Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La IasiAdeziune pentru Acțiunea Catolică

Duminică, 14 decembrie, a treia duminică din Advent, în peste 50 de parohii din Dieceza de Iași, mai mulți copii, tineri și adulți au depus adeziunea în Acțiunea Catolică. Ei s-au angajat ca împreună să ducă la îndeplinire scopul asociației, care este acela al apostolatului laicilor, în noul an asociativ 2003-2004.

La Iași, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului", adeziunea s-a depus în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00, celebrată de părintele decan Iosif Dorcu. În această parohie, în acest an asociativ au depus adeziunea un număr de 34 de tineri, urmând ca sectoarele pentru adulți și copii să fie constituite în anii următori.

Liturghia s-a celebrat în catedrala nouă într-un cadru festiv. Tinerii erau așezați în fața altarului, pentru a marca astfel disponibilitatea lor în a sluji Biserica. Încă de la începutul Liturghiei, părintele i-a îndemnat pe toți cei prezenți la bucurie. Pornind de la textele liturgiei cuvântului, la predică, părintele paroh a reliefat figura sfântului Ioan Botezătorul în raport cu mulțimile, vameșii și soldații. Aceștia din urmă au adresat rând pe rând lui Ioan întrebarea: "Noi ce trebuie să facem?". Părintele i-a provocat pe toți cei prezenți prin aceeași întrebare: "Și noi ce trebuie să facem?" În partea a doua a predicii, Sfinția sa a subliniat importanța bucuriei în viața creștinului. A evocat exemplul martirilor care și-au oferit propria viață în slujba lui Cristos și l-a oferit drept exemplu pe episcopul martir Anton Durcovici, de la moartea căruia zilele acestea s-au împlinit 52 de ani. În final, părintele i-a îndemnat pe tineri să fie lumină pentru lume.

La IasiDupă predică, tinerii din Acțiunea Catolică, rând pe rând au pronunțat propriul nume în fața părintelui paroh, care le-a încredințat însemnele distinctive ale Acțiunii Catolice: cravata și ecusonul.

După Împărtășanie, tinerii care au depus adeziunea au spus în cor următoarea rugăciune: "Doamne, sunt aici cu dorința de a ieși din anonimat și de a părăsi angajarea ocazională. Aleg, împreună cu ceilalți care trăiesc în celelalte parohii, aceeași persoană, Cristos, și aceeași comunitate, Biserica. Vreau să slujesc Biserica, colaborând cu păstorii ei, în unitate cu ceilalți. Întărește-mi hotărârea! Ajută-mă să fiu mereu sare și lumină pentru cei din jurul meu. Amin".

Înainte de binecuvântarea finală, vicepreședintele diecezan al Acțiunii Catolice, Gabriel Burghelea, a prezentat pe scurt rolul Acțiunii Catolice în Biserică. Având ca reper în proiectul său de activitate planul pastoral al diecezei, Acțiunea Catolică își propune să contribuie prin acțiunile sale la evanghelizarea, sfințirea și formarea creștină a conștiințelor, în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii.

La GheraestiÎn proiectul care a fost votat în Adunarea Generală care a avut loc la Traian, în perioada 14-16 noiembrie, membrii AC și-au propus o strânsă colaborare cu lucrările Sinodului diecezan. Și-au ales ca moto: "A fi apostoli", iar ca text de meditat Evanghelia după sfântul Luca.

"Și la Gherăești, a relatat pr. Adrian Chili, un număr de 26 de tineri au depus adeziunea la Acțiunea Catolică. Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele paroh, Isidor Mocanu. Acesta i-a încurajat și felicitat pe tineri pentru alegerea făcută. Prin această adeziune tinerii s-au angajat să slujească mai îndeaproape Biserica, atât la nivel parohial cât și diecezan".

* * *

Impresii

Anul nou, anul bun..., sosit cu zăpada harului sufletelor însuflețite de o aleasă simțire a bunătății și fraternității creștine, s-a profilat pentru membrii Acțiunii Catolice - tineri ce au depus adeziunea, în ziua de 14 decembrie, în catedrala Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași -, cu aceeași dezinvoltură și curaj în "a fi apostoli" cu pace și iubire de Dumnezeu și aproapele nostru.

Însușindu-ne cu minuțiozitate și temeinicie cunoștințele despre Statutul și Regulamentul Acțiunii Catolice cât și proiectul-program pentru activitățile anului asociativ 2003-2004 propus la nivel de dieceză și parohie, cei 34 membri și 10 simpatizanți au pășit în noul an, cu greutatea pașilor hotărâți în a da un sens concret orelor de cateheză și zilei de reculegere, desfășurată în conventul mănăstirii Surorilor Providenței din dealul Bucium, sub directa coordonare a preotului spiritual Fabian Doboș și respectiv a preotului Iosif Antili.

Cele două meditații, cu tematică directă în spre trăirea credinței creștine la modul personal și de grup A.C. ne-au înrădăcinat cunoștințele și dorința de a fi cu adevărat discipolii lui Isus Cristos în poporul misionar și doritor de a-l afla pe Dumnezeu, astfel încât, primele fapte concrete... colindele și donațiile caritabile pentru bătrâni, săraci și cei singuri din orfelinate, să fie darul nostru de lumină, cuvânt și suflet speranței zilei de mâine, într-un an nou și bun. Cu frumusețea și rodnicia rugăciunilor noastre, rostite cu implicare directă spre toate activitățile ce se vor derula... și sub semnul tematicii lucrărilor Sinodului diecezan, al familiei creștine așezate cu înțelepciune în jurul sfintei Euharistii, cât și al tuturor evenimentelor importante din timpul anului, când ziua tinerilor catolici va fi sărbătorită la Iași sub incidența celor 120 ani de la ctitorirea diecezei noastre. Ca o continuă creștere în har și responsabilitate pe drumul de slujire în... și pentru Biserică, bătătorit cu priceperea novatoare legendelor scrise de tineri, studenții și laicii comunității, prin năzuinți autentice de sfințire și apostolat... dovedind în acest sens că vom fi mereu aceleași inepuizabile făclii de credință, marilor provocări ale vieții pe calea mântuirii ce o avem de urmat.

Cristina Koch Smeu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat