Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a treia zi

La Iași, cea de-a treia zi din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a celebrat în biserica romano-catolică "Sf. Tereza". Marți, 20 ianuarie, ora 17.00, s-au adunat aici un mare număr de credincioși atât catolici cât și ortodocși, împreună cu păstorii lor sufletești, pentru a implora de la Dumnezeu unitatea Bisericii.

La începutul celebrării, parohul comunității catolice "Sf. Tereza", pr. Isidor Iacovici, i-a salutat pe toți cei prezenți, preoți și credincioși, și i-a invitat să se unească în rugăciune, implorând de la Dumnezeu unitatea Bisericilor și pacea lumii.

În continuare, părinții concelebranți au formulat alternativ rugăciuni prin care, în numele Bisericii pe care o reprezentau, îi cereau iertare lui Dumnezeu pentru greșelile comise de-a lungul timpului.

Au urmat apoi lecturile din Sfânta Scriptură, luate din cartea Deuteronomului și a doua Scrisoare a sfântului apostol Paul către Corinteni. Pericopa evanghelică, luată din Evanghelia după sfântul Luca, redând primirea lui Isus în casa Martei, a fost cântată de părintele diacon Bogdan Catană.

Predica a fost ținută de pr. Dragoș Bahrim, director al Seminarului Liceal Ortodox din Iași. Tema predicii a coincis cu tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor: "Pacea mea o dau vouă!" (In 14,27). În prima parte a cărții Genezei găsim o relatare cum că la început exista armonie nu numai între oameni, dar între toate viețuitoarele de pe fața pământului. Săvârșirea păcatului a rupt însă acest dar primordial. De atunci, omul este într-o continuă căutare a armoniei pierdute. Păcatul înseamnă a nu recunoaște în celălalt faptul că este imagine a lui Dumnezeu. Trei sunt patimile dominante în noi: iubirea trupească de sine, tirania și ignoranța. Cristos intervine în lume, iar prin lucrarea sa mântuitoare readuce pacea. "Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una și a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura, legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca pe cei doi să-i întemeieze într-un singur om nou, făcând pace și să-i împace pe amândoi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin crucea prin care a nimicit ura" (Ef 2,14-16). Dobândirea păcii cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu aproapele presupune un efort, o asceză. Pacea adevărată este aceea care se înrădăcinează și își trage seva din pacea lui Cristos.

După omilie, credincioșii s-au rugat împreună "Crezul niceno- constantinopolitan" și l-au implorat pe Duhul Sfânt, care să zdrobească piedicile care stau în calea unității. Ca semn al unității creștine, ei s-au rugat împreună "Tatăl nostru", așa cum a învățat Isus.

În timpul celebrării, în fața altarului era scris cuvântul unitate. Inscripția era realizată din lumânări, pentru a arăta astfel că unitatea este și rod al jertfei și al sacrificiilor omului.

În final, li s-a mulțumit tuturor celor care au participat la acest moment de rugăciune pentru unirea Bisericilor și au primit invitația de a începe sau a continua să trăiască pacea în familiile lor.

Următoarea întâlnire de rugăciune va avea loc miercuri, ora 17.00, în biserica "Sf. Nicolae" - Socola.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat