Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - ziua a opta

La Iași, încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în ziua de 25 ianuarie, ora 17.00, în catedrala ortodoxă "Sf. Gheorghe". Ceremonia a fost prezidată de ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic al Diecezei de Iași. Alături de cei doi ierarhi au mai participat un mare număr de preoți și credincioși, catolici și ortodocși.

Încheierea octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor a adunat în catedrala ortodoxă veche "Sf. Gheorghe" un mare număr de credincioși. La ora 17.00, când părinții concelebranți au intrat în procesiune, venind din palatul mitropolitan, catedrala era arhiplină. Credincioșii au înțeles importanța momentului și s-au adunat pentru a implora de la Dumnezeu, împreună cu păstorii lor, darul unității și al păcii.

În cuvântul de întâmpinare, rostit de ÎPS Daniel, acesta și-a exprimat bucuria și mulțumirea pentru prezența confraților catolici, într-un număr așa de mare, la celebrare. După ce i-a salutat pe cei prezenți, i-a invitat pe toți să înalțe lui Dumnezeu rugăciuni de mulțumire, drept mărturie a comuniunii care există între cele două Biserici.

"Veniți să ne închinăm la împăratul și Domnul nostru Cristos... care ne va arăta cărarea vieții". Aceasta a fost tema centrală a rugăciunilor pe care preoții le-au rostit în continuare, în mod alternativ, mulțumindu-i și lăudându-l pe Dumnezeu pentru lucrările săvârșite în favoarea poporului său. S-au înălțat, de asemenea, rugăciuni pentru "bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici", pentru cei doi ierarhi, pentru preoți și diaconi, pentru întreg poporul român, pentru cârmuitorii țărilor și educatorii satelor și orașelor, pentru roadele pământului și vremuri pașnice, pentru cei care călătoresc, pentru cei care duc o viață grea, ca ei să-l descopere pe Dumnezeu în mijlocul mizeriei și nenorocirii lor. Ca răspuns la aceste invocații, corul a intonat "Doamne, miluiește!".

Au urmat apoi lecturile din Sfânta Scriptură. Prima lectură, luată din cartea profetului Amos, îndemna poporul astfel: "Căutați binele nu răul, ca să fiți vii". În cea de-a doua lectură, luată din Scrisoarea sfântului Paul către Efeseni, acesta îi îndeamnă pe creștini să facă ceea ce este plăcut lui Dumnezeu și să osândească pe fața pământului faptele întunericului. La evanghelie s-a proclamat fragmentul din Evanghelia după sfântul Matei, în care este redată judecata celor buni și a celor răi.

PS Petru Gherghel și-a început cuvântul de învățătură prin cuvintele rostite de Isus în seara învierii: "Pace vouă!". A continuat apoi spunând că "aceste cuvinte sunt concluzia și hotărârea noastră a tuturor. Acestea sunt condiția celor care l-au cunoscut pe Isus și Evanghelia sa". PS Petru a reamintit temele celor opt zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor: dragostea lui Dumnezeu, fundamentul păcii (prima zi); pacea interioară, calmul și seninătatea (a doua zi); Cristos, Cuvântul Tatălui (a treia zi); Pacea, rod al Duhului (a patra zi); Pacea și violența: pacea lui Dumnezeu și pacea lumii (a cincea zi), Nu vă temeți de nimic (a șasea zi), În așteptarea glorificării lui Dumnezeu (a șaptea zi); Pe drum, în pacea lui Cristos (a opta zi). Toate acestea ne obligă să pornim la drum pentru a trăi pacea lui Cristos, pentru a-i iubim pe oameni și a-i simțim alături. Idealul nostru creștin trebuie să fie acela de a ne întâlni unii cu alții, pentru a fi astfel mai puternici. Sensul rugăciunii ecumenice este de a da mărturie despre unitatea și comuniunea credinței. E necesar însă ca mai întâi să ne convingem de necesitatea acestei unități. Ecumenismul trebuie să fie modalitatea însăși de a fi creștini. Ecumenismul nu este o strategie, ci o formă creștină prin care un frate îl întâlnește pe un altul. Nimic nu este mai dureros decât dezbinarea. Imaginea unui "cor", sub conducerea unui singur dirijor, unde fiecare cântă după capacitățile sale (copil, tânăr, soprană, bas etc.), exprimă foarte bine imaginea creației. Această imagine trebuie extinsă și la apropierea care trebuie să existe între oameni și popoare, pentru ca toți să trăiască sub bagheta aceluiași dirijor și maestru, Cristos. La judecată noi vom răspunde la întrebările despre armonia cu frații.

A urmat în continuare un alt șir de rugăciuni rostite alternativ de preoți din cele două Biserici. Aceștia s-au rugat pentru ca toți creștinii să devină conștienți de vocația lor și să trăiască unitatea în legătura păcii, pentru a deveni astfel purtători ai păcii. Corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" a intonat cântecul "Lumea-ntreagă să se înfrățească". După ce toți s-au rugat împreună rugăciunea domnească a urmat oferirea "semnului păcii", moment în care cei doi ierarhi s-au îmbrățișat, ca semn comuniunii și al legăturilor de frățietate existente între cele două Biserici.

La sfârșitul celebrării, ÎPS Daniel a ținut să facă o surpriză plăcută celor prezenți, aducând mărturie despre un exemplu concret în trăirea ecumenismului. Pr. Mărgineanu, din clerul Bisericii Ortodoxe, a relatat despre tânărul Vlad Stamate, care prin intermediul unor prelați romano-catolici, a reușit să ajungă în străinătate pentru a trata o boală foarte grea: cancerul. Astfel, el a ajuns în Italia, la Padova, unde s-a bucurat de foarte multă căldură din partea clericilor și credincioșilor catolici. Însuși episcopul de Padova l-a vizitat de două ori la spital. Părintele a mulțumit, în numele familiei, Înalt Preasfințitului Daniel, Preasfințitului Petru, Preasfințitului Antonio Mateazo (episcop de Padova) și tuturor celor care acolo în Italia s-au îngrijit de însănătoșirea tânărului. A urmat apoi mărturia tânărului Vlad, prezent și el la celebrare. Acesta le-a mulțumit celor care l-au ajutat să-și poată crea din nou un viitor. A oferit, de altfel, și buchete de flori celor doi ierarhi.

În finalul celebrării toți cei prezenți au intonat "La mulți ani!".

Cu această celebrare, octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an s-a încheiat. De acum încolo revine fiecărui creștin în parte misiunea de a purta în societate, în familie, în mijlocul celor dragi, mesajul pe care Biserica l-a transmis în această perioadă. Este de datoria fiecărui creștin de a fi "evanghelie vie", semn și instrument al luptei pentru unitate și pace.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat