Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiuni populare la Răchiteni

Ger, zăpadă, viscol și... multe haruri! Acestea ar fi caracteristicile primordiale ale misiunilor populare desfășurate la Răchiteni (un sat din județul Iași), în perioada 22-25 ianuarie 2004.

Prin disponibilitatea părintelui paroh, pr. Marian Fechetă, răchitenenii s-au pregătit intens pentru această sărbătoare, prin rugăciuni speciale și activități corale cu întreaga comunitate.

Pe un ger năprasnic, cu zăpada scârțâind sub picioare, dar cu o căldură inimaginabilă în suflet, ne-am îndreptat cu toții, mici și mari, tineri și bătrâni, spre biserică, al cărei clopot suna ca-n zi de sărbătoare... "Sunt niște zile de har! Să le trăim intens, printr-o spovadă bună și participând la sfintele Liturghii!", repeta mereu părintele, făcându-ne conștienți de importanța și măreția momentului.

Familia și Euharistia - aceasta a fost tema dezbătută de părintele predicator Aurel Iștoc, pe parcursul celor patru zile de misiuni. Prin glasul hotărât și sigur al părintelui, răchitenenii au descoperit frumusețea și însemnătatea familiei, unitatea și indisolubilitatea căsătoriei, sacrament ce reprezintă o cale spre sfințenie pentru orice laic. Am învățat ce înseamnă "a iubi", într-o familie, sinceritatea, dialogul, încrederea între soți, fiind foarte importante. "Iubirea e mai tare decât moartea!", a subliniat părintele predicator. "Să facem să răzbată iubirea lui Cristos în familiile noastre, prin rugăciune, ascultare, renunțare, sacrificii și multă, multă dăruire!".

Pentru a putea merge pe drumul drept și a avea pe deplin energia necesară, ne-a fost indicată o sursă inepuizabilă de fericire: sfânta Euharistie. Am fost îndemnați să ne apropiem mereu de Cristos euharisticul, ori de câte ori avem ocazia, la sfânta Liturghie. "Nu uitați: familia este celula de bază a societății și de frumusețea ei depinde viitorul acestei lumi!"- ne-a mai spus părintele.

Credincioșii au participat cu bucurie și în număr mare la aceste zile da har. Au cântat, s-au rugat, mulți s-au și spovedit, unii au citit lecturile sfinte, iar la Liturghia finală s-au oferit și daruri: pâine, vin, fructe - rod al muncii lor, lumină, un tablou cu Isus Cristos cel milostiv și flori.

În final, părintele paroh și un membru al comunității au mulțumit preoților prezenți pentru efortul de a se fi aflat aici, la Răchiteni, în ciuda intemperiilor vremii. S-a mulțumit de asemenea și credincioșilor pentru disponibilitatea de care au dat dovadă în aceste zile. Ni s-a împărțit binecuvântarea specială prin care am primit indulgența plenară și ne-am îndreptat cu toții spre casele noastre.

Misiunile s-au sfârșit, dar în sufletele noastre continuă sărbătoarea... Am simțit din plin în aceste zile puterea harului lui Dumnezeu care încălzește orice inimă înghețată... Nu întâmplător misiunile de la Răchiteni au coincis cu Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Suntem cu toții chemați a fi acele mădulare vii ale lui Cristos, răspândind în jurul nostru bucurie, pace, înțelegere...

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat