Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

Luni, 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la subsolul catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a avut loc o celebrare prin care s-a marcat Ziua Persoanelor Consacrate. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, participând multe persoane consacrate din Iași, împreună cu un mare număr de credincioși.

Începând cu anul 1997, în ziua de 2 februarie Biserica celebrează Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. În fiecare comunitate locală s-au înălțat rugăciuni speciale pentru cei și cele care s-au consacrat "în slujba iubirii".

La Iași, această zi a fost marcată printr-o Liturghie pontificală, la care au participat persoane consacrate din Iași, aparținând atât ordinelor masculine, cât și celor feminine.

Celebrarea a început la ora 10.00, prin ritul binecuvântării lumânărilor, moment în care a fost invocată puterea Duhului Sfânt care să sfințească și să întărească pe toți cei care le vor menține aprinse. Aceste lumini au menirea de a călăuzi pașii celor care îl caută și cred cu tărie în Domnul.

A urmat în continuare sfânta Liturghie, la care cântările au fost susținute de un grup de surori.

În predică, PS Petru Gherghel, începând cu o trecere în revistă a istoricului acestei sărbători, a scos în evidență rolul persoanelor consacrate în viața Bisericii. Ele sunt un suflu dătător de viață pentru comunitățile creștine. Numeroase documente magisteriale scot în evidență acest lucru, printre care Novo millennio ineunte și Vita consecrata. Preasfințitul a citat din îndemnul Sfântului Părinte adresat persoanelor consacrate, Vita consecrata, unde se exprimă rolul lor în societate: "Trăiți-vă plenar oferirea de voi înșivă lui Dumnezeu, pentru ca lumea să nu fie lipsită de o rază a frumuseții dumnezeiești ce luminează drumul existenței omenești". În continuare, Preasfințitul a prezentat o statistică a congregațiilor și persoanelor consacrate prezente în lumea întreagă și în Dieceza de Iași. Astfel, în Dieceza de Iași sunt în prezent 13 congregații de bărbați, 33 de congregații de femei, 258 de călugări, dintre care 84 sunt preoți, și 480 sunt călugărițe.

După sfânta Liturghie a urmat o reflecție susținută de părintele Tadeusz Rostworowski SJ, pe baza exortației apostolice Novo millennio ineunte. Titlul acesteia a fost "Darul lui Dumnezeu", părintele insistând mult asupra vieții consacrate ca răspuns la semnele timpului. Accentuând mai multe puncte importante ale documentului, printre care "Spiritualitatea de comuniune", "Nu vă temeți!" și "Duc in altum!", părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să-și fixeze privirea asupra misterului iubirii trinitare, model al iubirii care trebuie să coexiste între toți credincioșii. El a mai oferit mărturia unui prizonier din lagărul de la Auschwitz care, în momentele grele trăite acolo și în singurătatea celulei, și-a găsit alinarea și mângâierea în căldura inimii lui Isus pe care o schița cu unghia pe pereții celulei.

În final PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au prezentat îndemnul lor persoanelor consacrate, prin care le-au cerut acestora să manifeste generozitate în trăirea vocației lor. Astfel ele îi vor îmbogăți pe alții, dar se vor îmbogăți și pe ele înseși.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat