Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ieslea de la EpiscopiePregătiri pentru Crăciun

Zilele dinaintea Crăciunului sunt încărcate întotdeauna de evenimente. Pregătirile sunt în toi. Lumini și brazi împodobiți, ghirlande luminoase, vitrine strălucitoare, Moș Crăciun..., cumpărături, felicitări, cadouri... Se aud colindătorii pe la ferestre... Care-i semnificația Crăciunului? Cum se pregătesc oamenii?

În biserici se participă la Liturghiile numite "Rorate" și se cântă novena de Crăciun. Așteptarea este parcă mai vie... Se cântă îngerul Domnului cu luminile stinse... Toți sunt chemați să trăiască acea atmosferă de așteptare dinaintea venirii lui Cristos... chemați să se pregătească sufletește; să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor.

În cadrul programului pentru misiuni populare lansat în Dieceza de Iași în acest timp au avut loc misiuni în 24 de parohii (30 noiembrie - 7 decembrie: Barticești, Bijghir, Ciugheș, Cotnari, Huși "Sf. Anton", Nicorești, Vatra Dornei, Ploscuțeni; 7-14 decembrie: Nicolae Bălcescu, Izvoare (Bc), Mircești, Oituz, Rotunda, Poiana Micului, Răducăneni, Călugăreni; 14-21 decembrie: Fălticeni, Roman "Sf. Tereza", Satu Nou (Pârgărești), Sascut Sat, Șcheia, Tărâța, Trebeș, Valea Mare).

În acest sens, Crăciunul este o chemare să lepădăm tot ce-i rău.

* * *

Dar Crăciunul este și sărbătoarea copilului neajutorat, a ieslei goale, a familiei care este în stradă. Este sărbătoarea unui Dumnezeu care se îndreaptă spre cei săraci, spre cei părăsiți, respinși, însingurați, flămânzi, bolnavi...

În Bacău și Iași în zilele premergătoare Crăciunului vor fi vizitați cei din închisori. Preoții vor merge cu daruri, dar în același timp îi vor spovedi și împărtăși pe cei care doresc.

Aproape în toate parohiile va veni Moș Crăciun pentru copii.

Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat o campanie de strângere de fonduri, având ca deviză "Să oferim împreună". Campania a avut ca obiectiv oferirea de daruri celor mai sărmani și s-a desfășurat pe trei direcții: 1. instalarea de urne mobile la câteva magazine și universități din Iași; 2. cereri de sponsorizare înaintate societăților comerciale; 3. vânzarea de felicitări confecționate de voluntarii Centrului de Resurse pentru copii "Don Bosco".

"Rolul cel mai important, a declarat directorul Caritasului, pr. Egidiu Condac, l-au avut cei 17 voluntari implicați, fără de care nu am fi reușit organizarea acestei acțiuni. De fapt în orice acțiune, voluntarii sunt foarte importanți".

"Campania a fost organizată deoarece în anul 2003 Centrul Diecezan Caritas Iași a fost nevoit să se descurce mai mult din resurse financiare proprii, fondurile din străinătate fiind considerabil reduse. Această campanie s-a dovedit în final a fi mai mult o campanie de informare, deoarece în România, și mai ales în zona Moldova, agenții economici nu sunt deschiși la colaborarea cu organizațiile nonguvernamentale și nu conștientizează importanța proiectelor din cadrul lor și în final beneficiul social", a spus Mihaela Condac, referent mass-media Caritas.

Bătrâni, familii defavorizate, persoane cu handicap s-au bucurat de darurile lor.

O altă acțiune importantă a fost oferirea de pachete alimentare beneficiarilor proiectelor:

  1. Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco" care este un proiect dedicat copiilor de vârstă școlară mică. Proiectul are ca scop prevenirea abandonului școlar, a vagabondajului și a delincvenței juvenile prin activități instructiv-educative. Au primit pachete 15 copii și familiile acestora.

  2. Biroul de Asistență Socială care are ca obiectiv sprijinirea familiilor defavorizate aflate în situații de criză: au primit pachete 80 de beneficiari.

  3. Centrul de Îngrijire la Domiciliu care are ca obiectiv asistența bătrânilor marginalizați, fără familie și bolnavi. Au primit pachete 40 de beneficiari.

  4. Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap care urmărește îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu handicap și promovarea integrării lor în societate. Au primit pachete 60 de beneficiari.

  5. Centrul de Plasament pentru Copii "Sf. Iosif" - are ca obiectiv ocrotirea copiilor abandonați sau cu familii problematice, și încercarea de a le da o educație de tip familial. Au primit pachete 22 de copii.

La Caritas Bacău s-a organizat o masă caldă pentru 150 persoane, aceste persoane primind și pachete cu alimente de baza și dulciuri. De asemenea, 30 de bătrâni singuri au fost colindați de voluntarii Caritas care le-au adus și pachete alimentare. La Caritas Roman 100 de familii sărace au primit pachete, 40 de bătrâni singuri precum și cei 110 copii de la școala ajutătoare.

* * *

Crăciunul este în același timp o sărbătoare încărcată de bucurie, cântare, poezie... În acest sens, se organizează spectacole, se cântă colinde... Presepii cu figurine mari care reprezintă pruncul, pe Iosif și Maria, magii, păstorii, îngerii sunt deja amenajate în multe parohii...

Un concert de colinde dat de tinerii din Iași a avut loc joi, 18 decembrie, în catedrală.

Un spectacol de Crăciun realizat de copiii din Iași va avea loc în ziua de Crăciun la ora 16.00 în Teatrul Național. Pentru ei va veni și Moș Crăciun încărcat cu daruri.

La Roman și Bacău vor fi spectacole asemănătoare.

Împlinirea a 20 de ani de la primul concert de colinde susținut de corul Institutului Teologic Romano-Catolic Iași este evenimentul care va fi marcat sâmbătă, 20 decembrie, ora 18.00, în capela institutului. Corul institutului va susține, de asemenea, un concert și duminică, 21 decembrie, ora 1900 în catedrala din Iași.

Concert de colinde a susținut sau va susține și corul Institutului Franciscan la Huși și Roman.

* * *

Joi, 25 decembrie, începând cu 9,00 până la ora 9,30, prima parte a Liturghiei de Crăciun din catedrala romano-catolică din Iași va fi transmisă pe TVR1. Vineri, 26 decembrie, Sfântul Ștefan, primul martir, Liturghia de la ora 10,00 va fi transmisă la Radio Iași.

* * *

Rolul vieții, al familiei este tema scrisorii pastorale a PS Petru Gherghel, păstorul diecezei, cu titlul "Viața - darul Crăciunului". "Viața pruncului divin, scrie episcopul, a fost încredințată Mariei și lui Iosif... Viața pruncului primit și crescut într-o familie reprezintă pecetea pusă de însuși Dumnezeu venit pe pământ asupra celulei de bază a societății, asupra familiei. Dumnezeu are nevoie de familie pentru a aduce pe pământ viața și fericirea".

* * *

Prin toate aceste evenimente, răsună vestea îngerilor: "Iată, vă vestesc o bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; astăzi vi s-a născut în cetatea lui David un mântuitor, care este Cristos Domnul" (Lc 2,10-11).

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat