Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Academia Sfântul Toma

În ziua de 28 ianuarie, calendarul liturgic ne propune memoria sfântului Toma de Aquino, patronul școlilor și universităților catolice. De mai multe decenii, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași organizează în această zi o academie tomistă, organizată de studenții anului II din ciclul filozofic, la care sunt invitați studenții teologi, părinții profesori și preoții din orașul Iași. În mod obișnuit, această academie este onorată de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Academia Sfântul Toma s-a deschis la ora 18,00 cu imnul "O, Thoma doctor", după care studentul Ionuț Chelariu din anul II a prezentat o conferință cu tema "Redescoperirea gândirii sfântului Toma de Aquino", în care a evidențiat câteva aspecte din doctrina tomistă care ar putea fi propuse astăzi ca răspuns la provocările ce vin din partea curentelor nihiliste și pragmatice contemporane.

În continuare, studenții de la anul II au interpretat sceneta "Căutătorul", scrisă și regizată de studentul Bulai Cristian, tot de la anul II. Această scenetă se referă la drama unui tânăr care, trăind într-o societate indiferentă, este zbuciumat de întrebări referitoare la sensul vieții. Tulburat de moartea prietenului său, el pornește pe un drum inițiatic încărcând să se descopere pe sine și lumea din jur.

După căutări zadarnice pe la înțelepții lumii și filozofii arabi, tânărul îl descoperă pe sfântul Toma, singurul care oferă un răspuns căutărilor sale: unicul sens al existenței noastre este iubirea lui Dumnezeu care le susține pe toate, conducându-le cu providența sa spre veșnicie.

După acest moment artistic, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, a făcut cunoscute studenților cele două structuri tomiste internaționale: Academia Pontificală "Sfântul Toma de Aquino" și Societatea Internațională "Sfântul Toma de Aquino", subliniind că aceasta din urma are o filială și în România.

Academia s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea PS Petru Gherghel.

Cristian Bulai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat