Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cuvinte pentru viață

Editura "Sapientia" anunță apariția volumului Cuvinte pentru viață. Culegere de omilii, Anul C, coordonat de pr. prof. dr. Alois Bișoc. Conține o serie de omilii duminicale pentru anul liturgic 2003-2004, redactate de studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași. Cartea apare în format 14x20, are 400 de pagini, prețul 80.000 lei și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară.

Despre importanța omiliei și despre conținutul acestui volum ne vorbește pr. prof. dr. Alois Bișoc în prefața cărții:

Predicarea cuvântului lui Dumnezeu constituie una dintre misiunile cele mai importante ale Bisericii. Ei i-a fost încredințat de către Cristos Domnul "tezaurul credinței, pentru ca, asistată de Duhul Sfânt, să păstreze cu sfințenie adevărul revelat, să-l cerceteze mai profund, să-l vestească și să-l expună cu fidelitate" (CDC, 747). De fapt, este îndeplinirea mandatului primit de la Cristos: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15).

Începând cu Conciliul al II-lea din Vatican, a fost redescoperită tot mai mult valoarea omiliei. Această formă de predică a fost prezentată de către părinții conciliari ca o datorie care trebuie îndeplinită cu conștiinciozitate și zel apostolic: "Este stăruitor recomandată omilia ca parte integrantă a Liturghiei; pornind de la textul sacru, în ea sunt prezentate, de-a lungul anului liturgic, misterele credinței și normele vieții creștine. La Liturghiile care se celebrează cu participarea poporului, în duminici și sărbători de poruncă, omilia nu se va omite decât din motive grave" (SC 52).

Scopul omiliei este de a anunța istoria mântuirii care se actualizează în celebrare, de a prezenta din Sfânta Scriptură misterele credinței și normele vieții creștine, de a anunța faptele minunate ale lui Dumnezeu în misterul mântuirii. În acest sens, Conciliul învață că omilia trebuie "să izvorască, în primul rând, din Sfânta Scriptură și din liturgie, ca o vestire a faptelor minunate ale lui Dumnezeu în istoria mântuirii, în misterul lui Cristos, care e mereu prezent și activ în noi, mai ales în celebrările liturgice" (SC 35).

Concret, omilia este o acțiune liturgică, este explicarea unui aspect din lecturile Sfintei Scripturi sau din alte texte din Liturghia zilei, ținând seama de misterul celebrat și de exigențele particulare ale ascultătorilor. În contextul cultului, omilia se deosebește de celelalte forme de predică prin faptul că este proclamarea cuvintelor și a faptelor mântuitoare ale lui Dumnezeu, cu scopul de a-i conduce pe credincioși la o participare conștientă și coerentă la misterul lui Cristos și al Bisericii. De asemenea, ea are scopul de a-i conduce pe credincioși la o mentalitate nouă, la un stil de viață nou, la un fel nou de a face comuniune în comunitate, la o metodă nouă după criterii speciale de a considera lumea prezentă și de a inaugura domnia lui Cristos asupra lumii întregi. Predica liturgică are, într-adevăr, cuvinte pentru viață, cuvinte atât pentru viața aceasta, cât, mai ales, pentru viața veșnică, având puterea, cu ajutorul harului, de a orienta întreaga viață a creștinului spre Cristos, în așa fel încât Cristos să devină unica realitate, norma de gândire și de acțiune, până la renunțarea la toate pentru el. Este vorba de o moarte pentru o viață nouă, de a muri și a învia cu Cristos pentru viața veșnică.

Volumul de față reprezintă o culegere de omilii care este rezultatul probelor omiletice date de către studenții teologi de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, cărora le aducem vii mulțumiri pentru alcătuirea și redactarea acestui material. Apreciem valoarea acestor omilii și le recomandăm tuturor celor care vor să aprofundeze mai mult cuvântul lui Dumnezeu și, în consecință, să trăiască mesajul biblic propus în mod continuu de către sfânta Biserică în liturgie. Prin aceasta dorim ca proclamarea cuvântului lui Dumnezeu să producă roade bogate de har în sufletele credincioșilor și să-i putem mulțumi lui Dumnezeu ca apostolul Paul: "Noi îi mulțumim lui Dumnezeu fără încetare, pentru că, primind cuvântul lui Dumnezeu pe care l-ați auzit de la noi, l-ați primit nu ca pe un cuvânt al oamenilor, ci așa cum este într-adevăr, ca pe cuvântul lui Dumnezeu" (1Tes 2,13).

Pr. prof. dr. Alois Bișoc

* * *

Alois Bișoc, coord., Cuvinte pentru viață. Culegere de omilii, Anul C,
Editura Sapientia, Iași 2003, ISBN 973-8474-28-0, 400 p., 14x20, 80.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-18.00;
    miercuri, orele 8.00-9.00;11.00-16.00
    joi, vineri, orele 8.00-14.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat