Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi

Duminică, 18 ianuarie, la ora 17.00, s-a deschis Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a avut loc în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif". Alături de preoții profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic, au participat la celebrare și cei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, împreună cu alți preoți de ambele confesiuni din Iași. Au mai fost prezenți studenții de la Institutul Romano-Catolic, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, un mic grup de coriști, invitați, și un număr mare de credincioși, atât catolici cât și ortodocși.

Pr. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic, a adresat la începutul celebrării un salut de bun venit tuturor celor prezenți și a spus că tema Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an este "pacea ca dar al lui Dumnezeu", preluând din apelul făcut cu această ocazie de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea.

Celebrarea a început cu rugăciuni adresate Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, rostite alternativ de preoții catolici și ortodocși. A urmat citirea lecturilor sfinte. Pasajul evanghelic ales pentru această zi a fost parabola tatălui îndurător sau, după cum este ea mai cunoscută, a fiului risipitor.

A urmat omilia, ținută de către pr. prof. Gheorghe Popa, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași. Tema omiliei a constituit-o iubirea lui Dumnezeu ca temei al păcii. Părintele a început prin a arăta că în evanghelia fiului risipitor accentul este pus pe iubirea îndurătoare a tatălui. Pasajul evanghelic începe prin a expune că fiul cel mic cere partea lui de avere. Era tânăr, oare avea dreptul la așa ceva, muncise el pentru aceasta? Din această reiese aspirația la libertate, caracteristică tinerilor, pentru a deveni astfel responsabil. După ce și-a cheltuit partea de avere, fiul cel mai mic "își vine în fire" (în sine) și merge înapoi la tatăl său. Pe de altă parte, fiul cel mai mare are conștiința pervertirii. Împăcarea dintre fiul cel mare și cel mic are loc prin mijlocirea tatălui. Ajungem astfel, la concluzia că iubirea lui Dumnezeu pentru noi este nesfârșită. Depinde de fiecare dintre noi cum o percepem. Analizând această parabolă, părintele Gheorghe Popa a prezentat ceea ce i-a determinat pe cei doi fii să se comporte cum s-au comportat. Fiul cel mai mic a avut trei tentații: cea de avere, de plăcere și putere, iar fiul cel mai mare tentația legii. Fie ca această celebrare din acest an să ne apropie mai mult și să ajungem la împăcare așa cum credem că au ajuns cei doi fii prin mijlocirea tatălui.

În cadrul celebrării au mai intervenit cu diverse cântări, alături de corul Seminarului Romano-Catolic, un mic grup de seminariști de la același Seminar și un grup de coriști aparținând Bisericii Ortodoxe.

La sfârșitul celebrării, pr. Wilhelm Dancă a mulțumit tuturor celor care au participat atât din partea Bisericii Catolice, cât și din partea Bisericii Ortodoxe. A adresat o invitație către toți prezenți pentru a participa la celebrările din această Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, informând pe toți cei interesați că următoarea întâlnire va avea loc luni, 19 ianuarie, tot la ora 17.00, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat