Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Butea

În zilele de 13 și 14 decembrie Preasfințitul Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia Butea. Comunitatea din Butea are 1.115 familii cu 3.500 de credincioși.

Preasfințitul a fost întâmpinat sâmbătă la ora 12.00 de parohul comunității, pr. Petru Blaj, de vicarul parohial, pr. Costel Țăranu, de părintele decan de Valea Siretului, pr. Isidor Chinez, și de un mare număr de credincioși. În biserică așteptau copiii, care, animați de surorile din Congregația "Misionarele Pătimirii lui Isus", au prezentat și un scurt program artistic.

Apoi, parohul comunității a prezentat programul vizitei pastorale.

După-amiază, a avut loc întâlnirea episcopului cu familiile tinere, întemeiate în ultimii zece ani, în special cu cei rămași acasă în urma plecării unuia dintre soți. Cei prezenți au fost îndemnați să prețuiască familia, să respingă tot ceea ce dăunează acestei instituții create de Dumnezeu și să iubească viața: "Viitorul societății și al Bisericii depinde de familie. Dacă vom avea familii bune, responsabile, atunci vom avea și un viitor bun, fericit".

A urmat apoi o întâlnire foarte emoționantă: episcopul a stat împreună cu circa 100 de bolnavi. Aceștia au fost ajutați de tineri să vină la sala din casa surorilor sau au fost transportați cu mașinile. Episcopul a scos în evidență faptul că ei, bolnavii, sunt o parte foarte importantă a Bisericii; prin suferința lor acceptată și trăită cu spirit creștin, ei contribuie la înaintarea în credință și desăvârșire a întregului trup mistic al lui Cristos.

Înainte de sfânta Liturghie de seară, episcopul a recitat Rozariul împreună cu copiii și credincioșii veniți în număr mare. În timpul Rozariului și al sfintei Liturghii, credincioșii care au dorit să se împace cu Dumnezeu au avut posibilitatea de a se spovedi. În timpul Liturghiei episcopul a stat și el la dispoziția celor care au dorit să se spovedească.

Duminică, 13 decembrie, programul a început cu sfânta Liturghie a copiilor și tinerilor, prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de parohul și vicarul parohial. În timpul sfintei Liturghii, 28 de tineri au depus adeziunea pentru Acțiunea Catolică.

După sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea episcopului cu copiii.

A urmat la ora 11.00 sfânta Liturghie pontificală concelebrată. La omilie episcopul i-a îndemnat pe toți credincioșii din Butea să păstreze cu sfințenie moștenirea primită de la înaintașii lor și să rămână mereu fideli. S-a scos în evidență zelul cu care au lucrat în comunitatea Butea păstorii sufletești, mai ales predecesorul actualului paroh, părintele Alois Dămoc, care și-a pus toată viața și iubirea sa în păstorirea acestei mari comunități; și roadele se pot vedea: măreața biserică, ridicată în timpuri grele, casa parohială, venirea și stabilirea surorilor în comunitate, promovarea atâtor vocații la preoție și la viața consacrată.

După sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea episcopului cu tinerii comunității. Cei care au participat au fost îndemnați să-i caute și pe ceilalți tineri din comunitate și să stea uniți în jurul păstorilor comunității, să fie "sare a pământului și lumină a lumii pentru comunitatea din Butea".

După-amiază a avut loc întâlnirea episcopului cu comisia sinodală parohială formată din 57 de membri.

Păstorul diecezei s-a întâlnit cu surorile din Congregația "Misionarele Pătimirii lui Isus", care sunt prezente în Parohia Butea și desfășoară o generoasă activitate educativă, caritativă și socială, după care a întâlnit autoritățile locale și pe unii profesori de la școala din comună.

Vizita s-a încheiat cu adorația și binecuvântarea euharistică ce au avut loc după sfânta Liturghie de seară celebrată de pr. Anton Dancă și pr. Iosif Răchiteanu, care l-au însoțit pe episcop în această vizită canonică. La sfârșit, episcopul i-a îndemnat pe toți: "Înaintați cu mult curaj în larg".

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat