Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiuni populare la "Perla Moldovei"

Fiind în perioada desfășurării Sinodului diecezan, un timp de reînnoire spirituală a parohiilor și credincioșilor de pe întreg teritoriul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, conform planului pastoral pentru anul 2004, între 29 ianuarie și 1 februarie, au avut loc misiuni populare și în Parohia Romano-Catolică Slănic-Moldova.

Acest orășel și stațiune balneoclimaterică este așezat în partea de sud-vest a județului Bacău, la 17 km de Târgu Ocna, într-o mică depresiune, îngustă și lungă, pe valea pârâului Slănic, la o altitudine de 530 m. Primii locuitori ai Slănicului au fost 12 familii de țărani care lucrau la ocnele de sare, aduși de serdarul Spiridon la începutul secolului al XIX-lea, pentru a amenaja izvoarele tămăduitoare descoperite aici. Printre ei se aflau și câțiva catolici, care au depins până în anul 1990 de Parohia Cireșoaia. Biserica din "Perla Moldovei" - titulatură primită de stațiune în anul 1883 - a fost construită din piatră și a fost sfințită în ziua de 8 septembrie 1943. Peste aceasta a fost zidită o biserică nouă, ce a fost sfințită în ziua de 12 iunie 1999. În acest lăcaș de cult s-au ținut acum pentru a treia oară misiuni populare.

Tema acestor zile de har a fost inspirată de situația tragică a multor familii, care sunt "micile Biserici" ale unei dieceze, și a ilustrat relația strânsă care trebuie să existe între familii și Euharistie. Înainte de aceste zile, creștinii s-au pregătit și au reflectat asupra unor aspecte principale în vederea trăirii intense a "exercițiilor spirituale pentru laici". Iată câteva din temele meditate:

1) La întrebarea Ce sunt misiunile populare? s-au găsit câteva răspunsuri interesante: un timp potrivit pentru reînvigorarea vieții creștine în familiile noastre, un timp propice pentru a lucra mai profund ca de obicei, pentru a ne purifica și a primi sămânța cuvântului lui Dumnezeu în sufletul nostru; un timp al mântuirii și al harurilor bogate pentru fiecare creștin, întrucât misiunile sunt zile în care sufletul stă sub ploaia bogată a harurilor, a rugăciunii asidue, a învățăturii și a exemplelor bune, a cererii de iertare etc.; un timp de gândire, de trăire mai intensă a adevărurilor evanghelice, un timp de rugăciune mai arzătoare, un timp de convertire.

2) Un al doilea punct de reflecție a fost: De ce trebuie să participăm la sfintele misiuni? S-au analizat doua chestiuni principale: a) Pentru că suntem datori față de Dumnezeu, care ne invită mereu prin cuvintele Fiului său: "Veniți la mine toți...". Sfintele misiuni sunt unul din roadele cele mai prețioase ale pătimirii lui Isus și de aceea avem datoria de a sorbi din izvoarele mântuirii. b) Pentru că suntem datori față de noi înșine, care suntem păcătoșii. Avem nevoie de misiuni pentru a renunța la păcatele noastre și a căuta calea adevărului, a iubirii și a păcii, adică a sfințeniei.

3) Un an treilea aspect s-a referit la modalitățile în care putem profita de sfintele misiuni. În această privință s-au găsit o sumedenie de variante: să participăm la predici, să chemăm și pe alții, să le povestim celor care nu le-au ascultat, să ne notăm undeva gândurile, hotărârile care ne-au atins la suflet; să ne rugăm mai mult, să participăm la sfintele Liturghii, să ne rugăm mai mult în familie; să ne corectăm greșelile zilnice, să ne spovedim și să ne împărtășim.

4) Ca orice eveniment și misiunile populare trebuie să aibă un scop. Acesta este convertirea personală, familială și comunitară. Sfintele misiuni trebuie să ne îndemne la o cercetare amănunțită a conștiinței, la niște hotărâri bune și statornice, la o spovadă bună, sinceră și plină de încredere. Isus și-a început activitatea publică zicând: "Timpul s-a împlinit. Împărăția lui Dumnezeu este aproape; convertiți-vă și credeți în evanghelie". În același timp, trăirea intensă a misiunilor populare duce la un atașament mai mare față de sacramentul Euharistiei, căci Isus se oferă tuturor oamenilor ca hrană pentru viața veșnică, invitându-ne mereu" "Luați și mâncați..., acesta este trupul meu".

5) Întrucât tema acestor misiuni a fost strâns legată de sacramentul Căsătoriei, o ultimă problemă abordată a fost: Ce rol au sfintele misiuni pentru familiile dumneavoastră? Răspunsurile au fost variate, dar s-a ajuns la următoarea concluzie: În aceste zile de misiuni familie trebuie să caute a afla care este voința lui Dumnezeu referitoare la ele. Familia trebuia să fie, în planul lui Dumnezeu, continuarea creației, care este participarea la viață prin iubire. Dumnezeu creează, dă viață ființelor pentru că e bun, pentru că e iubire, iar iubirea tinde să se răspândească, să se comunice. În această lumină, familia ne apare ca realitatea voită de Dumnezeu pentru ca viața să se răspândească în timp, prin intermediul iubirii. Familia este cuibul vieții și leagănul iubirii totale, unice și exclusive, indisolubile.

Multe din aceste aspecte au fost surprinse și dezvoltate de părintele predicator Toma Encuță, paroh de Săbăoani. Din cadrul predicilor ținute, am selectat câteva fragmente: "Omul caută mereu fericirea, dar oare unde o găsește? Sufletul său este însetat de această căutare, dar pentru a o găsi trebuie să fie înțelept... O modalitate concretă de a găsi fericirea adevărată este și realitatea familiei, în care trăiesc cei mai mulți dintre credincioși... Familia este un dar al Domnului făcut omului. Dumnezeu a stabilit ca omul să vină în lume într-o familie. El a pecetluit acest legământ sacru cu un sigiliu divin. Lucrarea lui Dumnezeu este minunată și o putem percepe numai cu ochii credinței... Familia a fost ridicată la rang de sacrament, de aceea mare este responsabilitatea părinților de a conlucra la opera creației: atât a vieții trupești, cât mai ales a celei spirituale... Creșterea vieții spirituale în orice familie se realizează prin intermediul Euharistiei. Ea ne cheamă pe toți la o viață virtuoasă..."

Liturghia de încheiere a acestor misiuni populare a fost prezidată de pr. Valentin Cochior, decan de Moinești.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat