Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În memoria episcopului martir Anton Durcovici

Marți, 10 decembrie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași s-a celebrat o sfântă Liturghie în memoria episcopului martir Anton Durcovici, stins din viață în urmă cu 52 de ani, în închisoarea din Sighetu Marmației. La sfârșitul Liturghiei, prezidată de PS Petru Gherghel, au fost înmânate diplomele de bacalaureat în teologie preoților sfințiți în zilele de 24 și 29 iunie 2003. Seara, Preasfințitul a prezidat o Liturghie concelebrată împreună cu mai mulți preoți în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, catedrală unde odinioară a slujit și PS Anton Durcovici.

La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, ziua martiriului episcopului Anton Durcovici a fost marcată și anul acesta prin rugăciunile pentru obținerea beatificării sale și celebrarea sfintei Liturghii. La această sfântă Liturghie au participat Excelența sa Petru Gherghel, episcop de Iași, Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, precum și numeroși părinți profesori sau din pastorație.

Celebrantul principal, episcopul Petru Gherghel, a vorbit pe larg, în cadrul omiliei, despre jertfa de iubire adusă pe altarul credinței de către păstorul Diecezei de Iași care a întărit în credință poporul încredințat spre păstorire. Luat din mijlocul turmei lui Cristos, episcopul Anton Durcovici a fost supus celor mai grele torturi psihice și fizice, pentru a ceda în fața presiunii celui rău și a lăsa turma să se împrăștie. Făcând referire la pasajul evanghelic citit, Preasfințitul Petru Gherghel a subliniat faptul că episcopul Anton Durcovici a luat asupra sa "jugul lui Cristos" în totalitate, cu tot ceea ce presupune el: cu suferința și chiar moartea.

În aceeași zi, preoții hirotoniți în zilele de 24 și 29 iunie 2003 au primit diplomele de bacalaureat în teologie acordate de Universitatea Pontificală din Lateran. Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul de Iași, le-a adresat un cuvânt de felicitare și încurajare vorbind atât în numele celor prezenți, cât și în numele ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și al episcopilor auxiliari ai celor două dieceze.

Romică Sociu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat