Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noutăți editoriale la "Sapientia"

Editura "Sapientia" anunță apariția a trei noi cărți în colecția "Spiritualitate". Este vorba de: Carlo Maria Martini, A pune ordine în viața proprie. Meditații asupra textului "Exerciții spirituale" a sfântului Ignațiu de Loyola; Cristinel Fodor, Direcțiunea spirituală în seminarul diecezan și Anton Dancă, Itinerarul iubirii Maicii Domnului.

* * *

Cartea cardinalului Carlo Maria Martini, fost arhiepiscop de Milano, A pune ordine în viața proprie. Meditații asupra textului "Exerciții spirituale" a sfântului Ignațiu de Loyola, este un ghid foarte bun pentru a pătrunde cu mintea și cu inima în dinamica Exercițiilor spirituale ale sfântului Ignațiu de Loyola și a avea parte de bogăția experienței sale spirituale.

Cartea poate fi citită cu mult folos de către cei care doresc să-și cunoască mai bine starea sufletească sau să găsească noi căi de apropiere de Dumnezeu.

Cel care vrea să aibă parte de toate roadele spirituale ce mustesc în paginile acestei cărți a cardinalului C.M. Martini este invitat să parcurgă în paralel, cu răbdare, Autobiografia sfântului Ignațiu și Exercițiile spirituale. Astfel, pe calea purificării sufletești, va fi condus mai aproape de inima lui Dumnezeu, ajutat de exemplul unui om care, după ce a cunoscut iubirea lui, s-a străduit să facă toate spre mai marea slavă a lui Dumnezeu.

* * *

Numărul 10 din colecția "Spiritualitate", Direcțiunea spirituală în seminarul diecezan, reprezintă lucrarea cu care părintele Cristinel Fodor, actualmente director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, și-a încheiat studiile de specializare la Institutul Pontifical de Spiritualitate "Teresianum" din Roma. Acest studiu aprofundează tema relației de comuniune dintre directorul spiritual și seminaristul care se formează în seminarul diecezan pentru a ajunge păstor de suflete.

După cum explică autorul în introducerea lucrării, tema direcțiunii spirituale (natură, finalitate, modalitate și realizări pastorale) a fost obiect de reflecție și de discuție din partea multor autori spirituali. Situația socială, culturală și religioasă a Europei în ultimele decenii ale secolului al XX-lea a provocat punerea în discuție a modurilor în care s-a concretizat acest minister.

Pretutindeni este evidențiată urgența unui ghid, care să fie disponibil pentru o acompaniere, mai ales pentru tinerii care, deseori, în alegerile lor de viață, întâlnesc confuzie și dezorientare.

Studiul de față, care se limitează la realitatea seminarului diecezan, tratează tema direcțiunii spirituale într-un mod nou, nu atât cantitativ, cât, mai ales, calitativ, dată fiind originalitatea elementului comuniunii în relația de ajutorare dintre director și cel condus.

A educa seminariștii nu este un lucru ușor și cere deosebite calități naturale și supranaturale din partea directorului spiritual. Numai în relația de comuniune este posibil să se înțeleagă incertitudinile, neliniștile, căderile, elanurile, noile începuturi; numai în relația de comuniune se pot împărtăși bucuriile și durerile seminariștilor care cer lumină, putere, iubire pentru a parcurge calea măiastră a sfințeniei.

* * *

Părintele Anton Dancă, duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, este cunoscut cititorilor prin alte cărți publicate la Editura "Sapientia" și la Editura "Presa Bună". În cartea de față, Itinerarul iubirii Maicii Domnului, care va fi urmată de altele două: Itinerarul credinței Maicii Domnului și Itinerarul speranței Maicii Domnului, caută să dea un răspuns la întrebarea: Cum trebuie să o cinstim astăzi cum se cuvine pe Maica Domnului?

După cum subliniază PS Aurel Percă în prefața acestei cărți, părintele Anton ne indică un "itinerar de iubire", mai precis "itinerarul iubirii Maicii Domnului", pe care îl abordează în mod obiectiv și metodic. Cartea vrea să pună cititorul în condiția de a o cunoaște și venera pe Fecioara Maria cu inimă sinceră și de a-l pune pe același "itinerar", pentru a ajunge la o iubire profundă a lui Isus.

Paginile acestei cărți, pline de parfumul "iubirii", se citesc cu mare emoție. Citind această carte, care se adaugă la miile de cărți scrise despre Fecioara Maria, suntem puși în situația să contemplăm o minunată panoramă: ochii noștri se umplu de priveliști încântătoare și aproape instinctiv îi închidem, pentru a ne bucura mai intim, cu o participare sufletească intensă, de minunățiile acestei făpturi care ne învață cum ne putem apropia mai mult de Cristos.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

9. A pune ordine în viața proprie. Meditații asupra textului "Exerciții spirituale" a sfântului Ignațiu de Loyola,
Carlo Maria Martini, Editura "Sapientia", Iași, 2004, ISBN 973-8474-32-9, 14x20 cm, 134 p., 50.000 lei

10. Direcțiunea spirituală în seminarul diecezan,
Cristinel Fodor, Editura "Sapientia", Iași, 2004, ISBN 973-8474-33-7, 14x20 cm, 162 p., 55.000 lei

11. Itinerarul iubirii Maicii Domnului,
Anton Dancă, Editura "Sapientia", Iași, 2004, ISBN 973-8474-38-8, 14x20 cm, 322 p., 75.000 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat