Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea casei pentru surori din Iași

Sâmbătă, 6 decembrie, la Iași, a avut loc sfințirea unei case pentru surorile din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași. Au mai concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și prelatul Albert Holenstein din Austria. La celebrarea începută la ora 11 au participat de asemenea un număr mare de preoți din Iași, surori și principalii realizatori ai lucrării.

Construirea casei surorilor, Domus Mariae, a fost începută în 2002 și s-a bucurat de o generoasă sponsorizare din partea prelatului Albert Holenstein de la Bregenz (Austria), directorul Operelor Misionare Pontificale din Dieceza de Feldkirch. Lucrarea a fost coordonată de PS Aurel Percă și pr. Dumitru Gabor și a fost realizată într-o perioadă relativ scurtă. Proiectul casei aparține domnului inginer Gheoghe Hereș, iar grupele de muncitori au fost coordonate de domnul Ioan Andrici și Petru Mina. Casa va servi drept locuință pentru surorile care slujesc la Episcopia Romano-Catolică din Iași, pentru cele care sunt în trecere și pentru alți oaspeți.

La începutul celebrării, PS. Petru Gherghel a salutat prezența părintelui A. Holenstein și i-a invitat pe toți cei prezenți să se unească cu el în rugăciune pentru a invoca binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noii case. Celebrarea a fost animată de surori, prin cântări, prin citirea lecturii și prin rugăciunea credincioșilor. A urmat apoi ritul propriu-zis al sfințirii casei, când cei doi episcopi și prelatul Holenstein, însoțiți de superioara casei, au mers prin camere pentru a le sfinți. A fost invocat Duhul Sfânt, care să vină și să însuflețească pe toți cei care vor locui în noua casă.

PS Petru Gherghel le-a propus-o surorilor drept model pe preasfânta Fecioară Maria, care în tăcere și ascultare a dus la îndeplinire planul lui Dumnezeu. După ritul sfințirii, PS Aurel Percă a subliniat faptul că, dacă astăzi surorile din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au o casă nouă, aceasta este doar grație harului și binecuvântării Domnului.

De asemenea, episcopul a propus ca, într-una din încăperile casei, să fie la loc de cinste o icoană a Maicii Domnului de la Cacica, iar în fața icoanei să ardă permanent o candelă.

A luat apoi cuvântul prelatul Albert Holenstein. El a atras atenția surorilor că principalul element care trebuie să caracterizeze o asemenea casă nu este confortul, ci rugăciunea. Fără rugăciune și viață spirituală orice comunitate devine aridă și se usucă.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a oferit venerabilului prelat o icoană a Maicii Domnului și o candelă. De asemenea, prelatul a fost numit director spiritual extraordinar al surorilor din congregația diecezană.

În final, superioara casei, sr. Lenuța Băcăoanu, a mulțumit, în numele surorilor, tuturor celor care au trudit și s-au jertfit pentru a le pune la dispoziție o casă nouă. Printre altele ea a spus: "Vă mulțumim, vă asigurăm de rugăciunea noastră și cerem de la Părintele tuturor harurilor să vă binecuvânteze, iar la sfârșit să facă din faptele dumneavoastră bune o cunună care nu se va veșteji niciodată."

Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" a fost înființată în anul 1989 de episcopul Petru Gherghel. Carisma congregației este slujirea Bisericii și a preoților. Cele 168 de surori (la începutul anului 2003), membre ale congregației, activează în episcopie, în seminar, în străinătate și în 61 de parohii din Dieceza de Iași. Congregația dispune în dieceză de o casă pentru noviciat la Barați (casa mamă), o grădiniță pentru copii la Gherăești și o casă pentru surorile de la seminar. La acestea se adaugă acum noua casă pentru surorile de la episcopia din Iași.

Petru Tamaș și pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat