Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrare la Bacău: Lumina păcii

Începând cu ziua de duminică, 14 decembrie, orașul Bacău a fost mai luminat ca alte dăți, deoarece lumina de la Betleem a ajuns și la cei de aici. Doi scoutiști: Adrian Secal și Ioana Zicman, din Bacău, respectiv din Iași, au fost anul acesta la Viena pentru a aduce Lumina păcii de la Betleem.

Luni, 22 decembrie, ora 11.00 a avut loc în biserica "Sfântul Petru și Paul" din Bacău ceremonia de răspândire a luminii în centrele diecezane. Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul episcop auxiliar Aurel Percă, la altar fiind prezenți și pr. Viorel Ababei, pr. decan Ștefan Erdeș, pr. Dumitru Gabor, pr. Daniel Cobzaru.

La ceremonie au participat aproximativ 200 de scoutiști din 14 centre locale: Bacău - Parohia "Sfântul Petru și Paul", Parohia "Fericitul Ieremia" și Parohia "Sfânta Cruce", Iași - centrul local "Sfântul Anton", Piatra Neamț, Focșani, Hălăucești, Nicolae Bălcescu, Adjudeni, Bălțați, Pildești, Sprânceana, Stufu și Somușca. Au fost invitați și reprezentanți ai celorlalte organizații: Acțiunea Catolică, Serviciul de Ajutor Maltez, Familia Kolping.

Preasfințitul ne-a amintit că Dumnezeu a promis lumii: "Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor" și a rămas prin Cristos, lumina lumii. Lumina de la Betleem e plăpândă, ne amintește de ceva misterios, ne ajută să medităm ce e simbolul păcii, spre deosebire de lumina oamenilor care e stridentă și uneori orbește.

Îndemnul Preasfințitului a fost ca această lumină să nu rămână un simbol, ci să ne pătrundă în conștiință și să ne amintească zilnic de unitatea dintre creștini.

La sfârșitul ceremoniei s-a rostit rugăciunea scoutistului, iar Preasfințitul a dăruit lumina de la Betleem celor 14 scoutiști, reprezentanți ai centrelor locale, urmând să o ducă fiecare în comunitatea sa. Adrian Secal, responsabil cu centrele locale de scoutiști a mulțumit celor care s-au implicat în această acțiune și ne-a îndemnat să menținem flacăra aprinsă în inimi toată viața, pentru a putea lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o. După binecuvântare, Preasfințitul și-a exprimat recunoștința față de credincioșii prezenți și a adresat tinerilor invitația de a-i revedea la anul la întâlnirea Sinodului diecezan. Misiunea noastră a rămas aceeași: "Să fim sare și lumină!"

Alina Afloarei


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat