg". Și, pentru că Hârlău și Cotnari au o îndelungată tradiție istorică (catolicii fiind prezenți în aceste zone de multe secole), Preasfințitul i-a îndemnat să fie vrednici purtători ai moștenirii pe care au primit-o de la cei care au fost înaintea lor.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat