Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciun în Spania

Crăciunul anului 2003 și începutul noului an 2004 m-a găsit în Spania, în mijlocul credincioșilor catolici originari din România, aflați aici pentru motive de serviciu. Am venit aici pentru a fi alături de credincioșii noștri, de a purta mesajul și salutul celor care sunt acasă; am voit ca prezența mea să fie o încurajare pentru mulți care duc dorul de țară, de tradițiile legate de Crăciun și Anul Nou.

Știam că sunt mulți români în Spania, răspândiți în toate localitățile acestei țări, la diferite munci, dar în câteva zile era greu să-i întâlnești pe toți. Am fost prezent la Lleida, unde își desfășoară slujirea pastorală pr. Leonard Diac. Din acest centru catalan am putut să fiu prezent în mijlocul a trei grupuri de catolici români, cu care am celebrat toate sărbătorile de Crăciun: la Lleida, Zaragoza și Tarragona. Nu erau grupuri mari, cum eram obișnuit să întâlnesc în Italia, ci comunități mici, formate din tineri și familii tinere, cu dorința sinceră de a cânta bucuria nașterii Domnului în limba maternă. Parcă citeam pe fețele lor nostalgia după cei de acasă, după tradițiile noastre; pe de altă parte, știam că se află în Spania pentru un trai demn, pentru a-și crea o situație materială satisfăcătoare.

La această situație s-a adăugat elogierea acestor comunități din partea episcopului de Lleida și a altora preoți spanioli tocmai pentru lecția de "catolicitate" de care dau dovadă, în ciuda situațiilor vitrege în care continuă să se afle încă mulți români. Nu au uitat de ceea ce au primit de la părinți, de la preoții din țară, nu au uitat că trebuie să fie "catolici" pretutindeni.

Spaniolii sunt foarte devotați Maicii Domnului. Pretutindeni sunt sanctuare și icoane care poartă numele sfintei Fecioare și spre care se îndreaptă zilnic sute de mii de credincioși. Pentru ca și catolicii români să aibă "icoana" lor, pr. Leonard Diac a avut inițiativa pictării unei icoane a Maicii Domnului cu elemente specific românești, care să fie patroana tuturor celor care lucrează în Spania. În ziua de 28 decembrie am sfințit această icoană și am fixat a doua duminică din luna mai ca zi în care se fie sărbătorită patroana și ocrotitoarea lor.

Icoana o prezintă pe sfânta Fecioară îmbrăcată în haine regești: mantia de culoare roșie pusă peste haina de culoare galbenă, iar cingătoarea de culoare albastră. Imaginea este plasată pe harta României acoperită cu flori, această imagine plecând de la cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, din timpul vizitei în țara noastră, când a spus că "România este grădina Maicii Domnului".

În cele patru colțuri ale icoanei se află patru îngeri, o trimitere la spiritualitatea orientală, iar rama tabloului este de culoare neagră, voind să semnifice ideea de mister.

În ziua sfințirii icoanei credincioșii au adus flori pe care le-au depus la picioarele icoanei, un simbol că ei înșiși vor să fie flori vii din această grădină a Maicii Preacurate.

Pentru Anul Nou am coborât în sudul Spaniei, la Malaga, de care suntem legați prin primii preoți români formați în Seminarul diecezan; am întâlnit doar câțiva catolici din România, dar am putut admira tradițiile populare și frumusețile din această regiune a Spaniei; m-a impresionat spontaneitatea și bucuria localnicilor de a ne avea în mijlocul lor.

Călătoria a continuat spre capitala Spaniei, unde trebuia să întâlnim pe catolicii proveniți din România, pentru prima celebrare euharistică în limba română. Se vorbește de o prezență de circa 50 de mii de români în această metropolă, dintre care ar fi vreo două mii de catolici. A început să se celebreze Liturghia în limba română și sperăm ca pe parcurs să se adune cât mai mulți catolici la aceste celebrări.

Un Crăciun și un An Nou în Spania, departe de țară, dar aproape de conaționalii noștri; împreună am trăit cu mare bucurie "minunea cea mare" a Nașterii Domnului, cu mari speranțe pentru unii, cu preocupări pentru alții.

Pentru credincioșii noștri a fost un nou Crăciun sărbătorit departe de țară, de cei dragi; cu gândul la cei de acasă, cu nostalgia după sărbătorile frumoase din familii, dar și cu problemele de care se lovesc în Spania în fiecare zi: locul de muncă, integrarea în comunitățile spaniole, limba, rezolvarea șederii legale, stresul pentru cei care nu reușesc să aibă un loc de muncă stabil și o viză de ședere. Dar firea românului este optimistă. Totul se va termina cu bine.

Episcop auxiliar Aurel Percă


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat