Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un copil deosebit

Joi, 25 decembrie, în sala Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași, un grup de copii și tineri din Parohia Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului din Iași au prezentat spectacolul Un copil deosebit, o adevărată piesă de teatru pusă în scenă cu ajutorul doamnei Doina Iarcuczewicz, actriță la Teatrul de Copii Luceafărul din Iași.

Povestea unei copile sărace și abandonate de părinții săi, luată în grija unei bătrâne cerșetoare, a emoționat întreaga sală și aplauzele lungi și repetate au dat mărturie în acest sens. Copila tristă și fără speranță se pregătea ca împreună cu bătrâna sa ocrotitoare să trăiască un Crăciun lipsit de bucurie, cu nostalgia vremurilor de altă dată și cu durerea că nu putea avea jucăriile pe care le admira în vitrina magazinelor. În cer era bucurie mare, căci pe pământ oamenii se pregăteau să retrăiască momentul nașterii Mântuitorului. Numai îngerii păzitori ai bătrânei și copilei erau triști. Ceilalți îngeri se oferă să îi ajute și împreună aleargă la Maria, regina îngerilor, ca ea să mijlocească de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru protejatele lor. Pe pământ toți se pregătesc pentru Crăciun într-o continuă agitație după cadouri și plăceri și, în fuga lor, resping sau chiar sunt brutali cu bătrâna care cerșea un colț de pâine să o hrănească pe copilă. Doar un tânăr, Anton, se miluiește de ea și îi oferă ceea ce cumpărase pentru sine de sărbători. Între timp, în cer, îngerii hotărâseră să o ajute pe bătrână în a reînnoi speranța în sufletul copilei și de aceea coboară pe pământ. Întoarsă cu ceva hrană, bătrâna se așază în jurul focului abia arzând și începe să-i povestească încet-încet copilei nașterea lui Isus, iar îngerii o ajută interpretând rolul diferitelor personaje.

Însăși Maria coboară pe pământ și împreună cu îngerii aduc în sufletul copilei bucuria și speranța iubirii lui Dumnezeu. Sărăcia este transformată în prilej de speranță și încredere în Dumnezeu, copila primește iubirea în inima ei și promite că o va purta mereu cu sine, împărtășind-o și altora. Ea însăși devine un copil al Mariei, care nu se mai teme și nu vrea să îi condamne pe cei care i-au făcut rău. Bătrâna, apăsată de ani și istovită de boală, după ce a reușit să-i redea copilei speranța, lăsându-i drept moștenire povestea lui Isus, trece în lumea celor drepți și este condusă de aceiași îngeri în casa Tatălui pentru a-și primi răsplata cuvenită. Și astăzi copila continuă să dea mărturie despre iubirea pe care a descoperit-o și care dăinuie în sfânta Euharistie.

Scenariul și regia doamnei Doina Iarcuczewicz, naturalețea și gingășia copiilor, precum și ilustrația muzicală a pr. Florin Spătariu au atins inima tuturor și ne-au făcut să ne amintim, așa cum a spus la sfârșitul spectacolului Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, cât de bine este să avem o bunică, o bătrână, un copil, îngeri, care să ne ajute să mergem în paradis. Pentru toți a fost o ocazie de a redescoperi adevărata dimensiune a sărbătorii Crăciunului.

Pr. Marius Mârț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat