Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică la 11 ani

Duminică, 14 decembrie - zi importantă pentru Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași! A fost ziua în care fiecare membru a reînnoit adeziunea pentru următorul an asociativ, în cadrul acestei organizații de laici. Peste 50 de parohii din dieceză, structurate pe cele trei zone de activitate (Iași, Roman, Bacău), au deschis porțile pentru Acțiunea Catolică, primind cu bucurie pe membrii ei: copii, tineri sau adulți. Aceștia s-au pregătit intens pentru această (re)angajare, prin studiul Statutului și al Regulamentului asociației, precum și prin momente de rugăciune în comun sau printr-o zi de reculegere, organizată în ziua precedentă adeziunii.

În Dieceza de Iași Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" are 11 ani de activitate. Este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și organică și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii. Membrii AC se angajează împreună, în mod liber, într-un mod continuu și în colaborare cu preoții lor, pentru a lucra la scopul general al Bisericii: apostolatul.

"A merge împreună" într-un grup, într-o asociație, înseamnă a aduce o contribuție la o cultură care exprimă bogăția fiecăruia în raport cu bogățiile tuturor, însemnă a experimenta dimensiunea de comuniune a Bisericii și înseamnă a te angaja împreună cu prietenii pentru a iubi și a face să fie iubit Isus Cristos.

Grupurile Acțiunii Catolice sunt în mare parte grupuri parohiale, care se cunosc între ele datorită organizării diecezane. Membrii AC depășesc granițele propriei parohii, ei cunosc viața diecezei lor și periodic se întâlnesc la nivel zonal și diecezan.

AC diecezană cuprinde patru laturi de activitate: liturgic, educativ-formativ, caritativ și cultural-recreativ. Acestea constituie direcții, posibilități latente de a desfășura un apostolat colectiv organizat.

Adunarea Generală a AC a hotărât ca temă pentru acest an asociativ: "A fi apostoli". De meditat avem textul Evangheliei după sfântul Luca, iar ca obiective în cadrul asociației urmărim: a colabora și a ne implica în desfășurarea Sinodului diecezan, a aprofunda rolul familiei și al oricărui membru, a întări propria alegere de credință și a învăța s-o comunicăm (dimensiunea apostolică a AC), a conștientiza rolul Acțiunii Catolice în viața diecezei, a încuraja spiritul de inițiativă și a lucrului în echipă și a întări colaborarea cu alte asociații de laici.

Viața și structura asociativă este promovată prin: presa catolică, întâlniri, precum campusuri (parohiale, zonale sau diecezane), exerciții spirituale, zile de reculegere, ștafeta rugăciunii, Ziua Mondială a Tineretului, pelerinaje, toate acestea organizate după metoda și stilul AC.

A face parte din AC obligă pe fiecare membru: să contribuie cu rugăciunea și cu jertfa, cu studiul și cu acțiunea la realizarea scopului AC; să contribuie financiar la viața și activitatea asociației. Fiecare membru își reînnoiește anual adeziunea și alege responsabilii care să-i reprezinte.

"Doamne, sunt aici cu dorința de a ieși din anonimat și de a părăsi angajarea ocazională. Aleg împreună cu cei care trăiesc în celelalte parohii, aceeași persoană: Cristos și aceeași comunitate: Biserica. Vreau să slujesc Biserica, colaborând cu păstorii ei, în unitate cu ceilalți! Întărește-mi, Doamne, hotărârea! Ajută-mă să fiu mereu sare și lumină pentru cei din jurul meu. Amin".

Un an bun, cu împliniri și bucurii!

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat