Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi

Joi, 22 ianuarie, Parohia Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova" din Iași a fost gazda celei de-a cincea zi din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a început la ora 17.00, fiind prezidată de părintele Iosif Comorașu, parohul comunității. La celebrare au participat preoți și credincioși, atât catolici cât și ortodocși.

Biserica a fost împodobită special pentru celebrare, în jurul altarului fiind așezate mai multe afișe, în mai multe limbi, care exprimau dorința insistentă a poporului creștin pentru a dobândi unitatea Bisericii.

"Să ne dispunem inimile pentru a-l accepta pe Cristos să locuiască în noi, ca astfel să putem primi darul unității și ale păcii". Acestea au fost cuvintele prin care pr. Comorașu, la începutul celebrării, i-a îndemnat pe credincioși să invoce de la Dumnezeu darul unității și al păcii, întrucât în decursul istoriei lipsa acestora nu a făcut bine nimănui.

A urmat apoi actul penitențial, când toți au fost invitați să-și recunoască păcatele, mai ales pe acelea împotriva unității, pentru a putea participa cu vrednicie la celebrare.

După lecturile din Sfânta Scriptură a urmat predica părintelui Vasile Nechita, inspector pe probleme de educație religioasă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Asemenea profetului Ilie care l-a descoperit pe Dumnezeu într-o adiere, părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să descopere în aceste momente de rugăciune ecumenică, suflul aceluiași Duh. Întâlnirile ecumenice sunt ca zilele primăverii, despre care suntem siguri că vor veni. Isus s-a rugat pentru unitatea Bisericii, chiar în ajunul pătimirii sale, rezumând în această rugăciune ("Ca toți să fie una") întreaga evanghelie. Istoria Bisericii este o luptă continuă pentru unitatea Bisericii. Aceasta ne încurajează și ne dă binețe ca să dorim mai mult să fim împreună. Unitatea nu este nivelatoare, ea pune în valoare darul fiecăruia; este o "unitate în diversitate". În continuare, părintele a prezentat modul în care au văzut diferiți sfinți părinți și oameni ai Bisericii această carismă a unității (ex. Maxim Mărturisitorul, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, patriarhul Athenagoras, papa Ioan Paul al II-lea etc.). Ei ne-au dat pildă de unitate și s-au rugat pentru unitate. Noi ne întâlnim pentru că avem conștiința ecumenicității Bisericii; avem convingerea că zidurile care ne despart nu se ridică până la cer, nu depășesc puterile noastre de a le depăși. În finalul cuvântului de învățătură, părintele i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să coboare din Ierihonul păcatelor acestei lumi pentru a intra în Ierusalimul ceresc".

A urmat apoi invocarea de la Tatăl a darului unității Bisericii creștine pentru a depăși diviziunile existente.

Celebrarea a continuat cu ritul stropirii cu apă sfințită. Aceasta trebuie să devină semn al reînnoirii și pregustare a noii creații.

Un moment particular în cadrul celebrării l-a constituit recitarea rugăciunii domnești. Toți cei prezenți și-au dat mâinile, arătând astfel că toți fac parte din același popor al lui Dumnezeu.

În binecuvântarea finală a fost evocată, drept model al unirii în iubire a creștinilor, unirea de iubire existentă în sânul Sfintei Treimi.

Cântările de la sfânta Liturghie au fost coordonate de un grup de studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Mesajul central al cântecelor (ex. "Lumea-ntreagă să se înfrățească", "O, Marie, o preadulce mamă", "Ce bine e când frații") a fost în sintonie cu acela al textelor celebrării și i-a ajutat pe credincioși să pătrundă mai adânc darul unității creștine. Următoarea întâlnire va avea lor vineri, 23 ianuarie, în biserica ortodoxă "Sfinții Petru și Pavel" - Bărboi.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat