Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă carte la "Sapientia"

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Valoarea salvifică a suferinței în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea, scrisă de pr. Iosif Enășoae. Această carte este de fapt lucrarea cu care părintele Iosif Enășoae a obținut titlul de doctor în teologia spirituală, în anul 2003, la Institutul Pontifical "Teresianum" din Roma. Cartea apare în format 14x20, cuprinde 430 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 80.000 lei. Despre importanța acestui studiu ne vorbește chiar autorul în prefața cărții.

Suferința nu este o simplă problemă, dimpotrivă, este cea care persistă cel mai mult, fiind cea mai tulburătoare dintre problemele existențiale ale umanității; ea are o extindere aproape universală pentru că face parte din viața tuturor ființelor umane ce se bucură de uzul rațiunii.

Doctrina creștină despre tema suferinței, care are la bază apariția lui Cristos suferind și răstignit în istoria omenirii, a cunoscut de-a lungul istoriei Bisericii o aprofundare continuă. Progresul doctrinar, referitor la realitățile suferinței creștine, adunat, îmbogățit și dus în zilele noastre la o culme foarte înaltă, este scos în evidență de diverse documente pontificale.

Primul document pontifical în totalitate și exclusiv dedicat problemei suferinței, văzută în lumina învățăturii creștine, este scrisoarea apostolică Salvifici doloris a lui Ioan Paul al II-lea, dată la Roma, la 11 februarie 1984.

Motivul fundamental ce m-a determinat să întreprind această cercetare a fost dureroasa experiență a suferinței trăite de Biserica Catolică din România în perioada persecuției comuniste. Mărturia fidelității față de Cristos și față de Biserica sa dată de episcopii români încarcerați, plătită cu o suferință enormă, mulți fiind nevoiți să suporte martiriul, ca și mărturia atâtor creștini persecutați m-au inspirat să fac această lucrare de cercetare despre suferința creștină.

Experiența bogată de suferință a actualului pontif, începută cu pierderea mamei sale încă din copilărie, mărită de Cel de-al Doilea Război Mondial, devenită inseparabilă de existența cotidiană în perioada comunismului ateu și ajunsă la "culme" prin atentatul din 13 mai 1981, ce l-a transformat pe papa într-un adevărat "expert" în suferință, m-a determinat de asemenea să fac această cercetare despre semnificația creștină a suferinței expusă în învățătura sa.

Obiectivul cercetării îmbrățișează un dublu aspect:

Primul vrea să dezvăluie, analizând învățătura lui Ioan Paul al II-lea, "caracterul pozitiv" al suferinței, fie pentru creștinul însuși care suferă, fie pentru trupul mistic al lui Cristos, Biserica, ce continuă să sufere așteptând cu răbdare salvarea finală, ce se va realiza o dată cu venirea glorioasă a lui Cristos înviat.

Al doilea este acela de a revela "efectul" sau "fructul" suferinței acceptate și trăite cu iubire răbdătoare de orice creștin, după ce, în prealabil, a epuizat toate mijloacele existente ale medicinei și tehnicii pentru a o evita ori pentru a se elibera de ea.

Corpul tezei este alcătuit din patru capitole. Primul, Dramaticul "de ce" al suferinței, vrea să-l introducă pe cititor în ambientul temei ce va fi tratată. Al doilea capitol, ce pare în mod prevalent dogmatic, Iubirea divină și misterul suferinței, încearcă să scruteze profunzimile iubirii eterne pentru a descoperi angajarea Treimii în salvarea omului suferind. Suferința, calea creștină spre plinătatea vieții, al treilea capitol al tezei, încearcă să dezvăluie că suferința răscumpărată, sfințită și oferită de Dumnezeu oricărui om, a devenit pentru creștin "calea" necesară pentru a ajunge la deplina realizare. Ultimul capitol, Sfidarea suferinței pentru creștinul de astăzi și al viitorului, reprezintă o aplicare a cercetării făcute cu privire la realitatea suferinței umano-creștine.

Am voit să scriu despre această problemă și din dorința de a-i ajuta pe creștini să descopere valoarea, sensul și rodul pe care îl poate produce suferința acceptată și trăită în comuniune de iubire cu Cristos. Privită și aprofundată în lumina credinței, realitatea suferinței creștine se revelează ca mijlocul ales de iubirea trinitară pentru a se manifesta și pentru a realiza mântuirea lumii.

* * *

Iosif Enășoae, Valoarea salvifică a suferinței în magisteriul papei Ioan Paul al II-lea,
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-26-4, 14x20, 430 p., 80.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
    miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat