Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă carte la Editura "Sapientia"

La Editura "Sapientia" a apărut lucrarea părintelui Emil Dumea, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, intitulată Catolicismul în Moldova în secolul al XVIII-lea. Acest studiu reprezintă de fapt teza de doctorat pe care părintele Dumea a susținut-o în 1997 la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. Cartea apare în format academic, 17x24 cm, conține 294 pag. și poate fi achiziționată prin librăriile catolice din țară la prețul de 150.000 lei.

Despre valoarea acestei cărți ne vorbește dl prof. univ. dr. Ion Toderascu, de la catedra de istorie medievală, Facultatea de Istorie, Universitatea "Al.I. Cuza" Iași.

"Disertația în discuție este o cercetare remarcabilă, întocmită după normele severe ale lucrărilor științifice. Cea mai mare parte a tezei este 'construită', cum spune autorul, pe documente 'mai ales din acelea din arhiva Congregației De Propaganda Fide'. În acest fel, autorul și-a asigurat personalizarea muncii întreprinse. Domeniul acesta este unul de mare importanță, astăzi, credem, mai mult ca oricând. El ne trimite la două concepte fundamentale ale evoluției contemporane: toleranța și intoleranța. Și cum lumea de astăzi nu poate fi concepută fără toleranță - care asigură pacifismul - autorul a căutat-o în trecut. A căutat-o într-un secol de mari transformări, un secol al 'revoluțiilor' în toate domeniile, un timp care anunța 'veacul naționalităților'.

Constatarea domnului prof. preot Emil Dumea este una de interes general, care vizează profilul românului, al celui din Moldova istorică mai cu seamă. Între populația ortodoxă și cea catolică (aprox. 13.000 de suflete în secolul XVIII) din Moldova au fost 'relații bune' chiar dacă 'fiind minoritate etnică și religioasă, catolicii păstrau un puternic sens de solidaritate și unitate internă care, din punct de vedere religios, excludea ortodocșii... Oamenii, indiferent de confesiune, împărtășeau, ca și astăzi, aceeași viață cu aceleași probleme și dificultăți'. Tinerii au legat prietenii și au construit familii mixte. Populația de rit catolic din Moldova a împrumutat valori de la ortodocși, 'a adoptat multe obiceiuri religioase și laice autohtone'. Nu este vorba, constatăm noi, despre o prezentare idilică din partea autorului, ci despre reliefarea a ceea ce a constituit nota dominantă a vieții cotidiene din Moldova veacului al XVIII-lea. Aceasta nu exclude unele note și manifestări de intoleranță. Cele două comunități, ortodoxă și catolică, se considerau reciproc schismatice, ceea ce în mentalul medieval și premodern era o normalitate.

Autorul tezei aici prezentate nu a ocolit nici problema foarte mult discutată a ceangăilor din Moldova, o problemă în care s-a consumat multă patimă, o temă politizată, ceea ce a fost nociv pentru spiritul public. Domnul Emil Dumea, fără a-și propune o rezolvare, face un popas echilibrat, sine ira et studio. Nu originea etnică a acestui grup demografic l-a preocupat prioritar, ci starea de fapt, condiția reală a acestora".

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Emil Dumea, Catolicismul în Moldova în secolul al XVIII-lea
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-25-6, 17x24 cm, 294 p., 150.000 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-18.00;
    miercuri, orele 8.00-9.00;11.00-16.00
    joi, vineri, orele 8.00-14.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat