Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a șasea zi

Cea de-a șasea zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut loc, la Iași, vineri, 23 ianuarie, în biserica ortodoxă "Sfinții Petru și Pavel" - Bărboi. Celebrarea a fost prezidată de parohul comunității, părintele protoiereu Constantin Andrei, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Cornel Cadar.

La începutul celebrării, părintele Andrei a adresat un salut de bun venit tuturor celor prezenți, manifestându-și bucuria că este din nou gazda unei celebrări ecumenice. În ciuda vremii potrivnice, în biserică s-au adunat un număr destul de mare de credincioși, care împreună cu slujitori ai altarului aparținând ambelor Biserici s-au rugat pentru unitate și pace.

După rugăciunile alternative, pe care preoții le-au înălțat spre Dumnezeu în numele comunității creștine, a urmat citirea lecturilor din Sfânta Scriptură. Pasajul evanghelic, luat din Evanghelia după sfântul Matei, a redat un moment din viața lui Isus, când acesta, aflându-se în barcă împreună cu ucenicii săi, potolește furtuna și le alungă teama.

În cuvântul de învățătură, pr. Cornel Cadar a insistat asupra îndemnului adresat de Isus ucenicilor și, prin ei, întregii Biserici: "Nu vă temeți!". El se potrivește foarte bine fiecărei persoane în parte, care poartă în sine teama de viitor, de moarte, de boală. Textul evanghelic ni se adresează și nouă, cu aceleași cuvinte: nu vă fie teamă. În Sfânta Scriptură, spun exegeții, această expresie apare de 366 de ori, câte o dată pentru fiecare zi a anului.

Cât privește diviziunea dintre Biserici, sunt motive destule ca noi, cei de astăzi, să avem temeri. Dar noi facem aceeași greșeală ca și ucenicii; ei priveau spre mare și de aceea le-a apărut frica, ei trebuiau să-și îndrepte privirea spre Isus. Dacă vom privi spre Cristos vom vedea punctele ce ne unesc, care sunt mai multe decât cele care ne despart. Sunt voci care se întreabă: la ce bun aceste întâlniri? Dacă stăm bine și ne gândim, aceste întâlniri ne ajută să ne îndreptăm privirea spre Cristos. Prin aceste întâlniri ne îmbogățim cu tradiția respectivei biserici... Faptul că ne adunăm și ne rugăm împreună pentru un scop precis este de un real folos, pentru că, spune Isus: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent!".

În aceste zile ne rugăm și pentru pacea lumii. Pentru a contribui cu ceva la pace, trebuie să facem mai întâi pace cu cei din jurul nostru. Părintele a adăugat exemplu grăitor al sfântului Francisc de Sales, al lui Nicolae Steihardt din cartea sa "Jurnalul fericirii" și cuvintele pline de tâlc ale lui R. Tagore: "Doamne, ai venit și ți-am dat un bob de orez și tu mi-ai dat unul de aur; ce era dacă îți dădeam mai mult?".

După predică a urmat înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu pentru ierarhi, preoți, diaconi, credincioși și pentru tot poporul român.

În final, părintele Constantin Andrei a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la această celebrare: credincioșilor și preoților, atât ortodocși, cât și romano-catolici, elevilor de la Seminarul Ortodox "Sf. Vasile" din Iași, care au susținut cântarea pe parcursul celebrării, și grupului de studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care au intervenit în timpul celebrării cu două cântări. Părintele a adăugat că este bine și frumos când ne rugăm împreună, exprimându-și dorința, ca și la anul să ne întâlnim în biserica la care slujește Sfinția sa. Următoarea întâlnire de rugăciune, din cadrul octavei de rugăciuni pentru unitatea creștinilor, va avea loc sâmbătă, 24 ianuarie, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat