Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sărbătoarea lui Don Bosco

Cu siguranță ziua de 31 ianuarie 2004 va rămâne în inimile celor ce au trăit în oratoriul din Bacău, alături de părinții salezieni sărbătoarea sfântului Ioan Bosco, fondatorul congregației lor.

Providența le-a dăruit o vreme frumoasă și plină de soare, permițând tuturor participanților (mai ales copiilor și tinerilor) să guste din plin iubirea și afecțiunea urmașilor lui don Bosco.

Vizita PS Petru Gherghel de la începutul programului de dimineață a fost o mare bucurie. Fiind în trecere, a binevoit să se oprească pentru câteva minute, binecuvântând începutul întâlnirii organizat de către salezieni pentru preoții și călugării din decanatul de Bacău.

Folosindu-se de fragmentul scrisorii sfântului Ioan Bosco, luat din noul breviar în limbă română, episcopul a subliniat părinților salezieni caracteristica vocației lor: "Să-l imităm pe Isus și să ne lăsăm conduși de iubire! Dacă vrem adevăratul bine al tinerilor, trebuie să devenim adevărații lor părinți, trebuie să avem inimă de tată! (...) Prin faptul că sunt fiii noștri, trebuie să simțim compasiune pentru momentul prezent și speranță pentru viitor: doar așa vom fi adevărați părinți ai tinerilor și vom face o adevărată educație! Să ne străduim atunci ca tinerii să ne iubească... și vom vedea o mulțime de inimi deschizându-se!".

"Acesta - a continuat episcopul, adresându-se tuturor celor prezenți - este un îndemn nu numai pentru salezieni, ci și pentru noi toți, o atitudine care trebuie să se întărească și să fie împlinită din partea tuturor celor care se ocupă de pastorația tinerilor!"

Acest îndemn al episcopului a deschis în mod deosebit tema conversațiilor: "Pastorația tinerilor în dieceza noastră". Printr-un scurt istoric, pr. Tiziano Baracco, responsabilul Oratoriului "Don Bosco", a prezentat angajarea salezienilor în acest domeniu și activitățile realizate în 2003 în slujba diecezei și a Bisericii locale. După aceea, l-a invitat pe pr. Cornel Cadar, responsabil diecezan al pastorației tinerilor, să ne ajute să reflectăm cum putem să îmbunătățim pastorația tinerilor ce se desfășoară în parohii și în dieceză.

Pr. Cornel Cadar a împărțit intervenția sa în trei puncte: 1. Situația tinerilor astăzi; 2. Animatorii și protagoniștii; 3. Formarea și conținutul ei.

  1. Situația astăzi - speranțele și tristețile tinerilor - este sub ochii tuturor!

    • Din motive cunoscute, tinerii au "speranța" de a pleca în străinătate pentru a-și face o situație...: de aceea, suferim de o oarecare lipsă a tinerilor!

    • Vârsta medie a celor care participă sau sunt disponibili la inițiative a scăzut mult. Sunt puțini cei angajați cu vârsta între 18 și 20 de ani.

    • A scăzut mult și situația din punct de vedere spiritual: mentalitatea și convingerile s-au schimbat mult.

    • Slabă este și educația primită în școli: familia și biserica trebuie să înlocuiască cu ceea ce poate și cum poate. De multe ori intervine televizorul, cu toate efectele sale cunoscute. E de ajuns să ne gândim la faptul că tinerii nu reușesc să rămână atenți prea mult timp atunci când cineva le vorbește, cum era înainte; acum, după numai 10 minute, deja se plictisesc... pentru că după aceste minute au nevoie de o pauză, de o imagine care să le distragă atenția.

    • În sfârșit, tinerii și copiii trăiesc vârsta ce ridică cele mai multe întrebări: cine le va răspunde?

  2. Protagoniștii pastoralei tinerilor. S-a constatat că unde parohii, vicarii, călugării și călugărițele s-au angajat în diferite inițiative pentru tineri, acolo există o mișcare vie de tineri și de grupuri active. Dimpotrivă, unde aceștia s-au închis din diverse motive, s-a oprit și vitalitatea tinerilor și a grupurilor.
    Unii apoi - a continuat pr. Cadar parafrazând Evanghelia - s-au limitat la singura oaie care este în staul în loc de a se interesa de cele 99 care s-au rătăcit și nu mai vin la Biserică...!

  3. Formarea și conținutul ei. Ce ar trebui să facem? Privind și la unele metode folosite în alte domenii, s-a constatat că trebuie neapărat să luăm în considerare formarea. Formarea, îndeosebi cateheza, trebuie făcută printr-un limbaj nou, bogat în imagini, în care tinerii se simt protagoniști. Metoda cea mai potrivită pare să fie aceea a grupurilor mici în care tinerii au ocazia de a comunica și de a se deschide mai ușor în ceea ce privește credința și celelalte probleme ale lor.

Conținutul catehezelor poate să fie chiar cel al temelor sinodului, așa încât toată Biserica, și mai ales tinerii ce fac parte din ea, să "înainteze în larg" uniți! (și alte teme: Cea de-a 120-a aniversare a diecezei noastre, Ziua Tinerilor care anul acesta va fi la Iași).

După prezentare, pr. Cadar i-a invitat pe cei de față la o discuție liberă cu scopul de a îmbunătăți cât mai mult posibil pastorația.

Prin intervențiile lor, s-au evidențiat mai multe lucruri importante: este necesar să asigurăm mereu prezența preotului în mijlocul tinerilor; trebuie o mai mare formare a preoților și un program pastoral bine gândit, pentru a da posibilitatea preotului să fie cu adevărat alături de tineri și cât mai competenți: o formare a formatorilor; temele catehezelor trebuie să nu fie prea departe de mentalitatea sau sensibilitatea tinerilor, ci gândite împreună cu ei și pentru ei; ar fi frumos dacă ar exista o comisie care să pregătească unele broșuri cu material de folosit, concret și practic; o grijă deosebită față de ministranți...

Răspunzând la trei întrebări, pr. Cornel a mai adăugat că multe direcții pentru pastorație vor ieși în urma Sinodului, unde vor fi luate în calcul propunerile cele mai importante, îndeosebi cele legate de o organizare diecezană, decanală și parohială pentru coordonarea tuturor acestor aspecte; o formare cât mai adecvată la diferite niveluri (pentru preoți sau animatori responsabili, pentru diferitele zone ale diecezei sau pentru dieceza întreagă...); o atenție deosebită față de asociațiile și grupurile prezente în parohiile noastre.

Acest subiect a dat ocazia ultimelor intervenții, acelea cu privire la valorificarea grupurilor și a asociaților prezente în dieceză: cât de important este să ajungem la toți tinerii ajutându-ne de tinerii cei mai apropiați și formați, fără să ne limităm la o elită; sau (tot la fel, dar din un alt punct de vedere) cât de important este să ne îngrijim de tinerii cei mai apropiați pentru a-i angaja în slujba celor mai îndepărtați...!

Din această întâlnire a ieșit mult în evidență dorința de a organiza mai multe întâlniri în viitor. Deoarece tema tratată este de o mare importanță și urgență, cerând contribuția mai multor persoane, ne poate pune în posibilitatea de a înainta cu adevărat în deplina comuniune pentru binele tinerilor!

După-amiaza oratoriul s-a deschis ca de obicei tuturor copiilor și tinerilor din cartier, cu un program de jocuri, turnee, propuneri... A fost realizat și un consistent turneu de șah în colaborarea cu profesorii din cele patru școli vecine și cu 45 de tineri participanți.

A urmat un spectacol de teatru cu diferite piese hazlii lucrate de tinerii și copiii din oratoriu, ajutați de animatori.

La ora 18.00, toată lumea s-a adunat în biserica Parohiei "Fericitul Ieremia", unde s-a celebrat Liturghia solemnă în cinstea sfântului Ioan Bosco. Participarea și animarea din partea tinerilor și a copiilor activi în Oratoriul "Don Bosco" a făcut ca sfânta Liturghie să devină cu adevărat un moment intens de credință, de mulțumire și de bucurie sufletească!

O sărbătoare din plin și cu adevărat trăită.

Pr. Tiziano Baracco


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat