Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șaptea zi

Sâmbătă, 24 ianuarie, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului", a avut loc cea de-a șaptea întâlnire din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Au participat ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care a ținut cuvântul de învățătură, și un mare număr de preoți romano-catolici și ortodocși, acestora alăturându-li-se și numeroși credincioși.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a salutat prezența în mijlocul adunării a ÎPS Daniel și a tuturor preoților și credincioșilor creștini, și a amintit că astăzi, 24 ianuarie, este aniversarul unirii, așadar, și pentru noi este o zi de unire, în rugăciune. În continuare a fost invocată puterea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt pentru Biserică, preoți, poporul lui Dumnezeu și pentru ca aceste zile de rugăciune să ne apropie tot mai mult.

După citirea lecturilor din Sfânta Scriptură a urmat proclamarea evangheliei. Pasajul evanghelic ales pentru această zi a fost luat din Evanghelia după sfântul Matei și face referire la cele zece fecioare invitate la nuntă: cinci chibzuite și cinci nechibzuite.

Omilia a fost ținută de ÎPS Daniel, care a început prin a spune că pasajul evanghelic proclamat este cunoscut sub numele de evanghelia privegherii. Venirea Mântuitorului cunoaște în viața Bisericii două momente. Cea dintâi venire când Dumnezeu atotputernic s-a arătat smerit, sub chip de prunc, și cea de-a doua când va veni ca drept și judecător în slavă, judecător al libertății noastre în istorie. Depinde de fiecare dintre noi cum ne va găsi cea de-a doua venire a Mântuitorului: ca cele cinci fecioare înțelepte care aveau ulei în candele sau ca cele cinci fecioare nechibzuite care nu aveau ulei în candele. În continuare ÎPS Daniel a explicat simbolistica uleiului și a candelei. Uleiul semnifică prezența lui Cristos în noi, numele de creștin uns. În Vechiul Testament, cu ulei erau unși regii, profeții și preoții, ca semn al consacrării lor de către Dumnezeu. Candela este semnul rugăciunii, semnul comuniunii lui Dumnezeu, este viața duhovnicească. Acele candele fără ulei semnifică dragostea de Dumnezeu și uitarea de aproapele, adevărul fără iubire. Dialogul teologic al adevărului trebuie însoțit de dialogul teologic al iubirii față de aproapele. În finalul omiliei ÎPS Daniel l-a citat pe părintele Dumitru Stăniloae care spunea că "mișcarea de refacere a unității creștine este lucrarea Duhului Sfânt".

După omilia ținută de ÎPS Daniel a urmat ritul binecuvântării apei, moment în care cei doi ierarhi au stropit cu apa tocmai sfințită poporul creștin care participa la celebrare. În momentul imediat următor s-a rostit rugăciunea Tatăl nostru, urmată de dăruirea păcii unul altuia. Pe tot parcursul celebrării cântarea a fost condusă de corul mare al catedralei "Adormirea Maicii Domnului", iar în anumite momente au intervenit, din partea Bisericii Ortodoxe, corurile Mira și Bizantin.

În finalul celebrării PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor celor prezenți, întâi de toate ÎPS Daniel, pentru participare și pentru cuvântul de învățătură, apoi tuturor preoților și credincioșilor atât romano-catolici, cât și ortodocși.

Următoarea întâlnire va avea loc duminică, 25 ianuarie, la ora 17.00, în catedrala ortodoxă "Sf. Gheorghe" din Iași.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat