Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea membrilor comisiei media

În perioada 27-30 noiembrie, membrii Comisiei pentru Comunicații Sociale a Conferinței Episcopale Române s-au reunit pentru prima oară, la București. Comisia a fost propusă la Cluj în cadrul întâlnirii operatorilor în mass-media catolice din perioada 10-12 iunie 2003.

În cadrul sesiunilor de lucru cei prezenți la București s-au cunoscut, s-au rugat și au analizat cum ar putea să meargă înainte activitatea mass-media catolice din țară. ÎPS Ioan Robu a fost prezent în două momente: vineri, 28 noiembrie, începând cu ora 15.00 și sâmbătă, 29 noiembrie începând cu ora 18.00. De asemenea, au participat Sofie Jannusch, responsabila pentru Europa de Est a CAMECO (Consiliul Media Catolic Internațional), Anca Berlogea, președinte SIGNIS (Asociația Catolică Mondială pentru Comunicații Audiovizuale) România, care a devenit membră a comisiei și pr. Cazimir Budău, secretarul CER.

După ce s-a arătat din documentele magisteriului ("Inter mirifica", "Communio et progressio", "Aetatis novae") ce este o comisie pentru comunicații sociale, rolul acesteia și a membrilor ei, structura în Biserică în domeniul comunicațiilor sociale, s-a vorbit despre probleme și priorități la nivel național, precum și despre stabilirea unui plan pastoral.

În cadrul întâlnirii s-a exprimat dorința ca fiecare dieceză să aibă un birou de presă, cu un purtător de cuvânt, precum și responsabili pentru presa scrisă, audio-vizual, internet.

Întrucât Cristina Grigore urmează să plece pentru completarea studiilor, s-a stabilit, iar ÎPS Ioan Robu a aprobat, ca secretar al comisiei să fie pr. Francisc Ungureanu. De asemenea, arhiepiscopul de București a aprobat înființarea unui birou permanent de comunicații la București.

S-a dezbătut programul viitoarei întâlniri a operatorilor mass-media catolice care va avea loc probabil la Miercurea Ciuc în perioada 28 aprilie - 2 mai 2004.

ÎPS Ioan Robu, responsabilul cu mass-media în cadrul CER, după ce a luat la cunoștință de drumul făcut până s-a ajuns la întâlnirea comisiei (întâlnirile de la Sinaia - două -, Iași, Cluj), i-a încurajat pe participanți. "Suntem într-o fază de învățare și de aplicare a unor norme pe care alții le-au aplicat de 40 de ani, a spus arhiepiscopul... avem timpul nostru de dezvoltare, de creștere; documentele Conciliului Vatican II au fost traduse după 25 de ani". "Trebuie ținut cont și de specificul Conferinței Episcopale Române: puțini catolici, mai multe rituri, mai multe naționalități". Apoi le-a recomandat membrilor comisiei să se gândească, înțelegând contextul, "ce putem face în condițiile noastre concrete", mai ales cu privire la transmisiunile radio-tv, în afara necesității de a comunica.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat