Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stema episcopalaScrisoare pastorală: "Viața - darul Crăciunului"

În ziua de 27 noiembrie 2003, PS Petru Gherghel a semnat pastorala de Crăciun: "Viața - darul Crăciunului". Tema principală o constituie faptul că pruncul Isus a fost încredințat Familiei din Nazaret. Pastorala este împărțită în două puncte principale: "Evanghelia vieții - vestea cea bună a Crăciunului" și "Demnitatea persoanei umane lângă ieslea din Betleem".

* * *

"Iată, vă vestesc o bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; astăzi vi s-a născut în cetatea lui David un mântuitor, care este Cristos Domnul" (Lc 2,10-11).

În prima parte a scrisorii, păstorul diecezei spune că nici un dar și nici o bucurie nu este mai mare decât viața. "Crăciunul înseamnă vestea cea bună a vieții. Crăciunul pentru creștini înseamnă proclamarea evangheliei vieții". "În pruncul din Betleem admirăm viața consfințită și sigilată de însuși autorul ei, de către Dumnezeu, care îmbracă chipul unui om, devine o ființă vie și trăiește printre noi". Sărbătoarea Crăciunului constituie pentru creștini o mare sărbătoare și "niciodată viața nu este mai frumoasă și mai strălucitoare decât admirată și proclamată în pruncul divin". Citând scrisoarea enciclică a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, din 25 martie 1995, Evangelium vitae, PS Petru Gherghel scrie: "Acum în zorii mântuirii, nașterea unui copil este proclamată ca o știre cu adevărat îmbucurătoare". Crăciunul este sărbătoarea sărbătorilor, sărbătoarea vieții, "un dar dumnezeiesc manifestat pe deplin în pruncul Isus, născut pe pământ la împlinirea timpurilor. Acesta este nucleul sărbătorii și sensul profund". "Când ne apropiem de pruncul Isus născut din Fecioara Maria, suntem invitați la o multitudine de reflecții: ce este omul, ce valoare are viața, care este destinul și demnitatea ființei umane, ce lecție ne dă Crăciunul".

În cea de-a doua parte a scrisorii, Preasfințitul tratează despre demnitatea persoanei umane lângă ieslea din Betleem. "Omul se bucură de viață și de o demnitate cu totul specială. Nimic nu o poate întrece. El nu numai că a primit de la Creator suflu din sufletul său și alte daruri care îl așază peste toate celelalte făpturi, ci a și fost învrednicit cu însuși dreptul de a fi părtaș la viața dumnezeiască și deci de demnitatea de fiu al lui Dumnezeu". "Dumnezeu este Dumnezeul vieții, omul a fost creat să se bucure de viață, moartea nu e lucrarea Creatorului, ci este doar o urmare a păcatului, a neascultării".

În continuare PS Petru Gherghel spune că "n-ar trebui să uităm faptul că dreptul fundamental la viață le este negat atâtor ființe umane slabe și lipsite de apărare, așa cum sunt copiii pe cale de a se naște". Un dar atât de mare nu poate și nu trebuie să fie uitat. În pruncul din iesle întâlnim "viața care s-a arătat" (1In 1,2). Sărbătoarea Crăciunului, sărbătoarea bucuriei nașterii Domului, sărbătoarea vieții, ne cheamă la speranță și mângâiere.

Într-un ultim punct episcopul evidențiază rolul sfânt al familiei. "Viața pruncului divin a fost încredințată Mariei și lui Iosif". Orice copil este un dar al lui Dumnezeu încredințat familiei. "Viața pruncului primit și crescut într-o familie reprezintă pecetea pusă de însuși Dumnezeu venit pe pământ asupra celulei de bază a societății, asupra familiei. Dumnezeu are nevoie de familie pentru a aduce pe pământ viața și fericirea".

"Familii, fiți ceea ce sunteți! Fiți ceea ce trebuie să fiți: sanctuare pentru viață, leagăne de iubire".

Preasfințitul dorește în final tuturor un Crăciun fericit lângă Familia din Nazaret.

Scrisoarea poate fi citită în întregime pe acest sit la rubrica Actualitate/Documente episcopale.

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat